Ajax worstelt zich naar krappe overwinning op FC Groningen

door Jesse ter Haar 3688

Ajax heeft dinsdagmiddag een 2-3 zege geboekt op bezoek bij FC Groningen. De Amsterdammers waren grote gedeeltes van de eerder gestaakte wedstrijd de betere ploeg, maar kwamen toch nog in de moeilijkheden. Uiteindelijk boekte de ploeg van John Heitinga een krappe overwinning en dus nam het de derde plaats in de Eredivisie weer over van AZ.

Al direct na de hervatting van de wedstrijd kreeg Ajax een grote kans. Het duel werd hervat met een vrije trap en via Tadic belandde de bal voor het doel. Steven Bergwijn kon vrij inkoppen, maar FC Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh bracht knap redding. Even later werd de druk van Ajax beloond. Tadic en Wijndal combineerden goed op de linkerkant en nadat de diepgaande Wijndal werd gevloerd, mocht Ajax aanleggen voor een strafschop. Die penalty werd heel beheerst binnen geschoten door Tadic.

Ajax bleef na de openingstreffer zoeken naar meer, maar een tweede treffer bleef uit. Het veldspel van de Amsterdammers was veel beter, al kon de ploeg van Heitinga weinig echt grote kansen creëren. En zoals de bekende voetbalwet luidt: als je hem zelf niet maakt, doet de tegenstander dat wel. En zo geschiedde. Na slap verdedigen van meerdere spelers van Ajax was het uiteindelijk invaller Florian Krüger die kon uithalen. Doelman Gerónimo Rulli leek er nog even aan te zitten, maar tastte pijnlijk mis.

Richting de rust kregen beide ploegen nog een gigantische kans op de voorsprong. Zo was Mohammed Kudus, op aangeven van Bergwijn, heel dicht bij de 1-2, terwijl aan de andere kant Oliver Antman een grote kans kreeg. Dit keer bleek Rulli wel bij de les te zijn. Zodoende zochten beide ploegen de kleedkamers op bij een 1-1 ruststand.

Na rust was de eerste kans voor Ajax. De Amsterdammers begonnen vrij dominant en dat leidde tot een voorzet van Tadic op Kudus. De Ghanees kwam echter niet lekker achter de bal en mikte over en naast. De volgende kans was voor FC Groningen – en dat was een dot van een kans. FC Groningen kon de bal makkelijk achter de verdedigingslinie van Ajax leggen, waarna Krüger een haast niet te missen kans kreeg. Hij kreeg de bal breed gelegd door een ploeggenoot, maar slaagde er toch in de kans te missen. Kort hierna kreeg Kudus een aardige schietkans vanaf net buiten het strafschopgebied, maar zijn vlammende schot verdween net over het doel.

Binnen het uur kwam Ajax bijna weer op voorsprong. Na een klutssituatie kreeg Jorrel Hato de bal plots voor zijn voeten, maar zijn schot ging recht op de keeper af. Na bijna zeventig minuten kwam de voorsprong er alsnog. Kudus werd goed vrijgespeeld aan de rechterkant, waarna hij een voorzet op Brian Brobbey in huis had. De spits kon de bal eenvoudig bij de tweede paal binnenlopen. Enkele minuten later liet FC Groningen zich weer eens een keer zien. Er kwam een schot van afstand, maar dat wist Rulli op een goede manier te verwerken. Tien minuten voor tijd gooide Ajax de wedstrijd in het slot, zo leek het. Tadic bracht een vrije trap scherp voor het doel, waar Jurriën Timber opdook en de bal met gevaar voor eigen leven in het doel kopte.

Hierna kwam FC Groningen echter nog terug in de wedstrijd. Middenvelder Laros Duarte werd amper onder druk gezet door Ajax, waarna hij maar eens besloot aan te leggen voor een schot. Hij bracht een curve aan de bal waarmee hij Rulli in de verre hoek verschalkte. Verder dan dat kwam het echter niet meer en zodoende wist Ajax de drie punten mee te nemen uit Groningen.