Analyse tegenstanders Ajax in Europa League

door SJvanveen 14

Analyse tegenstanders Ajax in Europa League

door SJvanveen 14

Laatst geüpdatet

Ajax heeft met tegenstanders Celtic FC, Fenerbahce en Molde FK moeilijk geloot voor de groepsfase van de Europa League. Hieronder een kleine analyse van de tegenstanders.

Celtic FC

Ajax trof Celtic al acht keer in Europees verband. De meest recente keer dateert van twee jaar geleden, toen Ajax de Schotten tegenkwam in de groepsfase van de Champions League. Waar Ajax met 2-1 verloor in Schotland, won Ajax thuis nipt met 1-0 door een wondergoal van Lasse Schöne.

Celtic verloor in de vierde voorronde van de Champions League van Malmö, waardoor ze direct zijn toegelaten tot de Europa League. De club van Nederlanders Derk Boerrigter en Virgil van Dijk is niet meer de Europese grootmacht van weleer. Net als de Amsterdammers, zijn de Europese prestaties de afgelopen jaren miniem. Afgelopen seizoen kwam de ploeg van Ronny Deila niet verder dan de 16e finale, waar men werd uitgeschakeld door Inter Milan.

In Schotland presteren The Bhoys echter al jaren goed. Al vier jaar op rij zijn ze kampioen van hun land. Hoewel er weinig concurrentie is, is het toch een prestatie van formaat te noemen. Wat opvalt is dat de selectie veel internationals uit eigen land bevat. Maar liefst elf Schotten spelen voor Celtic dit seizoen. De grote ster is echter een Nederlander. Van Dijk wordt aan alle kanten gelinkt aan een overstap naar de Premier League, maar voorlopig is hij nog steeds speler van Celtic. De andere Nederlander in de selectie, Derk Boerrigter, mag vertrekken bij de club. Na zijn vertrek bij Ajax in 2013 heeft hij mede door blessures nooit echt kunnen imponeren op Celtic Park.

Fenerbahce

Misschien wel de sterkste uit Poule A is de Turkse topclub Fenerbahce FC. De Turken zijn na een omkoopschandaal weer van de partij in de Europa League. Er is dus veel aan de fans gelegen, wil Fenerbahce überhaupt in de Europa League actief zijn. Zodra zij zich één keer misdragen, is de kans groot dat Fenerbahce weer een fikse straf te zien krijgt van de UEFA.

Ajax speelde in de historie één keer eerder een officieel onderonsje met de Turken. In 1968 speelde Ajax de wedstrijd die de boeken in ging als de wedstrijd in 'het modderbad'. De omstandigheden waren bar slecht, maar na een thuisoverwinning met 2-0 en een uitoverwinning met dezelfde uitslag ging Ajax wel door naar de volgende ronde in Europa.

Nu liggen de verhoudingen heel anders. Fenerbahce heeft veel geld en kocht afgelopen zomer onder andere Robin van Persie en Nani van Manchester United. Op de vraag wie de grote ster is dan ook makkelijk antwoord te geven. Maar naast de topscorer aller tijden van Oranje spelen er nog meer goede voetballers bij de Turkse grootmacht. Diego, Raul Meireles en Bruno Alves zijn allemaal internationals van hun land. Gemixt met spelers van het Turkse elftal, is Fenerbahce waarschijnlijk de favoriet van deze groep.

Toch valt er een kanttekening te plaatsen. Ondanks de vele grote namen in de selectie, presteren de Turken niet heel goed. Na de uitschakeling in de Champions League, werd makkelijk gewonnen van Atromitos in de Europa League-voorronde, maar in de landelijke competitie speelde men afgelopen week gelijk tegen Rizespor. Het is de taak van coach Vitor Pereira betere prestaties neer te zetten dan aan het begin van deze voetbaljaargang. De coach, die een verleden heeft bij het Portugese nationale team, FC Porto en Olympiakos, heeft wel ervaring met prijzen pakken bij zijn vorige clubs.

Molde FK

Ten slotte op papier de minste ploeg van poule A. Molde FK. De Noren zijn echter niet te onderschatten. Het is de kampioen van Noorwegen en werd net als Ajax uitgeschakeld in de derde voorronde van de Champions League door Dinamo Zagreb. Vervolgens bereikten de Noren de groepsfase van de Europa League door Standard Luik uit te schakelen in de Europa League voorronde.

Molde is sowieso een goede bekende in de Europa League. Lees wel: kwalificaties. Nog nooit eerder braken de Noren door tot het hoofdtoernooi van het tweede Europese podium en dus debuteren ze. Toch timmeren ze de laatste jaren aan de weg. Met oud-coach Ole Gunnar Solskjaer werd Molde voor het eerst landskampioen van Noorwegen, en dat kunstje werd in 2012 en afgelopen seizoen dus herhaald. Nu willen ze ook in Europa hoge ogen gaan gooien.

En dat doen ze met verschillende oud-bekenden in de selectie. Verdediger Joona Toivio heeft een verleden bij AZ en Telstar en Harmeet Singh stond tot voor kort onder contract bij Feyenoord. Daar kwam hij echter niet aan spelen toe en daarom keerde hij terug naar zijn thuisland. De grote ster is echter iemand anders. Mohamed Elyounoussi is een jonge offensieve middenvelder en is tevens het neefje van oud-Heerenveen aanvaller Tarik Elyounoussi die momenteel onder contract staat bij Hoffenheim.

Elyounoussi is geboren in Marokko en is net 21 jaar. Hij debuteerde in 2014 voor het nationale elftal van Noorwegen en wordt gezien als één van de grootste talenten van zijn land. De rest van de selectie is goed in balans. Met ervaring en kwaliteit van internationals uit voornamelijk Noorwegen en jonge talenten.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.