Ten Hag zag moed in de schoenen zakken bij Willem II: 'Zó moeten wij spelen'

door Terrence Riepma 12

Bron NOS

Bron NOS

Erik ten Hag is blij met de mentaliteit die zijn spelers toonden tijdens het gewonnen duel met Willem II (5-0). De trainer van Ajax zag een hongerig elftal, dat constant bezig was om ruimtes te vinden en kansen te creëren. Hij zag de moed in de schoenen van de tegenstander vallen toen er tijdens de eerste helft snel een paar doelpunten achter elkaar vielen.

'Vandaag heb ik een heel hongerig Ajax gezien', opent Ten Hag bij de NOS. 'Dat zie ik eigenlijk al in het hele blok. Wat ik belangrijk vind, is de manier, de houding, waarmee onze ploeg de wedstrijd is aangegaan. Dan geef je je tegenstander de indruk dat er niks te halen valt. Wij leggen de tegenstander zo'n spel op, dat ze alleen maar achteruit kunnen. Dan creëren we heel veel kansen en is het in korte tijd zo 2-0, 3-0. Dan zie je de moed bij de tegenstander in de schoenen zakken en zó moeten wij spelen.'

Ten Hag was tevreden over de eerste helft, maar zag dat het lastiger werd in de tweede helft: 'Uiteindelijk gaat de tegenstander in de tweede helft nog verder terug, ondanks dat ze achterstaan, en bouwen ze alles dicht. In de eerste helft hadden ze nog met twee spitsen druk gezet. In de tweede helft was het er nog maar één en stonden ze met z'n allen te wachten voor hun eigen zestienmeter. Dan is het aan ons om toch oplossingen en ruimtes te creëren. Die intenties waren er zeker, we hebben ook twee goals gemaakt na rust, maar ik denk dat we nog meer moeten creëren.'

Ajax-wisselspelers laten goede indruk achter op Ten Hag

De wisselspelers lieten een goede indruk achter, vertelt de oefenmeester. Ondanks dat niet iedereen evenveel speeltijd krijgt, zag Ten Hag de kracht van de ingevallen spelers: 'Iedereen komt aan bod bij Ajax. Ook Perr Schuurs, en hij doet het goed. Hij verdient het ook, want hij traint goed. Als hij speelt, speelt hij goed, maar dat geldt ook voor anderen. Danilo, die z'n goal meepakt. David Neres, kort maar levendig. Over de rechterkant was ik erg tevreden. Devyne Rensch en Steven Berghuis op één kant, daar zaten hele goede combinaties in en een hele goede connectie.'

Sporting Portugal is de volgende tegenstander van Ajax. De Amsterdammers nemen het dinsdag op tegen de kampioen van Portugal. De vijf dagen rust ziet Ten Hag niet als een 'vakantie': 'We hebben vijf dagen, maar wij spelen gewoon drie wedstrijden in een week. Het is meegenomen, want dan kunnen we eindelijk goed trainen. De spelers krijgen zeker een vrije dag, maar de druk moet er ook zeker opblijven. We gaan een hele belangrijke decembermaand in. Daarna een nog belangrijkere januarimaand. Dan moeten we goed zijn.'

De nieuwe Ajax X Adidas Teamgeist-collectie kun je hier vinden!