Overtuigend Ajax bereikt bekerfinale ten koste van sc Heerenveen

door Thijs Zwagerman 980

Ajax heeft zich woensdagavond geplaatst voor de finale van de KNVB beker. Op bezoek bij sc Heerenveen voetbalden de Amsterdammers zich op overtuigende wijze naar een ruime overwinning en kwam de ploeg geen moment in de problemen. Doelpunten van Davy Klaassen, Dusan Tadić en David Neres bepaalden de eindstand op 0-3.

Ten opzichte van het duel met PSV begon Ajax met één wijziging aan de aftrap tegen sc Heerenveen. Jurriën Timber speelde door de afwezigheid van Noussair Mazraoui en Devyne Rensch als rechtsachter, waardoor er in het hart van de defensie een basisplaats was voor Perr Schuurs. Enigszins verrassend speelde hij daar niet samen met Lisandro Martínez, maar met Daley Blind. Martínez stond namelijk linksachter en Blind werd door trainer Erik ten Hag dus centraal achterin geposteerd.

Na een kleine tien minuten spelen kreeg Ajax op de slechte grasmat in Friesland de eerste kans van de wedstrijd. Dusan Tadić bediende Sébastien Haller met een fraai boogballetje, waarna de spits vanuit de lucht over het doel van Erwin Mulder schoot. Hoewel deze goede mogelijkheid absoluut niet het startsein voor een kansenstorm betekende, kwam Ajax tien minuten later wel op voorsprong.

Uit een perfecte voorzet van Antony kopte Davy Klaassen de Amsterdammers verdiend op voorsprong. De aanvallende middenvelder werkte de bal in de lucht met veel gevoel voorbij Mulder. Zonder groots te spelen controleerde Ajax de wedstrijd en de openingstreffer van Klaassen was daar een voortvloeisel van. Na ruim een halfuur spelen maakte Antony er met een fraaie krul bijna 0-2 van, maar zijn inzet verdween net naast het sc Heerenveen-doel.

De tweede Ajax-treffer kwam er in de eerste helft alsnog, maar lang kon Ajax niet van deze verdubbeling van de marge genieten. Tadić had in aanloop naar zijn assist op de 0-2 onfortuinlijk hands gemaakt, waardoor de tweede treffer van Klaassen uiteindelijk door de VAR werd geannuleerd. Niet veel later floot scheidsrechter Bas Nijhuis voor de rust.

In de rust kwam Sean Klaiber als vervanger van Blind binnen de lijnen. Klaiber ging spelen als rechtsback, waardoor Timber naar de linkerkant verhuisde en Martínez toch weer centraal achterin kwam te spelen. In die samenstelling kreeg Klaassen de eerste kans van de tweede helft. Na mistasten van Mulder probeerde de middenvelder het van grote afstand, maar Klaassen miste het lege sc Heerenveen-doel op geruime afstand.

Het was direct één van zijn laatste acties van de wedstrijd, want luttele minuten later werd Klaassen vervangen door Mohammed Kudus. De invaller had op zijn beurt een gigantisch aandeel in de 0-2, want vijf minuten na zijn entree binnen de lijnen versierde Kudus een penalty. Het buitenkansje werd door Tadić - zoals zo vaak - vol overtuiging benut, waardoor de Amsterdammers na ruim een uur spelen een reuzestap richting de bekerfinale zetten.

Een kwartier voor tijd gunde Ten Hag zijn basisspelers Tadić en Antony nog wat rust en bracht hij met David Neres en Oussama Idrissi twee frisse krachten. De jarige Neres drukte, evenals Kudus eerder als invaller deed, direct zijn stempel op de wedstrijd. Na een door Edson Álvarez gewonnen duel kon Haller de bal knap verlengen richting Neres. Oog in oog met Mulder maakte de Braziliaan er vervolgens 0-3 van.

Het bleek even later de eindstand. Zodoende plaatste Ajax zich woensdagavond op overtuigende wijze voor de bekerfinale. Daarin zal op zondag 18 april in De Kuip in Rotterdam Vitesse de tegenstander zijn. De Arnhemmers waren in de andere halve finale te sterk voor VVV-Venlo.