Hoe Youri Regeer zichzelf op de kaart zette

door BvdPloeg 7

Hoe Youri Regeer zichzelf op de kaart zette

door BvdPloeg 7

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Hij sloop begin dit seizoen in het elftal bij Ajax O19, hij begon steeds meer en vaker te spelen, hij werd beslissend, kwam plots in beeld voor het WK O17, veroverde ook in Brazilië 'gewoon' een basisplaats en heeft zich zodoende in nog geen half jaar tijd opgewerkt tot grote meneer in de jeugdopleiding van Ajax. Youri Regeer is nog maar zestien jaar, maar bezig aan een indrukwekkende opmars op De Toekomst.

Je zou het door zijn fysiek bijna vergeten, maar Regeer komt 'gewoon' uit dezelfde lichting als Naci Ünüvar en is dus nog een broekie. Hij werd geboren op 18 augustus 2003 in Haarlem. Via SV Zandvoort, Rijnsburgse Boys en ADO Den Haag kwam hij in de zomer van 2017 bij Ajax terecht. Het was een droom die uitkwam voor Regeer, die al als jong jochie Ajax-fan was. Het feit dat hij twee jaar later meteen zijn eerste contract tekende op zijn zestiende zegt veel over hem als voetballer. De spotlights stonden tot voor kort nog niet veel op hem gericht, maar daar heeft hij eigenhandig verandering in gebracht.

Regeer startte na zijn komst van ADO Den Haag in Ajax O15 en groeide daar snel uit tot een leider in de ploeg. Hij was meteen verbaal aanwezig, scoorde veel en verrichte veel werk. Langs de kant was de publieke opinie toen nog dat hij een energieke loper was. De vergelijking met bijvoorbeeld Dani de Wit was snel gemaakt, maar dat blijkt nu te kort door de bocht te zijn geweest. Hij moest destijds wel nog duidelijk stappen maken op het voetballende vlak. Ballen schoten nog weleens van de voet en het tempo lag niet altijd even hoog. Niet zo gek, volgens zijn vader Arend Regeer. 'ADO is toch meer van het harde werken en het verdedigen. Bij Ajax zijn trainingen veel specifieker op de persoon zelf gericht en daarnaast is de aandacht van buitenaf vele malen groter bij Ajax dan bij ADO', zo klinkt het als we zoeken naar een verklaring voor zijn transformatie.

Hattrick in Valencia als treffend voorbeeld

Want Regeer heeft die broodnodige voetballende stappen in de afgelopen twee jaar overtuigend gezet. Via Ajax O17 belandde hij begin dit seizoen al in de hoogste klas. Ikzelf vond dat best vroeg, want op papier had Ajax O19 al best veel middenvelders. Ik had Regeer in een voortrekkersrol bij de O17 verwacht, maar John Heitinga liep vanaf dag één met hem weg, net zoals Regeer bij al zijn andere trainers goed ligt. Hij is een vriendelijke jongen, die hard werkt, maar tegelijk ook enorm ambitieus, leergierig en vol bravoure is. Dat bleek wel, want net als in O15 en O17 paste Regeer zich razendsnel aan en had hij snel een vaste basisplaats. En dit keer deed hij er nog een schepje bovenop.

Bij O19 is hij vandaag de dag de middenvelder met diepgang, de man die ook á la Donny van de Beek belangrijk is in het drukzetten en dat combineert hij inmiddels met een goede handelingssnelheid, oog voor de combinatie en een blijvend scorend vermogen. Het perfecte voorbeeld was natuurlijk zijn hattrick tegen Valencia O19 in de Youth League. Hij is vaak in de zestien te vinden en bekroonde dat in die wedstrijd met een prachtige omhaal, een goede kopgoal en een één op één met de keeper na een prima loopactie. Een atletische goal, een teken van sterkte in de lucht en een technisch verfijnde afronding; het plaatje was in die wedstrijd compleet.

Lees verder onder de samenvatting!

Regeer gaat vol voor een rol als middenvelder

'Een speler die zichzelf wegcijfert voor het team en andere spelers beter laat spelen', zo omschrijft vader Arend zijn zoon. Toch doen we hem te kort als we hem alleen als een dienende speler neerzetten. Regeer is leergierig en pakt dingen snel op. Het is veelzeggend dat hij thuis graag de televisie aanzet als Barcelona, Bayern München of Liverpool moeten spelen. Het zijn ploegen die ook aanvallend voetballen en dus absorbeert hij het spel voor de televisie als water op een spons. Hij kijkt graag naar Frenkie de Jong, een voorbeeld voor Regeer als het gaat om het spelen met lef en plezier.

Met zijn vader, die zelf ooit nog voor Telstar speelde en onder meer vier jaar trainer was van de ADO-vrouwen, spart hij continu over voetbal. Wat kan er beter? 'Kijkgedrag, duelkracht en startsnelheid', somt zijn vader op. Wat ging er goed? Het gaat er in huize Regeer dan hard doch fair aan toe. Regeer wordt onder de streep omschreven als 'begaan, geïnteresseerd in anderen en relaxed'. In dat opzicht heeft hij niet alleen als voetballer veel raakvlakken met zijn voorbeeld Van de Beek. Zíjn positie, op 6, op 8 of op 10; daar hoopt Regeer ook door te breken. En mocht dat onverhoopt niet lukken, dan horen we van Arend Regeer dat er misschien nog wel een andere carrière in zit: 'Hij is op zes- of zevenjarige leeftijd uitgeroepen tot beste keeper van Nederland.'

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.