Efficiënt Jong Ajax komt vroege achterstand te boven en boekt eerste overwinning

door BadembaBarrie 153

Jong Ajax heeft vrijdag zijn eerste officiële wedstrijd onder John Heitinga gewonnen. Uit bij FC den Bosch creëerden de Amsterdammers minder kansen dan tegen FC Dordrecht, maar sprong het daar vele malen efficiënter mee om. Omdat tegenstander Den Bosch dat niet deed, gingen de Amsterdamse beloften met een 2-3 zege naar huis.

Jong Ajax begon dramatisch aan het duel, want al na vijftig seconden lag de bal in het Amsterdamse net. Roy Kuijpers werd weggestuurd over de rechterflank, dribbelde de zestien in, waar hij twee tegenstanders uitspeelde en in de korte hoek raak schoot.

De Amsterdamse beloften waren er veel aan gelegen om snel orde op zaken te stellen, maar veel verder dan ongevaarlijke pogingen van Ar’jany Martha en Krystian Hlynsson kwamen ze niet in de eerste tien minuten. Gesterkt door de vroege voorsprong hoefde Den Bosch op zijn beurt niet per se en dus werd het vooral dreigend uit de omschakeling.

Lange tijd kabbelde het spel zo voort, zonder noemenswaardige momenten. In de 23e minuut kwam Jong Ajax toch redelijk plots op 1-1. Goed druk zetten van Hlynsson leverde de IJslander balbezit op de rand van de Bossche zestien op. Na een handige passeerbeweging stelde de middenvelder Max de Waal in staat vanuit een lastige hoek de gelijkmaker tegen de touwen te werken.

Het doelpunt deed de wedstrijd iets opleven. Het tempo ging omhoog en de duels werden intensiever. Echte uitgespeelde kansen vielen er niet direct te noteren maar, mede door slordigheden bij beide teams zagen de aanvallen er dreigender uit. Concrete doelpogingen bleven echter beperkt tot schoten van Martha namens Jong Ajax en Ricardo Kip namens Den Bosch. Omdat beide uithalen over vlogen, stond het 1-1 bij rust.

Vijf minuten na rust leek FC Den Bosch opnieuw de leiding te gaan pakken. Kuijpers ging alleen af op Setford, omspeelde de doelman en had een leeg doel voor zich met de bal aan zijn voet. De maker van de 1-0 treuzelde echter dusdanig met schieten, dat Donny Warmerdam hem nog in wist te halen en de bal wegtikte. Enkele minuten later stond het 1-2.

Max de Waal werd eveneens weggestuurd en ook hij omspeelde de keeper. De bal leek iets te ver naar links door te schieten, maar De Waal was er op tijd bij en rondde uiteindelijk beheerst af. Bij het juichen liep de spits vervolgens opzichtig met zijn vinger tegen de lippen langs de harde kern van Den Bosch, wat hem op een flinke scheldkanonnade en bierdouche kwam te staan. Datzelfde overkwam Youri Regeer een paar minuten daarna, na een vermeende overtreding waar de scheidsrechter niet voor floot.

Zodoende was het vuurtje bij de Bossche fans flink opgestookt, maar dat resulteerde niet in doelpunten voor de thuisploeg. In tegendeel, dat doelpunt viel aan de overzijde. Naci Ünüvar viel in de 68e minuut in voor de ditmaal relatief onzichtbare Christian Rasmussen. Met zijn eerste balcontact tikte de invaller van dichtbij meteen de 1-3 binnen uit een goede voorzet van de rechterflank.

Youri Baas had het duel twee minuten later definitief in het slot kunnen gooien, toen hij van rechts naar binnen kwam dribbelen en en op de rand van de zestien meter uit mocht halen. Dat schot was echter te zacht en ging recht op doelman Wouter van der Steen af, die daardoor eenvoudig kon redden. Aan de overzijde was Sebastiaan van Bakel dichtbij de aansluitingstreffer, maar zijn volley van dichtbij werd gestopt door Setford.

Het duel leek vervolgens op een simpele overwinning van Jong Ajax af te stevenen, maar vlak voor tijd gebeurde er nog ineens van alles. Eerst spatte een fraaie uithaal van Ünüvar uiteen op de linkerkruising. Kort daarna kreeg invaller Sontje Hansen de bal in vrije positie in de zestien uit een goede counter niet lekker onder controle. FC Den Bosch scoorde vervolgens wel. Kuijpers besloot uit te halen vanaf de rand van de zestien en zijn fraaie schot vloog via de binnenkant van de linkerpaal binnen. Gelukkig voor Jong Ajax bleef het daarbij en dus mag John Heitinga de eerste overwinning van zijn professionele trainerscarrière bijschrijven.

Opstelling FC Den Bosch:

Van der Steen; Van Beijnen, Van de Bogert, Van Grunsven, Van Hedel (Galasiwa 75'); Leijten, Felida, Kip (Van Bakel 57'); Kuijpers, Hornkamp, Meerveld (Mulders 68').

Wissels FC Den Bosch:

Sikking, Zimmer, Mulders, Van Bakel, Maas, Salasiwa, De Groot, Scheij

Setford; Van Gelderen (Van der Sloot 83'), Warmerdam, Hillen, Baas; Regeer, Hlynsson, Fitz-Jim; Martha (Hansen 83'), De Waal, Rasmussen (Ünüvar 68').

Roggeveen, Van der Sloot, Dirksen, Musampa, Yah, Hansen, Giovanni, Douglas, Ünüvar.

1-0 Roy Kuijpers (1')
1-1 Max de Waal (23')
1-2 Max de Waal (53')
1-3 Naci Ünüvar (68')
2-3 Roy Kuijpers (90+4')

- FC Den Bosch staat na twee duels en zes punten op de tweede plaats, Jong Ajax staat met nul punten op de laatste plek.
- Het vragen om, delen van of verwijzen naar illegale streams is verboden op AS. Het levert een ban op van 3 dagen!

Bestel het nieuwe Bob Marley-Ajax-shirt in de Ajaxshop!