Column: Dan is de transferperiode perfect | Ajax Showtime

Column: Dan is de transferperiode perfect

door BvdPloeg 51

Column: Dan is de transferperiode perfect

door BvdPloeg 51

Laatst geüpdatet

Ajax is er vroeg bij dit jaar. Met Nemanja Gudelj, John Heitinga en Mitchell Dijks kwamen er reeds drie nieuwe spelers naar Amsterdam terwijl het nog geen half juli is. Wat mij betreft drie prima aankopen, maar nu Ajax eerst moet verkopen tot er een nieuwe spits kan worden gehaald, is het afwachten geblazen op wat nog komen gaat. Wat ik mij afvraag: heeft Ajax echt nieuwe aanvallers nodig?

De zoektocht naar goede buitenspelers heeft eigenlijk jaren geduurd, maar begin vorig seizoen was iedereen het eens. Met de aanwezigheid van Viktor Fischer, Anwar El Ghazi, Ricardo Kishna en Robert Muric had Ajax eindelijk vier goede vleugelaanvallers. Fischer was echter een jaar geblesseerd en Muric kwam niet verder dan Jong Ajax. Frank de Boer vroeg deze zomer daarom opnieuw om versterkingen voor de buitenkant. Pione Sisto is de belangrijkste kandidaat.

De naam Sisto hadden sommigen misschien al gehoord, maar voor veel Ajacieden was hij nieuw. Daardoor waren we toch vooral aangewezen op beeldmateriaal van YouTube, iets waar ik normaal gesproken geen grote fan van ben. Natuurlijk zijn zulke filmpjes goed om specifieke kwaliteiten van een speler te achterhalen, maar in principe is er van elke speler wel een filmpje van hoogtepunten te maken. Desalniettemin was ik van Sisto erg onder de indruk. Ik wilde hem daarom ook graag eens zien spelen bij Denemarken onder 21. Gek genoeg speelde hij daar lang niet altijd. Bovendien zijn zijn cijfers bij de Deense kampioen een stuk minder dan die van El Ghazi bij Ajax. Of Sisto daardoor daadwerkelijk een versterking voor Ajax is, is lastig te zeggen.

En ik vraag mij dus af of Ajax überhaupt een nieuwe buitenspeler nodig heeft. De oefenwedstrijd van Jong Ajax tegen Hollandia toonde maar weer eens aan dat Muric op de deur begint te kloppen. Een wedstrijdje tegen de amateurs zegt misschien niet zo heel veel, maar ook bij de Copa Amsterdam liet de Kroaat al zien dat hij eraan komt. Waar hij tegen Dinamo Moskou niet echt uitblonk, was het tegen SDC Putten weer raak. Ondanks dat hij niet de gehele wedstrijd speelde, was het duidelijk te zien dat Jong Ajax na de inbreng van Muric beter begon te voetballen.

De doorbraak van Muric zal denk ik niet zo lang meer duren. Na zijn laatste jaar bij Zagreb, was het in het begin lastig om in het ritme te komen. Momenteel oogt de Kroaat echter topfit en lijkt hij zo snel mogelijk de stap naar het eerste te willen maken. Bij Muric lijkt het vaak of hij klittenband aan zijn schoenen heeft. Het is mooi om te zien hoe makkelijk hij draait met de bal aan zijn voeten en hoe eenvoudig hij soms tussen een aantal tegenstanders door dribbelt. Met Muric heeft Ajax bovendien een erg slimme speler in huis. Waar Kishna en El Ghazi graag hun mannetje opzoeken en er op snelheid langs gaan, daar is Muric niet meer een slimme dribbelaar. Want Muric leest ook het spel om hem heen. Een loopactie van een ploeggenoot herkent hij vrij snel en bovendien heeft hij het vermogen om de bal daar ook daadwerkelijk te krijgen. Tel daarbij op dat hij de laatste wedstrijden steeds meer gaat scoren en er kan gesteld dat worden dat Muric eindelijk rendement uit zijn acties aan het halen is.

Naast El Ghazi, Kishna, Muric en Fischer is er ook nog Lasse Schöne, die nog twee jaar onder contract staat. Dat hij niet meer dan de perfecte twaalfde man is, is inmiddels wel duidelijk. Desondanks zou zijn contractverlenging opmerkelijk zijn als Ajax toch besluit een nieuwe buitenspeler te halen. Verder komt ook Vaclav Cerny eraan. Ook hij kende een sterk einde van het seizoen, de laatste maanden vond ik hem zelfs beter dan Abdelhak Nouri en Donny van de Beek. Bovendien lijkt hij deze stijgende lijn net als Muric door te trekken. Niet alleen door de goals tegen SDC Putten, maar misschien nog wel meer door de gretigheid tegen Dinamo Moskou. Cerny liep de longen uit zijn lijf. De gretigheid spatte er vanaf. Er vanuit gaande dat Kishna blijft; wie moet er dan worden geslachtofferd ten faveure van Sisto?

Hetzelfde geldt voor de spitspositie. In het begin waren er nogal wat twijfels over Arek Milik, maar vlak voor de winterstop van het afgelopen seizoen kwam de Pool los en schoot hij de ene na de andere bal erin. Zowel bij Ajax als bij Polen. Hij toonde niet alleen aan erg doelgericht te zijn, maar hij was bovendien (ondanks zijn lengte) ook nog erg atletisch en bovendien redelijk snel. Met de komst van Milik leek het gat dat Luis Suárez ooit achterliet eindelijk te worden gedicht. Wat mij betreft krijgt Milik het vertrouwen de komende jaren, maar daar lijkt het vooralsnog niet op.

Want Ajax wil een nieuwe spits halen. De vraag is nu of het om een ervaren spits gaat of om een spits die nog jaren mee kan. Na het Telegraaf-bericht over Oscar Cardozo, werd er geen ervaren spits meer in verband gebracht met Ajax. De spelers die werden genoemd, waren allemaal jong en dus begin ik steeds meer rekening te houden met de komst van een spits onder de 28 jaar. Iets wat ik niet zou begrijpen. Met Milik en de verhuurde Richairo Zivkovic heeft Ajax namelijk allang twee spitsen die de komende jaren kunnen concurreren. Als daar de komende jaren nog een jonge spits bijkomt, zou dit kunnen betekenen dat één van de twee gaat sneuvelen.

Als Ajax zijnde moeten we altijd streven naar het hoogst haalbare, maar heeft Ajax nou echt een nieuwe spits nodig? Nu Zivkovic is verhuurd logischerwijs wel, maar mijns inziens hebben geldt dat alleen voor komend seizoen en misschien het jaar daarna. Milik is dan 23, Zivkovic 20 jaar. Bovendien is Zakaria El Azzouzi na twee jaartjes Jupiler League waarschijnlijk wel klaar voor het grote werk. Dus daarom, Marc Overmars, laat die jonge spits en een nieuwe buitenspeler nou maar voor wat het is. Die hebben we echt niet nodig. Een ervaren spits voor de korte termijn en het behouden van Jasper Cillessen is voldoende om de transperiode perfect te laten zijn.

Ingezonden door: SNTR

Heb je Johnny Heitinga al op je rug van je shirt staan?? Bestel hem in de officiële fanshop.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties