Blind maakt indruk met statistiek: 'Dan pas zie je hoe belangrijk hij is'

door Gino Haverkamp 9

Blind maakt indruk met statistiek: 'Dan pas zie je hoe belangrijk hij is'

door Gino Haverkamp 9

Laatst geüpdatet

Daley Blind is de Eredivisiespeler met verreweg de meest succesvolle passes op de helft van een tegenstander, zo blijkt uit statistieken die Pieter Zwart heeft opgevraagd. Het laat volgens de hoofdredacteur van Voetbal International zien hoe belangrijk de Ajacied is in de opbouw van Ajax.

De verdediger heeft deze jaargang 421 succesvolle passes gegeven op de vijandelijke helft en laat daarmee iedereen ver achter zich. Jurriën Timber is na hem het meest succesvol op de helft van de tegenstander met 336 gelukte passes. 'Dit laat wel de waarde van Blind voor Ajax zien. Ook als linksback, want dit seizoen heeft hij praktisch alleen als linksback gespeeld', aldus Zwart. 'Hij is zo bepalend in de hele opbouw van Ajax en in de bal naar de helft van de tegenstander brengen. Als je de statistieken bekijkt, dan zie je pas hoe belangrijk Daley Blind nu ook als linksback voor Ajax is.'

Blind is volgens Zwart een erg belangrijke schakel in de opbouw, omdat Ajax met hem dingen kan doen die met Nicolás Tagliafico als linksback niet lukken. 'Ajax probeerde hem op het middenveld uit om tactisch een volgende stap te zetten, maar dat hebben ze nu met hem voor elkaar gekregen als linksback', constateert de journalist.

Blind opteert in de opbouw vaak als een soort extra centrumverdediger, zo stelt Zwart. 'Daardoor kan Gravenberch verder naar voren spelen.' Tegen sc Heerenveen lukte dat wat minder, omdat Mohammed Kudus meer naar voren speelde. Dat ging volgens Zwart niet zo goed als normaal. 'Doordat het op deze manier ingevuld wordt, wordt het voor Tagliafico denk ik moeilijker om terug te komen in dat elftal. Als hij linksback staat, vult hij die rol op een andere manier in dan dat Blind dat doet.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.