Ajax zorgeloos en ruim langs Feyenoord in povere Klassieker

door BadembaBarrie 1501

Ajax heeft een verre van grootse Klassieker eenvoudig in zijn voordeel beslist. De Amsterdammers waren slordig en oogden niet geconcentreerd. Feyenoord wist er zo mogelijk echter nog minder tegenover te stellen en maakt op kwartier rondom de rust na, totaal geen aanspraak op een resultaat dat er dan ook niet kwam: 0-3.

Vooraf werd er veel gespeculeerd over hoe scherp en gemotiveerd Ajax zou zijn, nu de landstitel al binnen is. Erik ten Hag begon in ieder geval met zijn sterkste opstelling, maar het spel van zijn ploeg was verre van denderend. Ajax was slordig aan de bal en oogde onscherp en ongeconcentreerd. Kleine foutjes en onzuiverheden waren alles behalve een zeldzaamheid.

Zodoende was de eerste grote kans voor de thuisploeg. Lutsharel Geertruida kon vanaf de rechterkant van het strafschopgebied hard en laag voorgeven. Joao Carlos Teixeira leek vervolgens vrij uit te kunnen halen, maar miste de bal. Bryan Linssen schoot wel, maar vanuit minder gevaarlijke positie en dus kon Maarten Stekelenburg redding brengen. Veel meer dan enkele stukgelopen aanvallen en een tamme vrije trap van Dusan Tadić wist Ajax er in het eerste kwartier niet tegenover te stellen.

Rond de twintigste minuut kwamen de Amsterdammers toch op voorsprong. Een op het oog slechte corner van Tadić bezorgde de Feyenoord-defensie uiteindelijk dusdanig veel problemen dat de bal uiteindelijk via Marcos Senesi in het doel caramboleerde. Het doelpunt leidde echter niet tot een verbetering in het spel. Beide ploegen bleven slordig en van uitgespeelde aanvallen was eigenlijk nauwelijks sprake. Feyenoord dacht kort na de 0-1 nog even langszij te komen, maar Robert Bozenik stond een halve meter buitenspel en dus ging zijn treffer niet door. Verder kabbelde de wedstrijd wat voort zonder concreet gevaar voor één van beide doelen.

Vlak voor rust kwam er plots toch leven in de tent. Eerst besloot Tadić een vrije trap vanaf de zijkant van de zestien in één keer op doel te schieten, wat Eric Botteghin tot een ingreep op de doellijn dwong. Op slag van rust kreeg Feyenoord echter een penalty. Uit een vrije trap, veroorzaakt door Edson Álvarez kreeg diezelfde Álvarez de bal op de doellijn tegen zijn bovenarm en borst. Scheidsrechter Makkelie oordeelde dat het meer van het eerste was en dus kreeg Feyenoord een penalty, Álvarez rood en leek de wedstrijd vlak voor rust te kantelen. Leroy Fer schoot de strafschop echter zwak in en Maarten Stekelenburg dook de juiste hoek in, waardoor het bij 0-1 bleef.

Ajax begon de tweede helft met twee nieuwe namen; Mohammed Kudus en Perr Schuurs vervingen Sébastien Haller en Mazraoui. In eerste instantie leek het weinig last te hebben van de rode kaart. Het combineerde rustig en zocht naar een opening in de afwachtende Rotterdamse formatie. Na een minuut of tien begon Feyenoord toch meer aan te dringen en kreeg via Robert Bozenik een kans op de gelijkmaker. De spits kopte uit kansrijke positie echter hoog over.

Net toen Feyenoord de wedstrijd echter meer naar zich toe leek te trekken, sneed het in de eigen vingers. Ajax brak uit via de op snelheid liggende Antony. Malacia vergreep zich aan de Braziliaan en moest dat bekopen met een tweede gele en dus rode kaart. Het brak het Rotterdamse verzet, voor zover daar al sprake van was, en bood Ajax wat meer ruimte en gelegenheid om te voetballen.

Dat viel te merken in het vervolg van de wedstrijd, waarin Ajax nauwelijks meer in de problemen kwam, volop wisselde en bovenal nog tweemaal scoorde. Bij de 0-2 combineerden de Amsterdammers eenvoudig door de Rotterdamse defensie heen, trok Rensch de bal voor en was Haps zo vriendelijk de bal dan zelf maar over de doellijn te werken, toen de gelegenheidslinksback van Ajax geen ploeggenoot vond. Een klein kwartiertje later veroverde invaller Kudus de bal rond de middenlijn en mocht hij de daaropvolgende aanval vervolgens zelf afmaken van een onzelfzuchtige Tadić.

Ajax leek het verder allemaal wel prima te vinden. De Amsterdammers hoefden niet, Feyenoord kon niet en zodoende kabbelde de wedstrijd zonder verdere hoogtepunten naar zijn eind.

Opstelling Feyenoord:

Bijlow; Geertruida, Botteghin, Senesi, Malacia; Teixeira, Fer, Kökcü (Jörgensen 73'); Linssen (Pratto 79'), Bozenik (Haps 62'), Sinisterra

Wissels Feyenoord:

Marsman, Ten Hove, Haps, Diemers, Jörgensen, Pratto, Spajic, El Bouchataoui

Opstelling Ajax:

Stekelenburg; Mazraoui (Schuurs 46'), Timber, Martínez, Rensch (Klaiber 72'); Álvarez, Gravenberch (Ekkelenkamp 72'); Antony (Neres 76'), Klaassen, Tadić; Haller (Kudus 46')

Wissels Ajax:

Scherpen, Reiziger, Schuurs, Klaiber, Neres, Idrissi, Ekkelenkamp, Kudus, Traoré, Taylor, Brobbey

Trivia

- Bij Feyenoord zijn Steven Berghuis en Jens Toornstra geschorst wegens rode kaarten.
- Bij Ajax ontbreekt Nicolás Tagliafico wegens een opstapeling van gele kaarten. De Argentijn zal ook de rest van het seizoen niet meer in actie komen. Met het oog op het drukke seizoen heeft Ten Hag Tagliafico vakantie gegeven voor de laatste wedstrijden.
- Er heerste nog enige onzekerheid rondom de doorgang van de wedstrijd. De Rotterdamse politie dreigde te staken tussen 13.00 en 15.00 uur. Omdat het kabinet op het laatste moment alsnog een gesprek over de cao's toezegde, besloten de politiebonden echter de staking af te blazen. Zodoende kon De Klassieker gewoon doorgaan.