Absolute dominantie voor Ajax op komst?

door Gino Haverkamp 32

Absolute dominantie voor Ajax op komst?

door Gino Haverkamp 32

Laatst geüpdatet

Er dreigt een een absolute Eredivisie-dominantie voor Ajax te ontstaan. Dat meldt Voetbal International. De voornaamste reden? Het prijzengeld dat de UEFA uitkeert aan de club.

VI zet de financiële cijfers van Ajax even op een rijtje: '79 miljoen van de UEFA, 75 miljoen voor Frenkie de Jong, een basisbegroting van 90 miljoen, een eigen vermogen van 179 miljoen.' 79 miljoen euro op basis van een goed Champions League-seizoen. Het is het gevolg van het nieuwe distributieformat dat de UEFA in 2017 heeft ingevoerd. De pot met prijzengeld steeg met 700 miljoen euro, waardoor de UEFA nu een bedrag van 2 miljard euro te verdelen over alle clubs die meedoen aan Europees voetbal. En natuurlijk: hoe verder je als club komt in een toernooi, des te meer geld je krijgt.

Dat heeft in veel landen al geleid tot een monopolie van enkele clubs. Juventus kan dit weekend voor de achtste keer achter elkaar kampioen van Italië worden, Paris Saint-Germain kan in Frankrijk voor de zesde keer in zeven seizoenen tijd de titel pakken en in Wit-Rusland is het helemaal raak. Daar is BATE Borisov bezig aan een reeks van dertien landstitels op rij. Sinds 2006 is geen enkele andere club kampioen geworden in het Oost-Europese land.

In Nederland dreigt een zelfde soort, maar waarschijnlijk wel minder erge, dominantie voor Ajax te ontstaan. En dat komt volgens Voetbal International door de UEFA, dat met het nieuwe distributieformat financiële kloven alsmaar groter maakt.

Een vijfde

In totaal verdienen alle Eredivisie-clubs samen zo'n 500 miljoen euro per jaar. Daarvan is meer dan 100 miljoen, een vijfde dus, afkomstig van het prijzengeld van de UEFA. En slechts twee clubs krijgen dat: Ajax en PSV. 79 miljoen voor Ajax en een kleine 30 miljoen voor PSV. De Brabanders verdienen dus aan een niet succesvol Champions League-seizoen al meer dan wat grote subtoppers als AZ en Vitesse überhaupt hebben. Ajax verdient zelfs meer dan dat Feyenoord in de kas heeft.

'Vraag is wel hoelang het nog duurt voordat Ajax een monopolie afdwingt, nu de UEFA hard bezig is de sport om te turnen tot een economische formule waarmee de meeste kampioenen vooraf kunnen worden ingevuld. PSV dreigt in een niemandsland te belanden', concludeert VI.

Koop nu jouw wedstrijdsjaal, voor de halve finale van de Champions League, in de Ajaxshop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.