Ajax O15 wint ruim van Alphense Boys, Ajax O16 verliest in slotfase van AZ

door NickOoms 16

Ajax Onder 15 heeft zaterdag een riante overwinning op Alphense Boys geboekt. Op Sportpark De Toekomst werden de leeftijdsgenoten uit Alphen aan den Rijn met 6-1 verslagen. Ajax Onder 16 kreeg in de slotfase de deksel op de neus en verloor met 2-3 van AZ Onder 16.

FT | Ajax O15 - Alphense Boys O15 (6-1)

Ajax O15 heeft uiterst goede zaken gedaan. De ploeg van trainer Mischa Salden wist met 6–1 te winnen van de leeftijdsgenoten van Alphense Boys. De doelpunten werden gescoord namens Emre Ünüvar, Maarten IJsselstein, Ihab Guermat en Sven Scheringa.

In de openingsfase van de wedstrijd kende Ajax O15 enkele grote kansen. Luca Scorsolini en Pharell Nash wisten de bal in drie instanties echter niet het doel in te krijgen. Het was Ünüvar die in de zestiende minuut zijn ploeg op voorsprong wist te schieten. De aanvaller werd ingespeeld op de rand van het strafschopgebied en knalde vervolgens goed binnen. De 2-0 kwam al twee minuten later dankzij IJsselstein. De spits leek in eerste instantie wat slap te schieten, maar door een fout van de doelman ging de bal er alsnog in. Een razendsnelle voorsprong voor de ploeg van trainer Salden.

Die voorsprong groeide vier minuten later in minuut 22 al uit tot 3-0. Guermat schoot vanuit de draai alweer de derde treffer van de middag binnen. Ünüvar kwam daarna tweemaal dicht bij zijn tweede treffer van de dag, maar tot scoren kwam het jongere broertje van Naci Ünüvar niet. In de 35e minuut bleef een 4-0 voorsprong ook nog even uit, doordat Pereira da Gama wild over schoot. Vijf minuten later was het tijd voor rust en gingen de spelers van Ajax O15 met een ruime voorsprong de kleedkamers in.

Na rust ging Ajax O15 verder met waar het gebleven was, namelijk: domineren. Zo schoot Nash in de 43e minuut op de doelman na een fraaie combinatie. Twee minuten later kreeg het jeugdteam een strafschop toegewezen na een overtreding op diezelfde Nash. IJsselstein schoot de bal daarna strak binnen om er 4-0 van te maken. Alphense Boys O15 probeerde vlak daarna iets terug te doen, maar de rechtsbuiten werkte de bal ver naast.

In minuut 50 was Ünüvar opnieuw trefzeker. De aanvaller schoot de bal zuiver de hoek in en breidde de al zeer ruime voorsprong nog verder uit. Tien minuten later wist ook invaller Scheringa te scoren en stond het zelfs 6-0 voor Ajax O15. Scheringa schoot van dichtbij en maakte op die manier al snel zijn eerste treffer van de dag, gezien hij slechts zeven minuten op het veld stond als invaller voor IJsselstein. In minuut 71 wist Alphense Boys nog wel iets terug te doen door de 6-1 te maken na een snelle counteraanval. In de slotfase werd er niet meer gescoord en zo eindigde de wedstrijd met een 6-1 overwinning voor Ajax O15.

Opstelling Ajax O15:
El Hani; Beekman, Bouwman, Van der Lans, Pereira da Gama (Johnson 49'); Luijer (Janssen 55'), Scorsolini, Guermat (Veltman 49'); E. Ünüvar, IJsselstein (Scheringa 55'), Nash.

FT | Ajax O16 - AZ O16 (2-3)

Ajax Onder 16 kende ten opzichte van de Onder 15 een mindere dag. Op Sportpark De Toekomst verloor het jeugdelftal van de Amsterdammers in de slotfase met 2-3 van AZ Onder 16. Door de nederlaag klimmen de Alkmaarders over Ajax heen en staan de Amsterdammers nu op plek vijf in hun competitie.

De openingsfase begon redelijk rustig, maar rond de tien minuten kwam de actie op gang. Zo zorgde een fout in de opbouw van AZ O16 voor kansrijke situaties voor Ajax O16. Appiah zag zijn schot echter smoren en na een rebound van Wolff kwam een hoekschop in minuut 9. Die leverde wél de 1-0 op, nadat Vink de bal via onderkant lat in het doel wist te werken. AZ O16 leek twee minuten later al op 1-1 te komen, maar de treffer bleek gescoord te zijn in buitenspelpositie.

Ajax O16 ging hierna door met aanvallen. Een voorzet van Janse belandde in de twaalfde minuut iets achter Konadu, echter nam hij de bal alsnog aan en legde die heerlijk voor zichzelf klaar. Zijn inzet ging echter recht op de keeper af die de bal kon keren. Vervolgens een iets minder moment, namelijk een knieblessure voor Jordan. De middenvelder schreeuwde het uit na het maken van een sliding en nadat hij het nog probeerde om op te staan, moest hij toch worden vervangen door O’Niel in de zeventiende minuut.

AZ O16 wist in de 26e minuut terug te komen in de wedstrijd en maakte de 1-1. Van der Graaff nam iets te veel hooi op zijn vork en verloor de bal. Het jeugdteam uit Alkmaar pakte deze op, denderde door en scoorde vrij gemakkelijk nadat Janse het niet tegen twee man op kon nemen. AZ O16 sloeg in minuut 32 bijna opnieuw toe, maar na een sliding van Van der Graaff werd de aanval onschadelijk gemaakt.

Vlak voor rust kwam AZ O16 op voorsprong. Een voorzet vanaf de linkerkant van het veld kwam aan bij de spits van AZ O16 en schoot de bal van dichtbij hard binnen in de veertigste minuut van de wedstrijd. Zo keerden de Alkmaarders de wedstrijd volledig om en ging Ajax O16 met een achterstand van 1-2 de kleedkamers in.

Na rust was het in minuut 47 het eerste wapenfeit voor AZ. Via een voorzet van de rechterkant kopten de Alkmaarders over het doel van Schreuder. Een lange tijd gebeurt er weinig totdat Ajax na 65 minuten via Yasser El Aissati weer op gelijke hoogte komt. Een hoekschop van Kayden Wolff wordt weggewerkt, maar komt wederom bij Wolff terecht. Zijn voorzet belandt uiteindelijk bij de vrijstaande El Aissati die diagonaal de 2-2 binnenschoot.

Vier minuten na de gelijkmaker werd een afgeslagen aanval van Ajax door de verdediging van AZ in de voeten van Vink gespeeld. Hij bedacht zich geen moment en schoot de bal van de rand van de zestienmeter op doel. Echter mistte zijn schot richting en kwam de bal precies in de voeten van de doelman van AZ terecht. Zeven minuten voor tijd werden de Alkmaarders wederom gevaarlijk. Na een dieptepass kwam doelman Schreuder uit zijn doel, maar nadat de aanvaller van AZ de goalie van Ajax omspeelde, werd er rakelings voorlangs geschoten. Niet veel later was het dan toch raak voor de Alkmaarders. In de 77e minuut scoorde AZ na een voorzet vanaf de rechterkant middels een fraaie volley binnen.