Driessen: 'Laat verbod op uitfans bij Klassieker tot in lengte van jaren duren'

door Gino Haverkamp 69

Driessen: 'Laat verbod op uitfans bij Klassieker tot in lengte van jaren duren'

door Gino Haverkamp 69

Laatst geüpdatet

Wat Valentijn Driessen betreft blijft de Klassieker voorlopig een duel zonder uitfans. Volgens de journalist tonen de bedreigingen aan het adres van nieuwbakken Ajacied Steven Berghuis, die afgelopen zomer overkwam van Feyenoord, aan dat de tijd nog niet rijp is om bezoekende supporters toe te laten. Tevens schrijft Driessen in zijn column in De Telegraaf dat hij hoopt dat er hard opgetreden wordt tegen beschimpingen aan het adres van Berghuis.

Met de recente bedreigingen richting Berghuis en een drietal vermeende aanslagen op twee Feyenoord-cafés en een woning van een Feyenoord-supporter, is het voor Driessen maar al te duidelijk: 'Het geeft eens te meer aan dat de aanhang van beide clubs niet rijp zijn om bij onderlinge duels bij elkaar op bezoek te gaan', stelt hij. 'Laat dit verbod tot in lengte van jaren duren in plaats van allerlei toenaderingspogingen. Die zijn bij voorbaat gedoemd te mislukken.' Driessen vindt het jammer dat de goedwillende supporters de dupe worden van anderen, maar het valt volgens hem maatschappelijk niet te verantwoorden dat Ajax-fans De Kuip bezoeken en vica versa.

Desondanks vreest Driessen voor de Klassieker op 19 december, ook al zijn er dan geen Ajax-supporters van de partij. Dat is de eerste keer dat Berghuis als Ajacied in De Kuip speelt en die dag viert hij tevens zijn dertigste verjaardag. Veel bedreigingen aan zijn adres hebben ook te maken met die specifieke dag. 'Om voor de muziek uit te lopen: het valt te hopen dat de dienstdoende scheidsrechter dan net zo optreedt als hij moet doen bij vermeend racisme vanaf de tribune.'

Omtrent racistische bejegeningen vanaf de tribunes tijdens voetbalwedstrijden heeft de KNVB stevige richtlijnen. Driessen somt ze ter herinnering op. 'Gewoon stoppen, de catacomben in, niet meer terugkomen en het vervolgtraject overlaten aan de tuchtcommissie van de voetbalbond en justitie. Met alleen fans van de thuisspelende club appeltje eitje.' Wat hem betreft gebeurt dit ook wanneer Berghuis zou worden bejegend tijdens de Klassieker.

Driessen wijst ook naar social media

De rol van social media moet echter ook niet worden onderschat, zo stelt Driessen. Het gros van de bedreigingen aan het adres van Berghuis kwamen via social media. De journalist vindt dat Twitter, Facebook en Instagram te weinig verantwoordelijkheid dragen voor de inhoud op de platforms en laten gebruikers toe het online 'podium' ongestraft te misbruiken. 'Een krachtige stellingname tegen deze sociale mediabedrijven is noodzakelijk om iets te veranderen.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.