Aankopen op eindrapport: Ruim voldoende

door Bart Veenstra 22

Aankopen op eindrapport: Ruim voldoende

door Bart Veenstra 22

Laatst geüpdatet

Afgelopen november schreef Ajax Showtime al een voorlopig rapport over de door Ajax aangekochte spelers, maar ook de huurlingen en de transfervrij binnengehaalde spelers. Het seizoen is inmiddels ruim een week ten einde, waardoor het een goed moment is om met een eindrapport te komen.

Davinson Sánchez (5 miljoen euro): +
Laten we positief beginnen. Met Davinson Sánchez heeft Ajax een van zijn beste aankopen van de laatste jaren gedaan. De Colombiaan had eigenlijk geen tijd nodig om zich aan te passen. Vanaf het begin was Sánchez een belangrijke schakel in de Ajax-defensie. De verdediger viel op vanwege zijn duelkracht, zijn snelheid, zijn tackles en ook scorend vermogen. Vijf treffers voor een verdediger is een prima aantal.

Wel was er commentaar op zijn opbouwend vermogen, maar ook dit werd steeds beter. Desondanks liet Manchester United-manager José Mourinho Ajax in de Europa League-finale opbouwen via Sánchez (en dus niet Matthijs de Ligt) en dat is niet zomaar geweest. Als we toch een minpuntje uit moeten delen, dan is dat hem. Toch mag Ajax zijn handjes dichtknijpen als de Colombiaan ook volgend seizoen weer in Amsterdam speelt.

Heiko Westermann (transfervrij): -
In de zomer van 2015 haalde Ajax publiekslieveling John Heitinga terug vanwege zijn ervaring, maar dit bleek geen succes. Een jaar later probeerde het met Heiko Westermann opnieuw een ervaren verdediger aan zijn selectie toe te voegen, maar de Duitser heeft binnen de lijnen amper invloed gehad. Slechts zes keer kwam Westermann in actie voor Ajax dit seizoen.

Dat Westermann nog geregeld werd opgenomen in de wedstrijdselectie bij duels in de Eredivisie heeft vooral te maken met de regeling dat er 23 spelers mogen behoren tot de wedstrijdselectie. Tijdens Europese duels, waarin slechts achttien spelers zijn toegestaan, was Westermann er niet altijd bij. Is er dan helemaal niets positiefs te vertellen over Westermann? Jawel. Trainer Peter Bosz, maar ook een teamgenoot als De Ligt zijn lovend over zijn rol buiten het veld. Als Westermann zich in die rol kan schikken voor nog een jaar is het wellicht niet eens onverstandig om hem gewoon te behouden.

Hakim Ziyech (11 miljoen euro): +
Vlak voor het sluiten van de transfermarkt wist Ajax Hakim Ziyech over te nemen van FC Twente. De Amsterdammers moesten veel geld betalen, elf miljoen euro, maar het was de transfersom meer dan waard. Sinds de Marokkaan op het middenveld kwam te spelen, is Ajax beter en attractiever gaan voetballen.

In totaal zou Ziyech dit seizoen 46 keer spelen voor Ajax. Daarin was hij twaalf keer trefzeker, maar wellicht belangrijker zijn het aantal assists van de heel creatieve speler. Liefst twintig keer was hij de aangever bij een doelpunt van Ajax. Normaal zouden deze cijfers tot gevolg hebben dat Ziyech de stap naar het buitenland gaat maken, maar gelukkig voor Ajax gaf hij zelf al aan graag te willen blijven. Hij vindt namelijk nog niet dat hij uitgeleerd is in Amsterdam en die uitspraak toont zijn leergierigheid. Zijn belangrijkste vooruitgang? Waar hij bij FC Twente vrijwel niet hoefde te verdedigen, moet dit bij Ajax wel. Het gaat Ziyech steeds beter af. Sterker nog, hij ziet er zelf steeds een grotere uitdaging in om bijvoorbeeld de bal te veroveren.

Mateo Cassierra (5,5 miljoen euro): +/-
In tegenstelling tot zijn landgenoot Sánchez heeft Mateo Cassierra een moeilijk jaar achter de rug. In de eerste competitiewedstrijd op bezoek bij Sparta Rotterdam begon de spits nog in de basis - scoorde zelfs - maar sinds de doorbraak van Kasper Dolberg en de komst van huurling Bertrand Traoré speelde hij niet heel veel in Ajax 1. De zeventien Eredivisieduels achter zijn naam geven eigenlijk een vertekend beeld, omdat er veel (korte) invalbeurten bij zaten. Bovendien werd hij tijdens de Europese duels vaak niet opgenomen in de wedstrijdselectie.

Bij Jong Ajax mocht Cassierra wel geregeld in de basis beginnen. Bij de beloften van de Amsterdamse club scoorde hij elf keer en leverde hij vier keer een assist. In Ajax 1 scoorde hij uiteindelijk twee treffers in de competitie en twee treffers in het bekertoernooi. Door de komst van Klaas-Jan Huntelaar lijkt een verhuur voor Cassierra nu aanstaande. Het compleet afschrijven van Cassierra zou, zeker gezien het feit dat hij uit een totaal andere cultuur komt en buitenlandse spelers het verdienen om een seizoen te wennen, niet terecht zijn.

David Neres (12 miljoen euro): +/-
Na veel getouwtrek werd in de winterse transferperiode David Neres voor een bedrag van ongeveer twaalf miljoen euro overgenomen van Sao Paulo. Bij zijn komst werd direct gecommuniceerd dat hij de tijd kreeg om te wennen bij Ajax. Die tijd heeft hij gekregen, maar de Braziliaan mocht ook al enkele malen starten. Zo begon hij in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord in de basis en hij zorgde voor de tweede Ajax-treffer.

In de overige wedstrijden die Neres speelde liet hij een gematigde indruk achter. Drie goals en drie assists in zijn eerste acht duels is cijfermatig behoorlijk, maar het publiek in Amsterdam lijkt meer van de aanvaller te verwachten. Wellicht komt het omdat Neres soms nog wat afwezig lijkt in het veld. In ieder geval heeft hij zijn potentie laten zien en in het nieuwe seizoen wacht hem de kans om te laten zien hoe goed hij echt is. Het grootste nadeel? Zijn prijskaartje dat om zijn nek hangt, waar iedere analist constant over praat.

Bertrand Traoré (gehuurd voor twee miljoen euro): +
In november kreeg Chelsea-huurling Traoré nog een +/-, maar in de tweede seizoenshelft heeft de Burkinees laten zien wat hij in zijn mars heeft en verdient hij alsnog een plusje. Opvallend is wel dat hij zijn beste wedstrijden heeft gespeeld als centrumspits en niet als rechtsbuiten. Traoré lijkt de ruimte nodig te hebben en lijkt zich opgesloten te voelen aan de zijkant. Het was dan ook niet voor niets dat hij altijd naar binnentrok.

Traoré is een voetballer die eigenlijk alles goed doet, maar de aanvaller mist iets heel belangrijks: killerinstinct. Zijn passeeracties zijn geweldig - de Burkinees ging ogenschijnlijk makkelijk langs zijn tegenspelers - maar het afronden was soms erg teleurstellend. Zijn beste wedstrijden speelde Traoré in de grote wedstrijden. Denk aan de duels met Feyenoord, Schalke 04 en Olympique Lyon. Bovendien was hij een van de weinige Ajacieden die in de Europa League-finale niet door het ijs zakte. Traoré gaat in eerste instantie terug naar Chelsea, maar clubs als Schalke 04 en Olympique Lyon zouden hem graag willen inlijven. Om zijn nek hangt nu een prijskaartje van rond de twintig miljoen euro.

Tim Krul (gehuurd voor onbekend bedrag): -
In 2014 werd Tim Krul de held van Nederland. De keeper moest in de kwartfinale op het WK in Brazilië invallen om strafschoppen te stoppen. Het bleek een gouden zet van toenmalig bondscoach Louis van Gaal, want Oranje bereikte de halve finale. Toen Jasper Cillessen naar FC Barcelona vertrok en Krul werd aangetrokken als opvolger was men dan ook lyrisch.

Echter, Krul kampte met een knieblessure en had langer de tijd nodig om te herstellen. In de tussentijd deed André Onana, die werd overgeheveld vanuit Jong Ajax, het zo goed dat iedereen zich begon af te vragen of Krul nog wel nodig was. Ook in Amsterdam dacht men er zo over en in de winterstop liet het de goalie vertrekken. Krul werd eerste keeper bij AZ en bij de Alkmaarse club presteerde hij wisselvallig.

Conclusie:
Wat betreft de aankopen, huurlingen en transfervrij binnengekomen spelers kan gesteld worden dat directeur spelersbeleid Marc Overmars goede zaken heeft gedaan. Met name Sánchez en Ziyech waren een schot in de roos, terwijl het afwachten is hoe Neres en Cassierra het volgend seizoen gaan doen. Hierbij moet wel gezegd worden dat er met Neres en Cassierra behoorlijk geïnvesteerd is, maar het eigenlijk nog te vroeg is voor een definitief oordeel. Dat Westermann en Krul niet hebben gebracht waarop gehoopt werd, is jammer, maar het kost de Amsterdamse club niet heel veel geld.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties