FC Utrecht maakt einde aan ongeslagen reeks Ajax in Eredivisie

door Gino Haverkamp 1629

Ajax heeft voor het eerst sinds december 2020 weer een Eredivisieduel verloren. Hoewel de thuisploeg de meeste kansen creëerde in de Johan Cruijff ArenA tegen FC Utrecht, gingen de bezoekers er met de buit vandoor. Een countergoal van oud-Ajacied Django Warmerdam bepaalde de eindstand in het nadeel van Ajax.

Het duel in de Johan Cruijff ArenA begon wat tam. Ajax was wel de bovenliggende partij met kansen via David Neres en Sébastien Haller, maar de bezoekers deelden ook wat speldenprikjes uit. Het werd in het restant van de eerste 45 minuten niet veel beter. Ajax hanteerde een laag tempo en creëerde dan ook weinig, terwijl FC Utrecht het niet veel beter deed op dat vlak.

Pas tegen de rust schroefden de Amsterdammers het tempo op in jacht op de openingstreffer. Het ontbrak op cruciale momenten echter aan finesse, waardoor die gewenste 1-0 niet veel. Met een brilstand op het scorebord doken beide ploegen dan ook de kleedkamers in.

De Ajacieden kregen waarschijnlijk een donderpreek van Erik ten Hag in de rust, want vanaf het begin van de tweede helft lag het baltempo hoger en zocht Ajax ook vaak het doel. De oefenmeester zag dat dat het nog geen vruchten afwierp en dus bracht bij Daley Blind, Davy Klaassen en Antony binnen de lijnen rond minuut 57.

Met die drie in het veld ging het tempo fors omhoog en werd Ajax ook veel gevaarlijker. De bezoekers verdedigden echter ijzersterk en vooral doelman Maarten Paes redde zijn ploeg meermaals van de ondergang. Op een gegeven moment keerde hij drie Amsterdamse schoten binnen enkele seconden.

Voor het Amsterdamse doel stichtte FC Utrecht niet heel veel gevaar, maar wanneer dat het deed, was het wel direct raak. Een Utrechtse counter werd in de 76e minuut namelijk verzilverd door oud-Ajacied Warmerdam. Waar Ajax het veelal probeerde bij Paes, was FC Utrecht effectief aan de andere kant van het veld, wat resulteerde in een late voorsprong.

In de tachtigste minuut werd het slotoffensief gestart met het binnen de lijnen brengen van Danilo, maar het mocht niet baten. Mohamed Daramy was nog dicht bij een treffer, maar schoot hoog over. Dat was het dan ook wat betreft het gevaar van Ajax in de slotfase van de wedstrijd. FC Utrecht verslaat de club in eigen huis en maakt daarmee een einde aan de ongeslagen status van Ajax, die liep sinds 5 december 2020.