Onmachtig Ajax O18 verliest van concurrent AZ

door Gino Haverkamp 148

Ajax O18 heeft de aansluiting met de bovenste ploegen van de ranglijst in de Eredivisie O18 verloren. Thuis tegen de leeftijdsgenoten van AZ werd er met 1-2 gewonnen. Amourrichio van Axel Dongen scoorde nog, maar via Mexx Meerdink en Nick Koster neemt AZ de drie punten mee naar huis. Door de nederlaag blijven de Amsterdammers steken op zestien punten, terwijl koploper AZ afstand neemt. De ploeg heeft nu 21 punten.

De wedstrijd begon rustig, gezien de eerste doelpoging pas in de negende minuut kwam. Een speler van AZ O18 schoot de bal richting doel, maar niet hard genoeg om echte dreiging te vormen voor doelman Tom de Graaff. In de zeventiende minuut was het uiteindelijk raak voor AZ O18, dat verzorgd speelde gedurende de openingsfase van het duel. Meerdink kopte namens de Alkmaarders raak uit een hoekschop.

Het duurde even voordat Ajax O18 weer écht aan bod kwam tijdens de wedstrijd. Amourricho van Axel Dongen kwam in de 33e minuut van links naar binnen en legde af op Kristian Hlynsson. De jongeling uit IJsland schoot van een afstandje, maar ging ook hard naast. AZ O18 verloor zeven minuten later de bal aan de rand van het eigen strafschopgebied en Raphaël Sarfo wilde daar van profiteren. De vleugelaanvaller haalde meteen uit, maar zijn schot werd gekeerd door de doelman.

Van Axel Dongen had in minuut 41 nog een goede actie vanaf links, waarna hij naar binnen sneed en uithaalde. Zijn schot ging echter hoog over, al was het een veelbelovende aanval van de ploeg van Dave Vos. Op slag van rust haalde Tristan Gooijer van een ruime afstand nog hard uit, maar zijn schot ging een metertje naast. Vlak daarna werd er gefloten voor rust en ging Ajax O18 met een 0-1 achterstand de kleedkamers in.

Van Axel Dongen brengt hoop terug

Ajax O18 begon aan de tweede helft met één wijziging. Yoram Boerhout werd vervangen door Divaio Bobson. Uiteindelijk kwam de eerste doelkans van de Amsterdammers in de tweede helft pas in minuut 54. Sarfo en Julian Brandes hadden een goede combinatie, maar deze strandde in het strafschopgebied toen laatstgenoemde niemand voor het doel vond met een lage voorzet.

Van Axel Dongen maakte vervolgens in de 62e minuut de gelijkmaker. De aanvaller schoof de bal vanaf de linkerkant van het strafschopgebied in het doel van de tegenstander en trok zo de stand weer gelijk.

Ajax leeg hernieuwde moed te hebben door de goal van Van Axel Dongen, maar die werd een kwartier voor tijd teniet gedaan. Op een cruciaal moment gleed verdediger Olivier Aertssen uit, waarna AZ'er Nick Koster zijn ploeg op voorsprong zette.

Die klap kwam de ploeg van Vos niet meer te boven. Hoewel het via onder meet Bobson en Van Axel Dongen meermaals de weg naar voren probeerde te vinden, waren de Ajacied simpelweg niet bij machte om AZ bij de spreekwoordelijke keel te grijpen. De Alkmaarders stonden goed georganiseerd, verdedigden dus ook goed en hielden de 1-2 voorsprong was. Via enkele counters kon de ploeg zelfs Ajax nog meer pijn doen, al viel er geen goal meer.

Door de nederlaag blijft Ajax O18 steken op zestien punten. AZ neemt nu afstand van de tegenstander van zaterdagmiddag. De club voerde de ranglijst in de jeugdcompetitie al aan en heeft nu 21 punten.

FT | Ajax O18 - AZ O18 (1-2)

Opstelling Ajax O18:
De Graaff; Gooijer, Aertssen, Milovanovic, Aning (Jermoumi 60'); Brandes (Chourak 60'), Hlynsson, Agougil (Vos 60'); Sarfo (Kjaer 76'), Boerhout (Bobson 46'), Van Axel Dongen.

Wissels Ajax O18:
Kremers, Jermoumi, Vos, Chourak, Oughcha, Bobson, Kjaer.

0-1 Mexx Meerdink (17')
1-1 Amourricho van Axel Dongen (62')
1-2 Nick Koster (75')

Overige wedstrijden
FT | Alphense Boys O15 - Ajax O15 (3-2)

Ajax O15 is er niet in geslaagd om te winnen van Alphense Boys O15. Het Amsterdamse jeugdteam ging met 3-2 onderuit. Janairo Concincion opende nog de score, maar de leeftijdsgenoten van Alphense Boys wisten de wedstrijd om te draaien tot 3-1. Maarten IJsselstein maakte in minuut 69 nog de aansluitingstreffer, maar het bleef bij 3-2.