Matchwinner Neres bezorgt Ajax de beker na winst op Vitesse

door Jesse ter Haar 1664

Ajax heeft voor de twintigste keer in de clubhistorie de TOTO KNVB Beker gewonnen. In een relatief saaie bekerfinale won de ploeg van trainer Erik ten Hag met 2-1 van Vitesse. Via Ryan Gravenberch kwamen de Amsterdammers op voorsprong, maar daarna maakte de club uit Arnhem gelijk. Uiteindelijk was het invaller David Neres die in de blessuretijd de winnende binnenschoot.

De eerste tien minuten kenden eigenlijk niet écht een bovenliggende partij. Ajax zocht geduldig de weg naar Vitesse-doelman Remko Pasveer, maar het was de feitelijke uitploeg die twee keer op goal kon schieten. Maarten Stekelenburg kon echter makkelijk een tegentreffer voorkomen. In de twintigste minuut ontstond de eerste grote kans van Ajax. In een drukbevolkte vijandelijke zestien wisten Dusan Tadic, Davy Klaassen en Gravenberch elkaar te vinden, wat leidde tot een poging van dichtbij van laatstgenoemde. Het schot was echter te zacht om echt een probleem te vormen voor Pasveer.

Luttele minuten later viel alsnog de 1-0 voor Ajax. Wederom was het Gravenberch van wie het gevaar kwam, ditmaal succesvol dus. Een voorzet van Klaassen werd door iedereen gemist, waarna de bal ietwat gelukkig terechtkwam bij de pas achttienjarige Ajacied. Met zijn verkeerde linkerbeen poeierde hij van dichtbij hard raak.

Echt lang kon Ajax niet genieten van zijn voorsprong, want na precies een half uur spelen bracht Loïs Openda Vitesse op gelijke hoogte met de Amsterdammers. Armando Broja troefde Lisandro Martínez af, waarna de Vitessenaar vanaf de zijkant het strafschopgebied van Stekelenburg kon binnendringen. Hij gaf de bal vervolgens laag voor richting de penaltystip, waarna Openda – die losgelaten werd door Devyne Rensch – binnen kon lopen. Los van wat kleine kansjes bleef het grote spektakel uit in de resterende vijftien minuten van de eerste helft. Zodoende doken beide ploegen met een 1-1 tussenstand de kleedkamers in.

Ajax kwam aanvankelijk sterk uit de kleedkamers middels grote kansen via Klaassen en Antony, maar algauw kakte het duel wat in. Het duurde tot ongeveer de 73e minuut voordat er weer echt gevaar gesticht werd voor een goal. Het was Antony die uithaalde, maar hij zag zijn schot gekeerd worden. Dat ene kansje van Antony bleek in die fase een incident, totdat de Braziliaan lijdend voorwerp werd in de 87ste minuut. De aanvaller brak aan de zijkant door, maar zonder dat de bal in de buurt werd hij ordinair neer geschopt door Jacob Rasmussen, die rood kreeg van scheidsrechter Björn Kuipers.

Het venijn zat hem uiteindelijk in de staart, in het voordeel van Ajax om precies te zijn. De net ingevallen Neres stond precies op de juiste plek toen een voorzet via Sébastian Haller precies op de juiste plek voor het Vitesse-doel kwam. De Braziliaan twijfelde geen moment en mikte de bal langs doelman Pasveer: 2-1. Die voorsprong gaf de ploeg van Erik ten Hag niet meer uit handen. Vitesse begon nog een slotoffensief, maar die kwam nooit écht van de grond. Na ruim vijf minuten blessuretijd sloot scheidsrechter Kuipers af, wat voor Ajax bekerwinst betekende.