Kweekvijver: De spiertjes staan op knappen | Ajax Showtime

Kweekvijver: De spiertjes staan op knappen

door BvdPloeg 8

Kweekvijver: De spiertjes staan op knappen

door BvdPloeg 8

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De gemiddelde fan zal het nog wel kennen van vroeger, toen hij of zij zelf nog jong was en tegen een bal trapte. Lekker op maandag en woensdag een uurtje trainen, en op zaterdag een wedstrijd. Veel spelers uit Ajax O19 zullen in deze periode tot aan de winter met enig verlangen terugdenken aan die onbezorgde tijd. Voor enkele spelers puilt de agenda al maanden uit en daar wordt zo onderhand de rekening voor betaald.

Loei-drukke eerste maanden voor groep toptalenten

In de maanden september, oktober en november speelden zo'n vijf á zes spelers uit de selectie ongelooflijk veel wedstrijden. Dat begon in de eerste week van september met een Vierlandentoernooi met Oranje O18, waarmee later in oktober ook nog een oefenduel werd afgewerkt. Tussen 14 en 28 september volgden met Ajax O19 in twee weken tijd vijf wedstrijden in competitie en Youth League. In oktober volgden Valencia- en Utrecht-uit, Oranje O18 en op 19 oktober speelden deze spelers thuis tegen ADO nog een voorlopig laatste competitiewedstrijd. Na die pot was het koffers pakken en op naar Brazilië. Op het WK met Oranje O17 volgden uiteindelijk zeven heftige wedstrijden in de Braziliaanse warmte, met een vierde plaats als ondankbare eindafrekening.

Eenmaal terug bij Ajax was er amper tijd om adem te halen. De spelers kwamen op een dinsdag terug in Nederland en op vrijdag was Kenneth Taylor alweer invaller bij Jong Ajax. Een dag later deden de meeste WK-gangers mee in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Afgelopen woensdag volgde de Youth League-kraker tegen Lille en zaterdag trad men aan bij AZ. Nu nog op het programma: dinsdag Groningen-uit, dan die zaterdag de mini-Klassieker in De Kuip, weer drie dagen later het uitduel met Valencia en op 14 december sluit O19 de eerste seizoenshelft af met een thuiswedstrijd tegen NAC Breda. Eindafrekening: voor sommigen 21 wedstrijden in 12 weken. En dan rekenen we de oefenduels uit de voorbereiding niet eens mee.

Je wordt er spontaan moe van als je er naar kijkt en de fysio's maken ongetwijfeld overuren op de club. Hierbij moeten we natuurlijk niet vergeten dat veel wedstrijden spelen zorgt voor inhoud. Je wordt er ongetwijfeld sterker van en een WK spelen is voor iedere speler één groot leermoment. Die vierde plaats was fysiek en mentaal iets wat de spelers de rest van hun carrière mee zullen nemen. En dan hebben we natuurlijk nog de populaire redenatie dat ook jonge jeugdspelers vooral niet moeten zeuren als ze bij Ajax spelen, iets waar iedere jonge voetballer van droomt.

Spieren begeven het, hoog niveau daalt langzaam

Voor de vaste waardes bij Ajax én Oranje zullen de benen echter zo onderhand zwaar voelen. Devyne Rensch, Anass Salah-Eddine, Kenneth Taylor, Youri Regeer, Naci Ünüvar en Sontje Hansen zijn zo al zes spelers die een dubbel programma draaiden. Bij het eerste van Ajax worden spelers daar wekenlang voor gedrild en op voorbereid, maar voor gasten van zestien of zeventien jaar is dat flink. Reken voor de meesten nog schooluren mee, het meetrainen met Jong Ajax of het eerste en de vele reisuren per bus, trein of vliegtuig en sommige dingen zijn plots beter te verklaren.

Bijvoorbeeld de plotse blessures die opdoemen. Rensch viel in de wedstrijd tegen FC Twente van vorige week in, maar moest er met een hamstringblessure al snel weer af. In Lille moest Hansen al snel de strijd staken met tevens klachten aan de hamstring. Ze waren er tegen AZ allebei niet bij. Salah-Eddine kampt sinds het WK met pijntjes en het mag een klein wonder heten dat Taylor na een blinde darmoperatie in september sindsdien al weken zo'n hoog niveau haalt bij O19 én Jong Ajax. Ünüvar sloeg de wedstrijd tegen FC Twente over na een jetlag en vermoeide benen. Regeer lijkt ogenschijnlijk de enige die zonder problemen door dendert.

Feit blijft dat de spiertjes op knappen staan en dat we moeten beseffen dat een dergelijk programma voor zulke jonge spelers niet gangbaar is. Dat het in Lille inzakte na een goed eerste half uur vond ik geen verrassing, als je meeneemt dat O19 ook nog eens speelde met Neraysho Kasanwirjo en Brian Brobbey, die beiden na lange blessures amper wedstrijdritme hebben. Maar bovenal staat de spotlight op Ünüvar, die zijn stempel al even niet meer weet te drukken. In tegenstelling tot veel theorieën op fora of social media maak ik mij daar bij hem en anderen voor nu wat minder druk om. Voor eventueel vormverlies of blessureleed lijkt over twee weken en na nog vijf duels vooral een dikverdiende Kerstvakantie het beste medicijn.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties