Column: Ligeon al drie jaar op hete kolen

door Koen Weijland 13

Column: Ligeon al drie jaar op hete kolen

door Koen Weijland 13

Laatst geüpdatet

Als er iemand in de selectie is die moet staan te trappelen van ongeduld, is het Ruben Ligeon wel. De rechtsback debuteerde eerder in Ajax 1 dan Ricardo van Rhijn, maar wacht al ruim drie jaar op zijn doorbraak. Een verhuur zou voor alle partijen de beste optie zijn.

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren, het debuut in de basis van Ligeon. Geboren binnen een straal van vijf kilometer van stadion Gelredome, maar die dag zat ik op de lange zijde in het bij mij in de buurt zo gehate Goffertstadion. Mijn club Ajax moest op 27 november 2011 op bezoek bij NEC en dus maakte ik met alle plezier de oversteek naar de stad over de Waal.

Gregory van der Wiel, die al tweeënhalf jaar daarvoor zijn debuut maakte in Oranje, moest verstek laten gaan wegens aanhoudende liesklachten. En dus gooide Frank de Boer een nieuw talent voor de leeuwen, Ligeon natuurlijk. Een ruime maand eerder viel hij tegen AZ al eens in voor de haast twee keer zo oude André Ooijer en voor de man die Ajax' filosofie vanaf dag één uitdroeg, was er geen enkele reden om te twijfelen aan wie Van der Wiel tegen NEC moest vervangen.

2011/12, dat was het seizoen dat Theo Janssen in Amsterdam speelde en Tobias Sana nog niet eens in beeld was. Miralem Sulejmani voetbalde nog voor Ajax en Derk Boerrigter was net gehaald. Ik wil er maar mee illustreren hoe lang geleden het is dat Ligeon voor het eerst voor Ajax 1 speelde. Op die 27e november mocht hij voor het eerst starten, terwijl Davy Klaassen zijn officiële debuut zou maken en ook Ismaïl Aissati als linksbuiten voor het eerst dat seizoen minuten kreeg.

Perspectief
Een invalbeurt tegen Excelsior volgde de week erna nog, maar toen de kwakkelende Van der Wiel na de winterstop weer afhaakte, stond er een ander gezicht tegen de rechterkrijtlijn. De een jaar oudere Ricardo van Rhijn had op 18 december schouder aan schouder met Jan Vertonghen zijn debuut gemaakt als centrale verdediger. De toenmalig aanvoerder van Jong Ajax was in de ogen van De Boer kennelijk ook een interessantere optie als rechtsback dan Ligeon, die dat seizoen vanaf dat moment geen minuut meer zou maken.

In 2012/13 gaf Van der Wiel in de seizoensouverture tegen AZ zijn laatste visitekaartje af met een wereldgoal, waarop Paris Saint-Germain hem na de derde speelronde definitief inlijfde. Wie dacht dat het goed nieuws moest zijn voor Ligeon, kwam bedrogen uit. De jongen die in zijn jeugdjaren voor amateurclubs De Meteoor en OSV uitkwam, zou een seizoen lang moeten toezien hoe Van Rhijn de voorkeur kreeg. Zelfs toen de man uit Leiden geschorst was na een discutabele rode kaart tegen Feyenoord, durfde De Boer het niet aan met Ligeon. Joël Veltman verving Van Rhijn tegen Vitesse en Toby Alderweireld vulde de vacante plek rechtsachterin in. Alleen toen de derde titel op rij al zo goed als binnen was, kwam Ligeon een duel in actie, uit bij NAC (0-2 winst).

Door een nieuwe rode kaart van Van Rhijn en gegroeid vertrouwen in Ligeon, viel hij tegen AZ het seizoen erna 23 minuten voor tijd in en kwam hij tegen Feyenoord 88 minuten in actie. Tegen de Rotterdammers toonde Ligeon zijn kwaliteiten door een strakke, afgemeten voorzet op het hoofd van Kolbeinn Sigthórsson te plaatsen, die snoeihard raak kopte en De Klassieker van vorig jaar besliste (2-1). Toch kon het zo zijn dat de man die in de zo succesvolle Ajax A1 samenspeelde met Klaassen, Nicolai Boilesen, Viktor Fischer, Stefano Denswil en Joël Veltman exact twee jaar na zijn debuut in Ajax 1 slechts 384 minuten in de benen had. Toen De Boer het wiel van Daley Blind als middenvelder uitvond, stelde hij de snelle Ligeon bizar genoeg nog twee weken als linksback op, waardoor hij nog wel tot vier optredens kwam tijdens de jaargang 2013/14.

Conclusie
Door die minuten als linksback en de 204 die hij daar aan het begin van dit seizoen aan toevoegde, heeft Ligeon in minuten nu omgerekend zesenhalve eredivisiewedstrijd voor Ajax gespeeld. Erg mager natuurlijk, en het geeft aan dat Van Rhijn geen enkele concurrentie te dulden heeft van de lichtvoetige Jong Ajax-verdediger. Ligeon kan het hem -en dus De Boer- niet moeilijk maken. Niet voor niets besloot Ajax deze transferwindow eindelijk dat Ligeon mag worden verhuurd. Kenny Tete (19) en Leeroy Owusu (18) komen er al aan om Van Rhijn bij eventueel blessureleed te vervangen en NAC flirtte al openlijk met Ligeon.

Hij beschikt over een aardige voorzet en is razendsnel, maar is verdedigend nog kwetsbaarder dan Van Rhijn de laatste twee jaar al vaak oogde. In mei wordt Ligeon 23 en dan is het hoog tijd om zijn speelminuten in de Eredivisie op te krikken. Dat hij dat niveau aankan, daar twijfel ik niet aan. Hij zou een meer dan welkome versterking zijn voor een club als NAC. Aken en Keulen werden niet op een dag gebouwd, maar een doorbraak bij Ajax lijkt gewoon te hoog gegrepen. Wie weet wat er nog kan gebeuren wanneer hij elders constant goed voor de dag komt, ik gun het deze ras-Ajacied van harte dat hij als laatbloeier toch nog zijn kans grijpt.

Hoe dan ook wil geen speler na zijn debuut in het eerste elftal zo lang in Jong Ajax spelen, waardoor ik bijna met hem te doen heb. Hij zit al drie jaar op hete kolen. Een verhuur zou mooi zijn voor de huurder, interessant voor Ajax en bittere noodzaak voor Ligeon.

Door Koen Weijland | Twitter: @KoenWeijland

Lees meer columns van Koen:
- Frank, blijf jezelf!
- Ajax kan weer op handen worden gedragen
- Er rust een nieuwe vloek op Ajax

- Het zit Van der Hoorn ook niet mee

- 'Serero is brandstof van Ajax' machine'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.