Ajax weet snel mogelijke tegenstanders groepsfase Champions League

door BartVeenstra 95

Bron Ajax Showtime

Ajax weet snel mogelijke tegenstanders groepsfase Champions League

door BartVeenstra 95

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax komt er in de komende weken achter wie het definitief kan treffen in de groepsfase van de Champions League. Deze week worden de tweede voorrondes afgetrapt, waarna in de komende weken ook de derde voorrondes en de play-offs worden gespeeld.

Zeker is dat Ajax bij de loting voor de groepsfase van de Champions League in pot 3 terechtkomt. Dat betekent dat Ajax een ploeg loot uit pot 1, pot 2 en pot 4. De kans op een enorm zware loting is aanwezig, maar de Amsterdammers kunnen op papier ook gunstig gaan loten.

De ploegen die plaatsnemen in pot 1 en pot 2 staan al definitief vast. Voor de potten 3 en 4 hebben enkele ploegen al een plekje bemachtigd, al zijn er ook nog enkele clubs die zich nog moeten plaatsen. In totaal zijn 26 clubs al zeker van deelname aan de Champions League; 6 clubs hopen nog op het felbegeerde gouden ticket.

Wie kan Ajax treffen uit pot 1 en uit pot 2?

In pot 1 vinden we de winnaars terug van de Champions League en de Europa League van vorig seizoen. Daarnaast bestaat pot 1 uit de kampioenen van Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Frankrijk en Portugal. Ajax loot sowieso één van de onderstaande ploegen.

Pot 1:

Chelsea (93.000)
Villarreal (63.000)
Atlético Madrid (115.000)
Manchester City (125.000)
Bayern München (134.000)
Internazionale (53.000)
Lille OSC (14.000)
Sporting Lissabon (45.500)

In pot 2 bevinden zich de ploegen die zich via de nationale competities hebben geplaatst voor de Champions League. Vanaf pot 2 worden de ploegen gerangschikt op basis van het UEFA-coëfficiënt. Ajax loot sowieso één van de onderstaande ploegen.

Pot 2:

Real Madrid (127.000)
FC Barcelona (122.000)
Juventus (120.000)
Manchester United (113.000)
Paris Saint-Germain (113.000)
Liverpool (101.000)
Sevilla (98.000)
Borussia Dortmund (90.000)

Wie ontloopt Ajax en wie kan Ajax treffen uit pot 4?

In de afgelopen twee seizoenen werd Ajax in de groepsfase van de Champions League achtereenvolgens uitgeschakeld door Valencia en Atalanta Bergamo. De Spaanse en Italiaanse ploegen hebben met elkaar gemeen dat zij uit pot 3 kwamen en daarmee Ajax - dat afkomstig was uit pot 2 - wisten te verslaan. Dit keer neemt Ajax zelf plaats in pot 3 tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers zullen géén ploeg uit deze pot gaan loten.

Pot 3:

FC Porto (87.000)
Ajax (82.500)
Shakhtar Donetsk (79.000)*
RB Leipzig (66.000)
Red Bull Salzburg (59.000)*
Benfica (58.000)*
Atalanta Bergamo (50.500)
Zenit Sint-Petersburg (50.000)

* = deze ploegen moeten zich nog zien te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Shakhtar Donetsk en Benfica stromen in de derde voorronde in, terwijl Red Bull Salzburg vanaf de play-offs meedoet.

De ploegen uit pot 4 zijn de ploegen met de laagste UEFA-coëfficiënten van de clubs die meedoen aan de Champions League. Ajax loot sowieso één van deze ploegen. De clubs uit pot 4 worden gezien als de zwakste ploegen uit de Champions League, al zal niemand dit seizoen AC Milan willen loten. In de afgelopen jaren lootte Ajax uit pot 4 AEK Athene, Lille OSC en FC Midtyjlland. Ajax verspeelde tegen deze clubs geen enkel punt. Mocht PSV zich plaatsen voor de Champions League, komt de Eindhovense club - met het coëfficiënt van 29.000 - in pot 4 terecht. Ajax en PSV kunnen elkaar in de groepsfase niet loten.

Pot 4:

Besiktas (49.000)
Dinamo Kiev (47.000)
Dinamo Zagreb (44.500)*
Slavia Praag (43.500)*
Olympiakos (43.000)*
Club Brugge (35.500)
AC Milan (31.000)
VfL Wolfsburg (14.714)

* = deze ploegen moeten zich nog kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League. Slavia Praag stroomt in de derde voorrondes van de kwalificatiefase in, terwijl Dinamo Zagreb en Olympiakos nu al meedoen.

Welke ploegen kunnen zich nog kwalificeren voor de Champions League?

In bovenstaande overzichten staan zes ploegen genoemd die zich nog moeten kwalificeren voor de Champions League. De werkelijkheid is dat er nog veel meer teams zijn die nog kans maken op een Champions League-ticket, al zijn in bovenstaande overzichten de clubs meegenomen met de hoogste UEFA-coëfficiënten.

Deze week en volgende week staan de wedstrijden in de tweede voorrondes van de Champions League op de agenda. Hieronder kun je een overzicht zien van de wedstrijden die op het programma staan.

Kampioenenroute:
Alashkert FC - FC Sheriff
Lincoln Red Imps - CFR Cluj
Ferencváros - Zalgiris
Dinamo Zagreb - Omonia Nicosia
Kairat Almaty - Rode Ster Belgrado
Malmö FF - HJK Helsinki
Mura Murska Sobota - Ludogorets Razgrad
Slovan Bratislava - Young Boys
Olympiakos - Neftchi Baku
Legia Warschau - Flora Tallinn

Niet-kampioenenroute:
Rapid Wien - Sparta Praag
Celtic - FC Midtjylland
PSV - Galatasaray

Er is ook al geloot voor de eventuele wedstrijden in de derde voorrondes. Hieronder kun je de loting voor deze fase bekijken:

Kampioenenroute:
Dinamo Zagreb/Omonia Nicosia - Legia Warschau/Flora Tallinn
Lincoln Red Imps/CFR Cluj - Slovan Bratislava/Young Boys
Olympiakos/Neftchi Baku - Mura Murska Sobota/Ludogorets Razgrad
Keirat Almaty/Rode Ster - Alashkert FC/FC Sheriff
Malmö FF/HJK Helsinki - Rangers FC
Ferencváros/Zalgiris - Slavia Praag

Niet-kampioenenroute
PSV/Galatasaray - Celtic/FC MIdtjylland
Spartak Moskou - Benfica
Racing Genk - Shakhtar Donetsk
AS Monaco - Rapid Wien/Sparta Praag

Voor de vierde voorrondes, ook wel de play-offs genoemd, moet nog een loting plaatsvinden. In deze ronde stromen Red Bull Salzburg en Brøndby IF als kampioenen van respectievelijk Oostenrijk en Denemarken in. Uiteindelijk zullen vier clubs zich via de kampioenenroute plaatsen, terwijl twee clubs via de niet-kampioenenroute mogen hopen op een Champions League-ticket.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Bestel het nieuwe Ajax-thuisshirt mét het oude logo nu!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties