Kweekvijver: O19 klasse beter met Taylor

door BvdPloeg 7

Kweekvijver: O19 klasse beter met Taylor

door BvdPloeg 7

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Sommige spelers maken een ontwikkeling door waar je alleen maar met open mond naar kan kijken. Ze slaan stappen over, passen zich zo makkelijk aan en vinden zichzelf zo sneller dan verwacht terug op een hoger podium. Kenneth Taylor beleefde een waanzinnig 2019 en bewees dat deze week na zijn terugkeer bij Ajax O19.

Ik volg Taylor intensief sinds 2016, toen hij onderdeel was van een indrukwekkende ploeg. Ajax O14 speelde onder leiding van Willem Weijs iedereen onder de voet. Taylor was toen vaak nog libero, maar had de aanvoerdersband al om zijn arm. Het volgende seizoen werd hij doorgeschoven naar Ajax O16. Hij speelde er als middenvelder, vaak in de controle en hij paste zich moeiteloos aan. Toch had ik toen niet voorzien dat het zo hard zou gaan. Hij was soms namelijk best wat stilletjes, en wisselde geniale momenten af met slordigheden en foutjes.

Taylor maakt fysiek, mentaal en voetballend stappen

Nog hetzelfde jaar (we spreken inmiddels over seizoen 2017/2018) werd hij echter basisspeler bij Ajax O17, als echte linker middenvelder. Gery Vink gaf hem veel vertrouwen en pakte hem à la Vink ook regelmatig even aan. Bij Vink wist je dan eigenlijk indirect dat je goed bezig was. Fysiek groeide Taylor hard, in de lengte en de breedte. Als hij een keer een wedstrijdje moest meedoen met zijn oude ploeggenoten uit die ijzersterke Ajax O14 van 2016, stak hij er letterlijk met kop en schouders bovenuit. In de O17 blonk hij uiteindelijk uit tijdens de Future Cup van dat jaar met zijn passing, oog voor positie, fijne trap en duelkracht.

Vorig seizoen volgde de logische stap naar Ajax O19, nadat hij er eerder al aan geroken had. Een basisplaats bleef niet lang uit, al zat het ook niet altijd mee. In de Youth League vooral. Hij werd één keer niet juist ingeschreven en werd een keer na een half uur geslachtofferd door John Heitinga. Sommige spelers krijgen er een mentale dreun van, Taylor leek het nodig te hebben om nog eens extra gas te geven. Ook het missen van de Future Cup dit jaar, door een blessure in de eerste wedstrijd, stopte hem niet. Eind vorig seizoen speelde hij een cruciale rol in het kampioenschap en de bekerwinst van O19. Hij werd vervolgens Europees kampioen met Oranje O17. Taylor was captain en speelde ondanks een blessure ijzersterk als nummer zes.

Razendsnel op niveau na operatie

En dan zijn we aanbeland bij dit seizoen, waarin Taylor als sterkhouder van O19 leek te starten, maar na een puike voorbereiding plots zijn officieuze debuut maakte voor het eerste elftal in een oefenpotje. Hij trainde mee met Jong Ajax en maakte zijn debuut in het betaalde voetbal. Waar hij nu had gestaan als hij niet te kampen had gekregen met een blinde darmontsteking vorige maand? We zullen het nooit weten. Feit is dat zelfs een best pittige operatie hem er niet van weerhield om binnen recordtijd weer op het veld te staan. Veel knapper: hij stond er meteen weer op niveau.

Vorige week vrijdag maakte hij zijn rentree bij Jong Ajax, vlak voor tijd tegen MVV. De volgende dag deed hij een uur mee tegen PSV O19. Dat de Eindhovenaren na de wissel van Taylor uitliepen naar 1-4 was geen verrassing. Ajax had tot dat moment het middenveld in de greep. De restverdediging was prima en Taylor en Enric Llansana vonden constant de vrije man. Het tekent de impact op de ploeg van Taylor. Vorig jaar nog na een half uur geslachtofferd, het kan snel gaan.

Taylor onmisbaar in de Youth League

In de Youth League-wedstrijd tegen Valencia van woensdag werd dat voor mij echt duidelijk. Taylor zet je niet van de bal af, hij heeft vaak de juiste oplossing, hij trekt zijn mond open en heeft een gouden linker. Zijn assist bij de 1-3 van Youri Regeer was ragfijn. Ajax O19 laat dit seizoen goed voetbal zien, maar was in Valencia vooral voor rust nog een klasse beter. Taylor speelde er een cruciale rol in, als bewijs dat hij in de lift zit.

Jong Ajax, in november een WK O17 met Oranje en wie weet wat er dan nog in de tank zit? Ik kan niet meer voorspellen hoe snel het kan gaan voor de jonge linkspoot. Feit is dat Ajax O19 met hem in de ploeg een cruciale factor toevoegt aan het elftal. Een factor die vorig jaar zo node werd gemist, iemand die voor rust zorgt aan de bal. Samen met Llansana in de controle is hij eigenlijk onmisbaar, wil Ajax eindelijk eens ver komen in de Youth League. Naast dat toernooi lijkt vooral de Keuken Kampioen Divisie zijn podium te worden, want de Taylor uit O14 is sneller dan verwacht een grote man geworden.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.