Ajax verliest op zure wijze de eerste kwartfinale

door Finn Dekker 1639

Ajax heeft donderdagavond een zure nederlaag geleden in de kwartfinale van de Europa League. De Amsterdammers kwamen door wederom een openingsgoal van Davy Klaassen op voorsprong in de Johan Cruijff ArenA, maar verloren het duel alsnog van AS Roma door een blunder van Kjell Scherpen en een late, winnende kanonskogel.

Het eerste wapenfeitje van het duel was van Roma, dat counterde via Edin Dzeko. De pass van de spits was uiteindelijk net te scherp. Aan de andere kant liet het gevaar ook niet lang op zich wachten. Antony bereikte Ryan Gravenberch op de rand van de zestien. De middenvelder kon aannemen en schieten, maar deed dit recht in de handen van Pau López.

De openingsfase was echter grotendeels voor de Romeinen, die via Dzeko nog twee keer in de buurt kamen van Scherpen. De doelman, die na zondag opnieuw de geblesseerde Maarten Stekelenburg verving, moest al snel ingrijpen. Met een geweldige save vertoonde de lange goalie vrijwel gelijk een puike redding.

Ajax had het meeste balbezit, maar faalde in het creëren van kansen. Zowel scherpte als tempo ontbraken in het positiespel van de Amsterdammers, waardoor Roma redelijk gemakkelijk op de been bleef. Het was uiteindelijk een slippertje in de verdediging die leidde tot de 1-0 van Ajax. Nadat Dusan Tadić de bal verloor, speelden de Romeinen de bal terug. Klaassen zag dit gebeuren en onderschepte de bal. De middenvelder liep de zestien in, ging een één-tweetje aan met Tadić, verschalkte zo doelman López en schoof de bal daarna in het doel.

De ploeg van Erik ten Hag tankte daarmee wat vertrouwen en scoorde voor rust bijna nog een keer. Het was dat Antony net niet lekker uitkwam met zijn passen na een balletje van Tadić achter de verdediging. Het schot van de Braziliaan miste daardoor kracht.

Na de thee schoot Ajax uit de startblokken. Bijna werd er weer geprofiteerd van een foute pass achterin bij de bezoekers. Antony, David Neres en Tadić speelden de mogelijkheid echter slecht uit. Een aantal minuten later hielp Ajax een nog grotere kans om zeep, door vanaf elf meter te missen. Tadić versierde zelf een penalty, maar schoot vanaf de stip rechtdoor, terwijl López gewoon bleef staan.

Tot overmaat van ramp kwam Roma vervolgens na een klein kwartier op gelijke hoogte. Scherpen blunderde na een vrije trap van Lorenzo Pellegrini. De keeper moest blijven staan, maar viel richting de verre hoek. Scherpen zat nog wel aan de bal, maar het bleek niet genoeg.

Ten Hag bracht vervolgens Brian Brobbey. De invaller stichtte gelijk gevaar door eerst Nicolás Tagliafico in stelling te brengen en daarna zelf in een één-op-één te verschijnen. Twee keer had Lopes alle moeite om een goal te voorkomen. De doelman was daarmee een behoorlijke sta in de weg, ook eventjes later bij een hakje van Antony achter het standbeen.

Roma liet in de slotfase aanvankelijk weinig zien in aanvallend opzicht. Wel moest Devyne Rensch een keer aan de noodrem trekken, waardoor de scheidsrechter geel trok. Hierdoor moet de rechtsback de return missen, hetgeen overigens ook geldt voor Bruno Peres na een gele prent.

Maar met nog een paar minuten op de klok kwam Roma plots op voorsprong. Klaassen kopte een corner van de Romeinen door en speelde zo onbedoeld Roger Ibañez aan. De verdediger schoot vervolgens met een verwoestend schot in de bovenhoek raak, waarna Roma succesvol de voorsprong verdedigde in de blessuretijd.

Scherpen; Rensch (Klaiber 79'), J. Timber, Martínez, Tagliafico; Álvarez, Gravenberch; Antony (Idrissi 89'), Klaassen, Neres (Brobbey 63'); Tadić

Kotarski, Reiziger, Klaiber, Idrissi, Ekkelenkamp, Kudus, Traoré, Taylor, Brobbey, Kasanwirjo, Q. Timber