Doorselecteren bij Ajax: verlengen, verhuren of verkopen? | Ajax Showtime

Doorselecteren bij Ajax: verlengen, verhuren of verkopen?

door Finn Dekker 57

Bron Ajax Showtime

Doorselecteren bij Ajax: verlengen, verhuren of verkopen?

door Finn Dekker 57

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Woensdagavond speelt Jong Ajax uit bij Telstar alweer zijn laatste wedstrijd van het seizoen. Qua resultaten was het een seizoen om snel te vergeten. Hopelijk worden volgend jaar de vruchten geplukt van dit transitiejaar, waarin de gemiddelde leeftijd extreem laag lag. Echt verder bouwen kan Mitchell van der Gaag echter niet, want ook deze zomer zal en moet er veel veranderen.

Jong Ajax moet het volgend seizoen onder meer stellen zonder topscorer Brian Brobbey, die de tweede seizoenshelft al vaak ontbrak. Maar er zijn er nog twee die niet terugkeren: Quinten Timber en Neraysho Kasanwirjo. Zij kiezen er wegens de pittige concurrentie op hun posities in het eerste voor om hun carrière voort te zetten bij respectievelijk FC Utrecht en FC Groningen. Beiden legden een contractverlenging in Amsterdam naast zich neer en kiezen eieren voor hun geld. Bij de subtoppers is het perspectief op een fors aantal minuten in de Eredivisie veel beter.

Timber en Kasanwirjo zijn echter niet de enigen met aflopende contracten bij Jong Ajax. Dit geldt ook voor Daan Reiziger, Tunahan Tasci, Jaymillio Pinas en Enric Llansana. Met de laatstgenoemde wil Ajax graag door, maar de centrale verdediger annex middenvelder wil ook 'heel graag' in de Eredivisie spelen volgend seizoen. Ook voor hem geldt dat dit bij Ajax op korte termijn een lastig verhaal wordt, zeker op vaste basis.

Dat aanhaken bij het eerste niet voor iedereen is weggelegd, weten spelers als Jurgen Ekkelenkamp en Lassina Troaré. Het tweetal deed dit seizoen nog geregeld mee bij de beloften, maar zij slaagden er niet in om de laatste stap te zetten en waren bovendien niet bepalend genoeg in Jong. Beiden hebben ze nog een contract voor één jaar. Verhuren lijkt geen optie, tenzij er wordt verlengd. En anders wordt het afscheid nemen, als Ajax nog iets wil verdienen aan hen.

Maar als het al een paar seizoenen op rij niet lukt om de laatste stap te zetten, moet je misschien concluderen dat de wegen beter kunnen scheiden. Het is een pijnlijke conclusie, zeker als het gaat om talenten als Carel Eiting, die aan Huddersfield Town werd verhuurd. Ajax heeft lang gehoopt op een doorbraak van de technische middenvelder. Mede door onfortuinlijk blessureleed kwam deze er nooit helemaal. Deze maanden zal blijken of Ajax het aflopende contract van Eiting toch verlengt.

Doorselecteren bij Ajax: verlengen, verhuren of verkopen?

Vertrekt ook co-captain Llansana deze zomer transfervrij bij Ajax?

Qua keepers staat er ook veel te gebeuren. Kjell Scherpen staat op de nominatie om tijdelijk te vertrekken. De doelman van Jong Ajax maakte dit seizoen als derde keeper vier keer zijn opwachting in het eerste, met wisselend succes. Het heeft Marc Overmars doen besluiten om Remko Pasveer te contracteren. Nog een jaar Keuken Kampioen Divisie is niet wenselijk voor Scherpen en dus hopen alle partijen op een verhuur. Voor Dominik Kotarski gold dat afgelopen winter al.

Andere talenten keren net als Eiting deze zomer juist terug in Amsterdam na een verhuurperiode. Kik Pierie en Danilo Pereira voetbalden bij FC Twente, Victor Jensen speelde een half jaar in zijn geboorteland bij FC Nordsjaelland. Voor het drietal geldt dat zij ook volgend seizoen grotendeels op het hoogste niveau zullen willen voetballen. Voor een volgende stap in hun ontwikkeling zijn zij ook gebaat bij minuten op dat level. Jong Ajax valt daar niet onder.

Desalniettemin is het fijn als de - volgend jaar nog steeds - jonge jongens zich aankomend seizoen bij de beloften kunnen optrekken aan de meer 'ervaren' spelers. Het eerste zullen deze spelers waarschijnlijk niet halen, ze zijn als opvulling het cement tussen de stenen, oneerbiedig gezegd. Maar de grotere talenten zijn daar wel bij gebaat. Zonder een degelijk fundament is het ook voor hen lastig voetballen.

Volgend seizoen stroomt er weer een lading toptalenten door naar Jong Ajax. Denk aan de reeds gedebuteerde Kristian Hlynsson en Amourricho van Axel Dongen, maar in de loop van het seizoen ook jongens als Olivier Aertssen en Gabriel Misehouy. Doorselecteren is dus een must. Maar om te voorkomen dat er volgend seizoen weer een piepjong elftal staat, is het wenselijk dat straks niet iedereen met de noorderzon is vertrokken.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

#1 - Met deze talenten gaat Jong Ajax het doen
#2 - Wordt Taylor de verrassing van het seizoen?
#3 - Jong Ajax heeft geen back-up klaar als Dest vertrekt
#4 - Iedereen heeft perspectief, behalve Brobbey
#5 - Regeer geeft sobere middenveld toch wat glans

#6 - Is Scherpen klaar voor de erfenis van Onana?
#7 - Debutanten verbloemen veel bij zwalkend Jong Ajax
#8 - Deze vijf maken de meeste indruk bij Jong Ajax
#9 - Komst Idrissi een indirecte reprimande richting beloften
#10 - Niet doorvertellen, maar Ünüvar doet het weer goed

#11 - Contracten voor Baas en Warmerdam pas het begin
#12 - Is Jong Ajax straks beter af zonder Van der Gaag?

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties