Flitsend en vermakelijk Jong Ajax verslaat NAC Breda in doelpuntrijk duel

door Thijs Zwagerman 202

Jong Ajax heeft maandagavond de eerste tekenen van herstel getoond na de matige seizoenstart in de Keuken Kampioen Divisie. Op De Toekomst rekenden de Amsterdamse beloften in een zeer amuserende wedstrijd met ruime cijfers af met NAC Breda en werd er zodoende voor de tweede keer dit seizoen gewonnen.

Onder de ogen van André Onana en Mohamed Daramy, die beiden aandachtig toeschouwer waren op De Toekomst, begon Jong Ajax zoals het laatste weken te vaak speelde. NAC-aanvaller Ralf Seuntjens dompelde de ploeterende ploeg van trainer John Heitinga al na drie minuten in rouw door een lage voorzet doeltreffend af te ronden.

Het antwoord van Jong Ajax, dat tegen NAC Breda in een sterke samenstelling voor de dag kwam, liet na deze vroege klap echter niet lang op zich wachten. Danilo Pereira zorgde vanaf de rand van het strafschopgebied met een van richting veranderde uithaal in de tiende minuut voor de gelijkmaker. Het doelpunt van de Braziliaanse aanvaller bleek het startsein voor een wervelend vervolg van de eerste helft. Amper twee minuten later was Kenneth Taylor namelijk het eindstation van een heerlijke aanval van achteruit. Op aangeven van Youri Regeer zorgde Taylor voor de voorsprong.

Weer enkele minuten later vergrootte Victor Jensen de marge. De Deense middenvelder werd door Naci Ünüvar op fraaie wijze vrijgespeeld en bleef in kansrijke positie zeer koelbloedig. Dat kon vijf minuten later ook worden gezegd van de mee opgekomen linksback Youri Baas. Na een snelle combinatie met Ünüvar schoot Baas in de verre hoek op onberispelijke wijze de vierde Ajax-treffer binnen. In het restant van de eerste helft was Jong Ajax via de telkens dreigende Christian Rasmussen en de uitblinkende Kian Fitz-Jim ook nog dichtbij het vijfde doelpunt. In de slotminuut van het eerste bedrijf schuurde een schot van Fitz-Jim rakelings langs de kruising, even daarvoor schoot Rasmussen enkele meters over.

Na de rust ging Jong Ajax door waar het gebleven was. Uit één van de eerste dreigende aanvallen na de pauze zorgde Regeer voor de 5-1. De goed spelende rechtsback kwam op over de rechterflank en gaf voor op Danilo, maar de stijlvolle inzet van de Braziliaan ging niet richting doel. Regeer pikte de tweede bal op, nam ‘m mee en schoot vervolgens zelf de vijfde Ajax-goal tegen de touwen. Een paar minuten later was Danilo zelf opnieuw dichtbij een doelpunt. Zijn vrije trap werd gekeerd door NAC-goalie Olij, waarna Jensen in de nastoot op de lat kopte.

Middels een vrije trap aan de andere kant van het veld deed NAC Breda een duit in het zakje. Thom Haye, oud-speler van onder meer AZ en Willem II, liet Jong Ajax-doelman Calvin Raatsie kansloos met een rake vrije trap in de linkerbovenhoek. Ruim tien minuten voor tijd deed Jong Ajax-invaller Max de Waal dit kunstje dunnetjes over. Na een overtreding op Ünüvar zorgde De Waal met een stijlvolle vrije trap voor de achtste treffer van de avond: 6-2. Zoals vaker deze maandagavond op De Toekomst bleef deze tussenstand niet lang op het bord staan. Na een rommelige situatie voor het doel van Raatsie bepaalde Seuntjens met zijn tweede treffer van de avond kort na het doelpunt van De Waal de eindstand 6-3. Jong Ajax klimt door de ruime zege naar de vijftiende plaats op de ranglijst.

Raatsie; Regeer, Hillen, Musampa, Baas; Taylor (71' Van Gelderen), Jensen, Fitz-Jim; Rasmussen, Danilo (71' De Waal), Ünüvar (82' Martha).

Roggeveen, Warmerdam, Van Gelderen, Salah-Eddine, De Waal, Giovanni, Martha.