PSV verslaat Ajax in strijd om KNVB Beker na zenuwslopende strafschoppenserie

door Gino Haverkamp 9795

Na een zenuwslopende finale van de KNVB Beker is PSV als overwinnaar uit de strijd gekomen. Na negentig minuten voetballen en een half uur aan verlenging stond het nog 1-1, door goals van Jarrad Branthwaite (eigen goal) en Thorgan Hazard. Penalty's moesten beslissing geven en PSV miste het minst vaak: drie rake schoten om twee treffers van Ajax. Daarmee wint PSV voor de elfde keer de KNVB Beker.

De bekerfinale kende een relatief tam begin. Na tien minuten sloeg de vlam wel eventjes in de pan toen PSV doorspeelde nadat Brian Brobbey geblesseerd op het gras lag, maar dat opstootje werd relatief snel gesust.

De eerste goedlopende Ajax-aanval werd in de achttiende minuut opgezet. En wat voor één! Davy Klaassen kreeg de bal mee van Tadic en kon zo gelijk veel gevaar stichten in het vijandelijke doelgebied. De armada aan PSV’ers achter hem bleken echter te snel en te sterk. Klaassen ging neer, vroeg om een strafschop, maar kreeg deze niet. Tot ongenoegen van het gros van de Ajacieden. Scheidsrechter Dennis Higler wilde echter van niets weten.

Er werden in de eerste helft vooral veel overtredingen gemaakt en voornamelijk door Ajax, waarvan de spelers net iets te gewillig de tegenstanders neerhaalden. Dit leverden Mexicanen Jorge Sánchez en Edson Álvarez al vroeg geel op. Laatstgenoemde moest vooral op zijn tellen passen, door het maken van meerdere overtredingen en het gooien van een scheenbeschermer naar Luuk de Jong.

Nee, op het gebied van sprankelend voetbal had de neutrale toeschouwer de televisie niet aan hoeven te zetten. Er werden amper kansen gecreëerd en de spelers waren voornamelijk met elkaar in verbaal gevecht of lokten elkaar uit de tent. Toch was het Ajax dat met een voorsprong de rust inging. Daar mag het Bergwijn voor bedanken. In de 42e minuut werd de oud-PSV’er diep gestuurd door Tadic, waarna de aanvaller naar het vijandelijke doel soleerde. Hij schoot op doel en via verdediger Jarrad Branthwaite werd het 1-0.

De goal kon op veel protest van PSV rekende, omdat de Eindhovenaren meenden recht te hebben op een corner vlak voordat Bergwijn scoorde. Dit protest werd echter weggewuifd door Higler, die na drie minuten blessuretijd de eerste helft affloot. Echt gevoetbald werd er niet, onderling verbaal gevochten wel.

Tweede helft veel leuker dan eerste bedrijf

Met invaller Devyne Rensch begon Ajax, net als PSV overigens, vrij energiek aan de tweede helft. Het onderlinge gefoeter bleef, maar het baltempo lag erg hoog. PSV vond als eerste het net, zij het niet dat Ramalho buitenspel stond op het moment dat via een indirecte vrije trap de bal prompt voor zijn voeten kwam. Een minuut later was Ajax ook dicht bij een goal, via Brobbey die de keeper omspeelde en vervolgens op de paal van een leeg doel schoot. De intensiteit lag enorm hoog direct na rust.

In de jacht naar het doelpunt trok PSV na 67 minuten spelen aan het langste eind. Simons kreeg de bal rechts op het veld, frommelde zich richting de zestien en gaf het leer dan maar voor. De bal rolde het centrale deel van het penaltygebied in en kwam zo voor de voeten van invaller Thorgan Hazard, die Rensch te snel af was en de bal het doel intikte.

De bekerfinale bleef onverminderd intens, maar wel met het gevaar van een verlenging als donkerwolk boven de Kuip. Beide ploegen bleven door voetballen met aan allebei de kanten grote kansen. Zo konden Brobbey en Steven Berghuis hun ploeg op voorsprong zetten, terwijl Simons een levensgrote kans kreeg nadat Álvarez uitgleed. Ajax-keeper Gerónimo Rulli bleef echter koel.

Zeker gedurende de laatste tien à vijftien minuten had Ajax wat meer de overhand. De Amsterdammers hanteerden een hoog speltempo en maakte goed gebruik van Brobbey als aanspeelpunt. De drie minuten aan blessuretijd ten spijt, er werd niet meer gescoord. Een verlenging was het onvermijdelijke gevolg.

Verlenging stelde niets voor

In die verlenging hanteerden Ajax en PSV een aanzienlijke lager tempo dan in de 45 minuten daarvoor. Er werden wel kansen gecreëerd, maar niet over en weer zoals wel het geval was in de tweede helft. Na een kwartier zonder bijzonder veel spraakmakends floot Higler dan ook weer af voor de tweede helft van de verlenging.

De tweede helft van de verlenging was niet veel beter, wel spannender. Dat uiteraard door het eventuele doelpunt dat zomaar kan vallen. Veel spelers liepen echter op hun laatste benen of wilden hun krachten sparen om dat juist te voorkomen. Klaassen en Bergwijn werden dan ook naar de kant gehaald ten faveure van Mika Godts en Silvano Vos. Zij konden in het restant van de verlenging het verschil niet maken, ondanks hun frisheid. Penalty’s nemen werd het devies.

De penaltyreeks was er één vol missers. Namens Ajax scoorden alleen Dusan Tadic en Mika Godts, terwijl Jurriën Timber, Álvarez en Brobbey misten. Fabio Silva verzilverde de laatste, beslissende penalty en schoot daarmee zijn ploeg naar de winst in de finale van de KNVB Beker.