AS Jaaroverzicht II: Turbulentie boven A'dam

door Koen Weijland 2

AS Jaaroverzicht II: Turbulentie boven A'dam

door Koen Weijland 2

Laatst geüpdatet

Het jaar 2014 is bijna afgelopen en daarmee komt er een einde aan een bevlogen jaar. Grote successen werden gevierd, diepe teleurstellingen moesten worden verwerkt. In deel 2 van het Ajax Showtime Jaaroverzicht: april t/m juni 2014.

Bij aanvang van het tweede kwartaal van 2014 hoefden er in de Eredivisie nog maar vijf speelrondes te worden afgewerkt. Ajax had een voorsprong van liefst acht punten bij het ingaan van april en hoewel Feyenoord in die hele maand geen punt zou verspelen, liet de regerend landskampioen een vierde titel op rij niet in gevaar komen. Desalniettemin kende Ajax turbulente tijden.

Salonremise
Tegen RKC Waalwijk en ADO Den Haag werd geen fout gemaakt en tussendoor wist angstgegner Vitesse 'slechts' twee punten af te snoepen van Ajax. Een doelpunt van de in topduels dat seizoen zo vaak trefzekere Kolbeinn Sigthórsson was genoeg om een uit de startblokken geschoten Vitesse op 1-1 te houden in Arnhem. Al vroeg werd het duel ontsierd door stevige rellen op de oosttribune van het GelreDome. Provocerende Ajax-fans tussen het thuispubliek kregen het aan de stok met geïrriteerde Arnhemmers. Een deel van hen werd uit het stadion verwijderd.

De vierde landstitel onder De Boer kon nog diezelfde maand worden veiliggesteld. In Almelo was Heracles op 27 april de tegenstander. Die ploeg had aan een gelijkspel genoeg om zich veilig te spelen, terwijl dat resultaat voor Ajax volstond voor titel nummer 33. Na doelpunten van Simon Cziommer en Lasse Schöne (fraaie vrije trap) namen beide ploegen in de tweede helft geen enkel risico meer. De vooraf al gevreesde salonremise kreeg uitvoering en een vreemd sportbeeld van twee uitzinnige tegenstanders vervolmaakte zich in Twente. Even leek er sprake van juridische vervolging wegens 'het schaden van de belangen van het voetbal', maar zo ver kwam het niet.

[video]https://www.youtube.com/watch?v=zgO3NyCzR94[/video]

De Boer had het dus opnieuw geflikt; Ajax werd voor de vierde keer op rij kampioen van Nederland. Het beschamende gelijkspel waarmee Ajax op de laatste speeldag NEC behoedde van directe degradatie ging het andere oor al uit voordat het ene oor überhaupt was bereikt. Op 27 april werd Ajax gehuldigd en naast de gebruikelijke trots en ontlading was er ook sprake van opluchting en revanchegevoel.

Bekerdebacle
Een week eerder kende de club namelijk een ongekend zwarte bladzijde uit de bestaansgeschiedenis. Als gigant en Rekordmeister van het Nederlandse voetbal werd Ajax door het nietige PEC Zwolle met liefst 5-1 te kijk gezet in De Kuip. Nog meer dan de uitslag zorgde de wijze waarop en mogelijke oorzaak nummer één van het verlies voor onweersblikken binnen de club. Een deel van de supporters had zich in het stadion van Feyenoord misdragen door veelvuldig vuurwerk op het veld te gooien.

Na een vroege voorsprong door een weergaloze goal van Ricardo van Rhijn leidde Ajax al vroeg, maar het vuurwerk leek juist de equipe van De Boer volledig van slag te hebben gebracht. Marketingdirecteur Edwin van der Sar sprak het vak vol Ajacieden op karakteristieke wijze toe, maar zijn inspanningen ten spijt waren het de dappere mannen van Ron Jans die zich sterkten door al het spektakel. Op uiterst effectieve en minstens zo verbazingwekkende wijze overklaste PEC de verslagen Ajacieden met eerdergenoemde cijfers.

Hoewel De Boer zich met zijn vierde titel in successie naast illustere trainers uit het verleden als Rinus Michels en Louis van Gaal zag komen, zat de nederlaag in de bekerfinale hem ook na het laatste fluitsignaal in Almelo nog diep. 'Die is een smet op de titel. We zijn teleurgesteld over de uitslag, maar nog meer over het gedrag van de supporters. Ik ga ervan uit dat ze hun lesje nu wel geleerd hebben. Dat dit heel, heel slecht is voor Ajax', zo sprak hij duidelijke taal.

Exotische landen
Voordat de meeste Ajacieden op vakantie konden, maakte Ajax nog een trip naar Indonesië die vooral vanuit marketingoogpunt aantrekkelijk was. Daarna stond voor een aantal internationals het WK in Brazilië op het programma. Ajacieden Daley Blind, Joël Veltman en Jasper Cillessen speelden in de maand juni tegen Spanje, Chili, Australië en Mexico. Blind speelde zichzelf in de internationale kijker door tegen Spanje de assist te leveren bij de fenomenale 1-1 van Robin van Persie en de 2-1 van Arjen Robben. Cillessen bewees op het hoogste niveau mee te kunnen en kreeg in de groepsfase slechts een velddoelpunt tegen, een onhoudbare volley van Tim Cahill.

Blik vooruit
Terwijl de Oranje-internationals op hoogspanning stonden in Brazilië, was het Amsterdamse bestuur al bezig met het seizoen 2014/15. Eind mei werd Nick Viergever van AZ vastgelegd, waarmee Ajax al in leek te spelen op een vertrek van Blind en eventueel Niklas Moisander. Eerder tekende aanvaller Arek Milik ook al een contract in Amsterdam. De Pool werd voor een seizoen gehuurd van Bayer Leverkusen, met een optie tot koop.

Al met al kon men in de hoofdstad terugkijken op turbulente maanden. Rellen op de tribunes van het GelreDome, gedonder met een deel van de supporters in De Kuip, de aanhoudende bekerdroogte onder De Boer, de bekritiseerde salonremise en het beschamende gelijkspel dat NEC in leven hield. Ondanks dat alles werd het belangrijkste doel weer gehaald. Ajax kon weer een kampioenschap bijschrijven. Amsterdam kon weer rustig slapen.

Deel 1 : Kishna en Sigi on fire
Deel 3 (27/12) : juli t/m september 2014.
Deel 4 (30/12) : oktober t/m december 2014.

Door Koen Weijland | Twitter: @KoenWeijland

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties