Ajax O17 sleept gelijkspel uit het vuur tegen koploper PSV

door Thijs Zwagerman 73

Bron AS

Ajax O17 sleept gelijkspel uit het vuur tegen koploper PSV

door Thijs Zwagerman 73

Bron AS

Laatst geüpdatet

Dit was het livetopic voor de jeugdwedstrijden van Ajax van zaterdag 4 december. Ajax O17 nam het op Sportpark de Toekomst op tegen de leeftijdsgenoten PSV en Ajax O18 speelde een oefenwedstrijd tegen AZ. Lees hier terug hoe de Ajax-jeugd het er vanaf bracht.

FT | Ajax O17 - PSV O17 (2-2)

Ajax O17 heeft zaterdagmiddag in een vermakelijk duel de punten gedeeld met koploper PSV. Op een regenachtig Sportpark de Toekomst kwam Ajax tot tweemaal toe terug van een achterstand. Spits Yoram Boerhout maakte beide Ajax-doelpunten, terwijl Stanis Idumbo Muzambo een strafschop miste.

Na dik tien minuten spelen kreeg PSV de eerste kans van de wedstrijd. Centrumverdediger Dies Janse, die zijn basisdebuut maakte voor Ajax O17, treuzelde te lang in de opbouw en moest vervolgens toezien hoe PSV de bal veroverde en de buitenkant van de paal raakte. Aan de andere kant deed Ajax ruim tien minuten later via Yoram Boerhout wat terug. De dynamische spits werd ingespeeld door Olaf Gorter, draaide zichzelf knap vrij, maar schoot vervolgens recht op de PSV-goalie.

De score werd uiteindelijk na een halfuur spelen geopend door Jevon Simons. De buitenspeler trok naar binnen en kreeg de ruimte om te schieten, iets waar hij uitermate dankbaar gebruik van maakte door in de verre hoek buiten het bereik van doelman Tommy Setford de 0-1 binnen te krullen. Het antwoord van Ajax volgde echter razendsnel, want amper drie minuten later trok Boerhout de stand vanaf de penalystip alweer gelijk. De spits werd goed diepgestuurd door Rico Speksnijder en verdiende een strafschop, die hij uiteindelijk dus zelf binnenschoot.

Het spel golfde in deze fase op en neer en na een aantrekkelijke eerste helft leken Ajax en PSV met een gelijke stand de kleedkamer op te gaan zoeken. Dit was echter buiten Julian Kwaaitaal gerekend, want de aanvaller van PSV liep in de blessuretijd van de eerste helft weg uit de rug van Jorrel Hato en omspeelde Setford, waarna hij de bal eenvoudig in het lege Ajax-doel kon schuiven. Op slag van rust een flinke domper voor Ajax.

Ondanks deze tegenslag, kwam de ploeg van trainer Yuri Rose aan het begin van de tweede helft wel flitsend uit de startblokken. Eerst kopte verdediger Nick Verschuren net over, waarna niet veel later Boerhout een haast niet te missen kans kreeg om de gelijkmaker te scoren. De spits raakte de bal echter verkeerd en kreeg een rebound op zo’n vier meter van het PSV-doel zodoende niet tegen de touwen. Twee goede schotkansen voor Speksnijder leverde kort hierna ook geen doelpunt op.

Na een uur spelen bracht trainer Rose met spits Skye Vink extra aanvallende stootkracht in de ploeg. Ajax was na de rust de betere partij en drong PSV terug. Met Vink in de punt van de aanval moest de jacht op de gelijkmaker worden voltooid. Daarbij werden er achterin wel steeds meer ruimtes weggegeven, waardoor PSV enkele countermogelijkheden kreeg. Bij één van deze momenten zorgde een belangrijke verdedigende ingreep van Hato ervoor dat de stand na ruim een uur spelen 1-2 bleef.

Enkele minuten later kreeg Ajax een uitgelezen mogelijkheid om daar alsnog verandering in te brengen. Een schot van invaller Timo Jansen, die al in de eerste helft de geblesseerde Olaf Gorter verving, eindigde tegen de hand van een PSV-verdediger, waardoor Ajax de tweede penalty van de middag kreeg. Ditmaal stond Stanis Idumbo Muzambo achter de bal. In tegenstelling tot Boerhout eerder in de wedstrijd kreeg de Belg de bal er vanaf elf meter echter niet in. In de linkerhoek vond hij namelijk PSV-doelman Tijn Smolenaars op zijn pad.

De verdiende gelijkmaker kwam er in de slotfase vervolgens alsnog. Vijf minuten voor tijd bleef een geblokt schot van Speksnijder hangen in het strafschopgebied van PSV. De bal kwam uiteindelijk voor de voeten van Boerhout, die snel handelde en de bal in de rechterhoek binnenschoot: 2-2. Het bleek een paar minuten later tevens de eindstand. Na een goede tweede helft had Ajax zeker aanspraak gemaakt op meer, maar over negentig minuten gezien was het 2-2 gelijkspel geen onterechte afspiegeling van de mini-topper tussen Ajax en PSV.

Opstelling Ajax O17:

T. Setford; Alders (83' Wolff), Verschuren, Janse, Hato; Gorter (30' Jansen), Idumbo; Agougil; Speksnijder, Boerhout, Voute (60' Vink).

Wissels Ajax O17

Alegoz, Jansen, Reiziger, Turner, Vink, Wolff.

Doelpunten:

0-1 Jevon Simons (29')

1-1 Yoram Boerhout (32', pen.)
1-2 Julian Kwaaitaal (45+1')
2-2 Yoram Boerhout (85')

Overige wedstrijden:

FT | Ajax O18 - AZ O18 (3-0)

Ajax O18 speelde zaterdagmiddag een oefenduel met de leeftijdsgenoten van AZ. Bij Ajax kregen enkele belangrijke spelers rust, maar werd er desondanks met 3-0 gewonnen. Komende dinsdag speelt de ploeg een cruciaal Youth League-duel met Sporting Portugal.

Doelpunten:

Eskild Dall, Raphaël Sarfo en Jay Enem.

Volg de wedstrijden via Twitter:

Denk je dat Cristiano Ronaldo de openingsgoal maakt bij Manchester United - Crystal Palace? Zet in en krijg 3,75 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties