Komt de opvolging van Ziyech uit eigen jeugd?

door BvdPloeg 69

Komt de opvolging van Ziyech uit eigen jeugd?

door BvdPloeg 69

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het vertrek van Hakim Ziyech bij Ajax na dit seizoen is gespreksonderwerp nummer één. De Marokkaan heeft zijn transfer naar Chelsea dik verdiend, maar laat tegelijkertijd een grote leegte achter in het eerste elftal. Wie gaat straks de assists geven? De mooie passjes? En wie kan dat nog meer combineren met een onuitputtelijk arbeidsethos? Een aankoop is aannemelijk, of biedt de eigen jeugdopleiding van Ajax op termijn uitkomst?

Met ook het dreigende vertrek van Donny van de Beek is een oplossing in de eerste selectie niet meteen voorhanden, of Siem de Jong, Razvan Marin en Zakaria Labyad moeten volgend seizoen nog in de picture staan. Ziyech en Van de Beek speelden de afgelopen anderhalf jaar zo'n 99 procent van de tijd op de voorste positie op het middenveld, dus er is straks geen sprake van een gat, maar van een sinkhole, ook in de wetenschap dat het vertrek van Frenkie de Jong op de controlerende positie nog steeds niet perfect is opgevangen. Zijn creativiteit wordt ook nog steeds gemist.

Het is daarom wel pijnlijk om te concluderen, maar de jeugdelftallen bij Ajax lopen dit seizoen niet over van creativiteit op het middenveld. Althans, creativiteit spiegelen we hier aan de invulling die Ziyech daar aan geeft, op de controlerende posities is er juist een overvloed aan talent. In de voorhoede wordt er echter vaak gezocht naar een geschikte oplossing. Dat komt ook mede door het wegvallen van spelers die gemaakt waren voor de Ziyech-rol. Franco Antonucci is nu twintig jaar en had met iets meer geduld en wat meer vertrouwen vanuit Ajax misschien kunnen instappen. Hij vertrok in 2017 alleen al naar AS Monaco. Het verhaal van Appie Nouri is bekend. Afgelopen zomer nog koos Dillon Hoogewerf voor een transfer naar Manchester United.

Ajax O19 speelt nu al enkele weken met aanvaller Ar'Jany Martha op tien, in Ajax O17 spelen naast Alen Karahasanovic eigenlijk vooral defensieve middenvelders in de vooruitgeschoven positie. De eerste ploeg waar nog een echte spelmaker á la Ziyech op tien staat, is Ajax O16. Gabriël Misehouy deelt daar op zijn veertiende de lakens uit, in de O15 is die rol doorgaans weggelegd voor Rico Speksnijder. We moeten voor een snelle oplossing dus vooral zoeken bij de beloften en misschien ook wel bij de verhuurde spelers.

Noa Lang (20 jaar, verhuurd aan FC Twente)

Mensen die de Ajax-jeugd en ook de beloften wat minder hebben gevolgd, fronsen nu misschien hun wenkbrauwen, maar Noa Lang zou een optie kunnen zijn. De nog steeds maar twintig jaar oude middenvelder wordt momenteel verhuurd aan FC Twente, waar hij de broodnodige kilometers moet maken in de Eredivisie. Daarna is het voor hem te hopen dat hij de kans krijgt op de positie waar hij in de jeugdopleiding en vrijwel altijd bij Jong Ajax uitblonk, als hij niet op de linkerflank stond.

Lang kwam bij Ajax binnen als zes en speelde in de C1 (met onder meer ook Matthijs de Ligt) als controleur. Na onder meer een slepende rugblessure kwam hij in Ajax O17 terug op de positie van linkshalf. Daar nam hij de ploeg bij de hand, wat hem samen met Justin Kluivert al snel de stap naar O19 opleverde. Daar deed Lang meteen moeiteloos mee op het middenrif, tot hij een seizoen later op links terecht kwam. Lang vulde dat met zijn kwaliteiten prima in, maar de vraag is hoe snel het was gegaan als hij op het middenveld was blijven spelen.

Lang kwam bij het grote publiek in de spotlights als linksbuiten, dus werd hij sindsdien ook weggezet als linksbuiten door fans en media. Toch speelde hij bij Oranje O20 tot vorig jaar altijd als nummer tien en liep coach Bert Konterman daar met hem weg op die positie met de dribbels, steekballetjes, snelle combinaties en het scorend vermogen van de tiener. In het laatste half jaar van vorig seizoen posteerde ook Michael Reiziger hem bij Jong Ajax op het middenveld toen er een plekje vrij kwam en Lang beschaamde dat vertrouwen nooit. Sterker nog; pas op die plek begon hij bij Jong te renderen en kwam hij écht in beeld bij het eerste elftal.

Met deze achtergrond is het dus helemaal niet zo gek om te denken dat Lang op het middenveld van Ajax misschien wel meer van waarde kan zijn dan op de voor hem nog steeds niet ideale positie op links. In dat opzicht zijn de komende maanden bij FC Twente cruciaal. Dat Lang kan voetballen, weten de meesten wel, maar de omschakeling en het arbeidsethos zonder bal zijn verbeterpunten. In zijn eerste twee wedstrijden bij Twente toonde Lang in ieder geval al goede wil op één van de twee voorste posities in het 4-4-2-systeem van Twente. Als hij zelf een completere voetballer wordt, is het vervolgens aan de staf van het eerste om hem eens te testen achter de spits. Het zou zomaar goed kunnen uitpakken.

Naci Ünüvar (16 jaar, spelend voor Jong Ajax)

Het langverwachte debuut van Naci Ünüvar is inmiddels achter de rug, de vraag is hoe snel het nu allemaal zal gaan voor de middenvelder. Of nou ja, middenvelder... Eigenlijk zit Ünüvar de laatste twee jaar in hetzelfde schuitje als Lang. Ook de kleine spelmaker werd het laatste half jaar van vorig seizoen veelal op links geposteerd in Ajax O19 en nu hij langzaam meer speelminuten krijgt bij Jong Ajax is dat niet anders. Met de opkomst van Abdelhak Nouri in het achterhoofd is dat niet gek, die speelde ook een korte periode aan de linkerkant. Een goede voetballer zoals Ünüvar vult dat ook prima in.

Bovendien heeft hij het talenten-gen, wat erop neerkomt dat hij zich razendsnel aanpast als de weerstand wordt verhoogd. Steeds weer vraag je je af of het niet te snel gaat, of Ajax hem niet te snel doorschuift, maar steeds weer heeft Ünüvar maar een paar wedstrijden nodig gehad om vervolgens aan te tonen dat hij het aan kan. Met zijn oog voor positie, zijn hoge handelingssnelheid, zijn scorend vermogen en zijn trademark buitenkantje rechts is hij natuurlijk de gedroomde opvolger van Ziyech. Maar hoeveel tijd heeft hij nog nodig?

Ziyech is er nog een half jaar, en Ünüvar maakte vooralsnog alleen speelminuten in de beker tegen Spakenburg. Sowieso lijkt het goed om hem eerst bij de beloften vlieguren te laten maken en hopelijk mag hij dat net als Appie onder Marcel Keizer ook snel doen op het middenveld. In dat geval krijgt hij wéér een nieuwe uitdaging, moet hij voor het eerst in het betaalde voetbal de lijnen uitzetten en dan zal snel genoeg duidelijk worden of het eerste dichtbij is of voor het komende jaar nog even een brug te ver. Gezien zijn snelle stappen in de jeugdopleiding houden we met alle scenario's serieus rekening.

Sontje Hansen (17 jaar, spelend voor Jong Ajax)

Sontje Hansen? Ja, Sontje Hansen! De zeventienjarige aanvaller speelde in de afgelopen maanden eigenlijk constant op tien, alleen niet op papier. Bij Ajax O19 hadden hij en Ünüvar van rechts en links een vrije rol en dat had een dynamische speelstijl tot gevolg. Steeds weer dook er iemand anders op achter de spits, en dat heeft misschien wel wat ogen geopend. Zoals Quincy Promes die rol al enkele keren invulde in het eerste, zo zou Hansen dat ook moeten kunnen, mét nog een extra portie aan creativiteit.

Hansen speelde de afgelopen jaren vooral in de spits en maakte daar de ene na de andere goal, met Ünüvar kort achter hem. Dat veranderde toen Hansen al op zijn vijftiende begon te ruiken aan O19. Brian Brobbey was daar de eerste spits en dus speelde Hansen veel vanaf de zijkant. Daar had hij ook bij de nationale ploeg al weleens gespeeld, maar met de opdracht dat hij het veld breed moest houden, kwam de ware potentie er dan niet uit. Dat hebben we ook bij het afgelopen WK O17 nog gezien in de eerste poulewedstrijd, toen hij als echte rechtsbuiten moest spelen. Hansen heeft vrijheid nodig om na te denken, loopacties te maken en aan de bal zijn ding te doen.

Dat zag Heitinga aan het begin van vorig seizoen ook in. Hansen speelde toen op papier ook een paar keer vanaf tien, kort achter Brobbey. Wat opviel was de wisselwerking tussen die twee, met korte combinaties, goede loopacties en veel goals. Toen Hansen vanaf links of rechts meer vrijheid kreeg om ook in de as op te duiken, leek hij zijn plek te hebben gevonden. Neem daarbij ook in de ogenschouw dat Ajax met Dusan Tadic, Lassina Traoré en Brobbey zelf drie sterke spitsen heeft die de combinatie graag aangaan, en Hansen op tien is misschien wel niet zo'n gek idee.

In tegenstelling tot Lang en Ünüvar moet er dan nog wel wat meer gebeuren, want het is de vraag of Ajax voor de lange termijn wel de intentie heeft om Hansen in die rol te proberen. Misschien komt hij wel 'gewoon' in de spits terecht of toch (hopelijk) in een vrije rol aan de zijkant. Bovendien moet hij eerst nog de nodige stappen maken bij Jong Ajax. Hansen zit daar na zijn debuut in Jong én Ajax 1 (eind 2019) nu vaak op de bank. Bovendien is hij net als Ünüvar ook nog zo jong. Hansen is echter zo gedreven, zo sterk in de kleine ruimte, zo begaafd aan de bal en zo makkelijk in doelpunten maken, dat die reserveplaats vast niet lang zal duren.

Andere opties uit de jeugdopleiding

Naast deze drie spelers kan de creatieve spelmaker ook verdwijnen uit het spel van het eerste elftal. Dat lijkt geen realistisch scenario, maar vanuit de jeugd zijn er wel enkele spelers die die positie op een andere manier mogelijk goed kunnen invullen. Jürgen Ekkelenkamp bewijst zich nu al enkele jaren als goalgetter. Hij is meer een loper en iemand die goed positie kiest. Zo zou je ook Quinten Timber daar kunnen bedenken, met de toevoeging dat Timber ook nog een dribbel in huis heeft. Eigenlijk is hij zo allround, dat hij op alle posities kan spelen, dus de tienpositie moeten we dan zeker niet uitsluiten.

Net als Timber krijgt ook Alex Mendez de kans van coach Mitchell van der Gaag. De Amerikaan mocht al een paar keer opdraven als tien. Daar deed hij het dan een stuk beter dan wanneer de negentienjarige op een van de flanken werd geposteerd. Een fijne linker in combinatie met een goed inzicht maken hem een interessante speler voor de toekomst. Vaak genoeg was Mendez echter ook onzichtbaar, hetgeen overigens niet gek is sinds zijn recente aansluiting deze zomer. Voor nu is het belangrijk om eerst nog een heleboel kilometers te maken in Jong Ajax.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de onfortuinlijke Victor Jensen, die dit seizoen de stap had willen en moeten maken, maar pas sinds februari weer helemaal fit is. Althans, vooralsnog. De Deen kampte het hele seizoen al met kwaaltjes door zijn enorme groei. Zijn sterke seizoenstart werd daardoor abrupt verstoord, waardoor zijn ontwikkeling stokte. Leuk meevoetballen en sporadisch een wereldbal versturen is niet genoeg. Een tien is hedendaags meer dan ‘alleen’ een spelmaker met een beslissende pass. Zaak voor Jensen is om consistent te worden op alle aspecten.

Er is dus wel de hoop dat enkele jonge talenten snel de stap naar het eerste maken. Sommigen zijn misschien al dichterbij dan we denken, als ze de juiste boost krijgen en de puzzelstukjes net op de juiste plaats vallen. Het is echter een onzekere factor waar Ajax niet op zal willen wachten. Een aankoop is met het vertrek van Ziyech én Van de Beek zeker te billijken, mits de paar jeugdspelers die nog wél creatief zijn, hun kansen blijven krijgen. De zoektocht naar een opvolger voor Frenkie heeft aangetoond dat een miljoenenaankoop niet altijd de beste oplossing is.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@ajaxshowtime.com)
Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties