Ajax loopt minimaal uit op PSV na moeizaam gelijkspel

door Finn Dekker 1595

Ajax heeft donderdagavond niet weten te winnen van FC Utrecht. In de Johan Cruijff ArenA werd er gelijkgespeeld met 1-1, waardoor de voorsprong op achtervolger PSV nu twaalf punten is. En dus is het voor de Amsterdammers niet mogelijk om aanstaande zondag in eigen huis officieel de titel te pakken, als AZ op bezoek komt.

De ploeg van Erik ten Hag begon heel aardig aan de wedstrijd. Vrijwel gelijk was er druk op de verdediging van de bezoekers. Het was dan ook extra zuur dat FC Utrecht scoorde in de openingsfase. Simon Gustafsson schoot raak uit een penalty, die na tussenkomst van de VAR werd gegeven. De tackle van Nicolás Tagliafico werd als te laat en te fors beoordeeld.

Waar werd gehoopt op een snelle reactie, was er weinig veerkracht te bespeuren. Het spel bleef tam en voorspelbaar. Aan de andere kant dacht Gyrano Kerk de voorsprong te verdubbelen, na een bal over de verdediging heen. Het lobje over Maarten Stekelenburg, die in het lege doel rolde, werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

In het tweede deel van de eerste helft kwamen de aanvallen van Ajax ietwat op gang. Zo probeerde Ryan Gravenberch het twee keer uit een vrije trap en kopte Sébastien Haller uit kansrijke positie recht op doelman Eric Oelschlägel af. Maar de grootste kans was voor David Neres, die na een prachtige pass eerst Dusan Tadić niet wist te bereiken en daarna faalde in de afronding. Oelschlägel hield de bal ternauwernood uit zijn doel.

Tien minuten onderweg in de tweede helft besloot Ten Hag twee verse krachten te brengen, met Antony en Davy Klaassen. De laatstgenoemde leek vervolgens binnen een minuut te scoren, maar de grens en de VAR detecteerden buitenspel, hetgeen op zijn minst twijfelachtig was. FC Utrecht bleef zodoende op voorsprong staan.

De afgekeurde goal was wel het startsein voor een lading kansen aan Ajax’ zijde. Zo was de thuisploeg heel dichtbij met een kopbal van Álvarez, die met een boogje op de lat plofte. Een moment later meldde de Mexicaan zich weer in de vijandelijke zestien en was er wel reden tot juichen. Een getoucheerde voorzet belandde bij de inglijende Álvarez, die de bal in het doel punterde.

Na die goal hield FC Utrecht eigenlijk alleen maar tegen. Ajax creëerde daarentegen te weinig om echt aanspraak te maken op de winst, al was er wel opnieuw een moment voor Klaassen. De middenvelder was na een vrije trap van Tadić redelijk dichtbij met een halve omhaal, maar zijn poging werd halverwege geblokt.

In de slotfase bleef Ajax met de invallers Brian Brobbey en Noussair Mazraoui op zoek gaan naar de drie punten. Mazraoui maakte zijn rentree na een lange periode van afwezigheid. Brobbey was de laatste wedstrijden vaak belangrijk als scorende supersub, maar kon deze status tegen FC Utrecht niet opnieuw waarmaken.

Stekelenburg; Rensch (Mazraoui 80'), Timber, Martínez, Tagliafico; Álvarez, Gravenberch; Neres (Antony 56'), Kudus (Klaassen 56'), Tadić; Haller (Brobbey 80').

Scherpen, Reiziger, Schuurs, Klaiber, Klaassen, Idrissi, Mazraoui, Ekkelenkamp, Labyad, Traoré, Brobbey en Antony.