Kweekvijver: Wie treedt in voetsporen Frenkie?

door BvdPloeg 48

Kweekvijver: Wie treedt in voetsporen Frenkie?

door BvdPloeg 48

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Nog niet zo lang geleden stond het Ajax-publiek op de banken voor de mannetjesputter. Gabri, Eyong Enoh, Christian Poulsen; ze werden allemaal gewaardeerd omdat ze iets brachten waar Ajax behoefte aan dacht te hebben. Sinds Peter Bosz het aandurfde met Lasse Schöne worden de zogenaamde brekers echter langzamerhand verdreven uit Amsterdam. En dat is goed nieuws voor de jeugd, waar er keuze te over is als het gaat om de voetballende zes.

Het vertrek van Frenkie de Jong zal zich doen voelen, maar biedt tegelijk ook de kans aan Ajax om door te gaan op de ingeslagen weg. Ajax heerste in de Champions League met Schöne en De Jong als controleurs en het haalde de finale van de Europa League met alleen Schöne op zes. Marcel Keizer ging nog verder en zette De Jong zelfs achterin, om zo nog meer voetbal achter de bal te krijgen. Komend seizoen wordt het vooral de vraag wie in de voetsporen treedt van Frenkie.

Mazraoui, Marin en Eiting gaan voor basisplaats

Erik ten Hag kan in principe nog rekenen op Schöne, maar die zal meer dan ooit uitgedaagd worden voor zijn basisplaats. Naarmate het seizoen vorderde, werd de Deen al steeds vaker gewisseld of zelfs aan de kant gehouden. Zijn vrije trap is een wapen, maar Ten Hag lijkt ook zijn ogen niet te sluiten voor wat komen gaat. Noussair Mazraoui lijkt een serieuze kandidaat voor op het middenveld in het komende seizoen en met Razvan Marin haalde Ajax al een creatieve speler die in principe in de controle speelt.

Daarnaast keert Carel Eiting terug, een speler die van Ten Hag en ook Frenkie de Jong zelf al complimenten kreeg. De linkspoot was maanden geblesseerd, maar iedereen weet nog hoe hij in de zomer van 2018 met de borst vooruit een basisplaats veroverde in de meest cruciale fase van de voorronde van de Champions League. Mazraoui, Marin en Eiting zullen Schöne het vuur aan de schenen leggen, vanaf de eerste dag van de voorbereiding. Alle drie zijn het voetballende controleurs met de blik vooruit en in het geval van Mazraoui ook met een uitstekende dribbel.

Gravenberch voelt hete adem uit O19

En dan is er dus nog de jeugdopleiding, waar verschillende spelers staan te popelen om in ieder geval aan te sluiten. Vanuit de beloften roken Ryan Gravenberch en Jurgen Ekkelenkamp al aan het eerste, maar ook zij mogen geen moment verslappen. In Ajax O19, O17, O16 en O15 viert de voetballende zes hoogtij. In iedere ploeg wordt er gekozen voor voetbal, met de blik vooruit en met de nodige risico’s. Het is niet voor niets dat een speler uit de categorie breker in de persoon van Azor Matusiwa niet eens meer de kans krijgt en mag vertrekken.

Ten Hag lijkt te beseffen wat eraan komt. In Ajax O19 ziet hij al het hele seizoen een ijzersterke Quinten Timber, die wat pendelt tussen acht en zes. Hij lijkt een speler van de geleidelijke weg en dus lijkt Jong Ajax de logische volgende stap. Maar als fysiek sterke dribbelaar met overzicht, een goede passing en een oog voor positie trainde hij al wel met het eerste mee. Een speler als Ekkelenkamp heeft aangetoond dat het plots snel kan gaan. Enric Llansana lijkt nog wat tijd nodig te hebben, maar is ook pas eerstejaars A-junior. Als type Busquets heeft hij enorm veel potentie met zijn combinatie van felheid, rust en voetballend vermogen, al is de concurrentie voor hem wel enorm.

EK O17 een openbaring voor Ten Hag?

Want het EK O17 zal Ten Hag ook geleerd hebben dat er plots nog een speler aan de poorten rammelt vanuit de O19. Kenneth Taylor (foto) speelde als captain een geweldig sterk toernooi en dat terwijl hij op een positie speelde waar hij bij Ajax O19 zelden tot nooit gebruikt wordt. Als controleur bij Oranje was hij de baas op het middenveld, ook toen hij de halve finale en finale met een kapotte enkel moest spelen. De band om zijn arm transformeerde hem in een coachende en felle leider, die voetballend bijna altijd de juiste oplossing vond.

Waar Donny van de Beek, waarmee hij veel wordt vergeleken, van een zes in de jeugd uitgroeide tot een bepalende tien in het eerste, is een omgekeerde route voor Taylor niet ondenkbaar. Of nou ja, omgekeerd; tot de O15 speelde Taylor altijd al als controleur of zelfs centrale verdediger. Pas daarna schoof hij langzaam aan naar voren. Onder Ten Hag kan hij op zes de rust van De Jong brengen, terwijl hij met zijn linker de pass heeft van Schöne. Of, zoals Oranje O17-coach Peter van der Veen zo mooi zei: ‘Hij is een verbindingsspeler die de restverdediging goed in de gaten houdt, maar ook de kwaliteit heeft om mensen alleen voor de goal te zetten met zijn luie ballen achter de verdediging. Hij is goed in het kleine positiespel en de bal verplaatsen.’

Dubio: eigen jeugd of nog een aankoop?

Klinkt goed, hè? En dan te bedenken dat er in de O17, O16 en O15 met onder meer Donny Warmerdam, Jenno Campagne en Julian Brandes spelers aankomen met potentie. Spelers die net als Taylor op het EK O17 leiders zijn als ze spelen op die positie. Stuk voor stuk zijn ze goed in de korte combinaties én hebben ze een mooie lange bal in huis. De één moet echter nog vier stappen maken, de ander misschien nog twee of drie.

Lang leve de voetballende zes, zou je bijna zeggen. De grote vraag is echter; in hoeverre kiest Ajax komend seizoen voor de eigen jeugd? Ten Hag heeft veel om uit te kiezen in iedere leeftijdscategorie en heeft nu dus al zo’n drie á vier controleurs die er meteen kunnen staan. Maar hij heeft ook een gevulde portemonnee, dus is de verleiding groot om miljoenen neer te leggen om het verlies van De Jong op te vangen. In de jeugdopleiding wacht men ongetwijfeld in spanning af. Taylor kondigde niet voor niets aan dat hij hoopt op een debuut op zijn zeventiende. Als Ten Hag het aandurft, is dat voor hem en misschien één of twee anderen geen onrealistisch scenario.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels
Deel 3: De wondere wereld van Dest
Deel 4: 'Ratje' Taylor 'gaat heel ver komen'
Deel 5: Steeds meer broertjes De Boer
Deel 6: Llansana ontbrekende sleutel
Deel 7: Laat O19 beetje meer O19 zijn
Deel 8: Marcelo van O17 leeft zijn droom
Deel 9: Gretig op weg naar Ten Hag
Deel 10: Ünüvar levert als het écht moet
Deel 11: Heitinga scoort onvoldoende in YL
Deel 12: Beste elf jeugdspelers van 2018
Deel 13: Elf anderen die ik tip voor 2019
Deel 14: Opleiding stokt onder de lat
Deel 15: Drie lichtingen te vroeg weg
Deel 16: Hoe Hansen Ajax een dilemma bezorgde
Deel 17: Jong-talent vooral blok aan het been
Deel 18: Wie grijpt de erfenis van Ünüvar?
Deel 19: Ajax-jeugd heeft de Future (Cup)
Deel 20: Loopt toptalent op laatste benen?

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.