Ajax speelt bij officieus debuut Berghuis gelijk tegen Bayern München

door Gino Haverkamp 755

Ajax heeft zaterdag gelijkgespeeld tegen Bayern München. Hoewel de equipe van trainer Erik ten Hag in eerste instantie nog op voorsprong kwam via Zakaria Labyad, draaide de thuisploeg de zaken vlak na rust om. Dankzij een goal van Victor Jensen vroeg in de tweede helft eindigde de oefenwedstrijd in 2-2. De van Feyenoord overgekomen Steven Berghuis maakte zijn officieuze debuut voor Ajax.

Voorafgaand aan de oefenwedstrijd werd er eerst een minuut stilte gehouden voor de getroffen mensen van de watersnood in Duitsland en omliggende landen, alvorens Ajax de inleidende aftrap verrichte. Beide ploegen traden niet aan met hun beste elf. Zo miste Ajax veel verdedigers én Davy Klaassen, terwijl Bayern München vrijwel met een geheel B-elftal het veld betrad.

Het duel begon wat mat, maar na tien minuten spelen opende Labyad namens Ajax de score. Hij kreeg de bal in de zestienmeter van spits Haller, die veel verdedigers naar zich toe trok toen hij de bal onderschepte van de Bayern München-keeper. Daardoor kon Labyad scoren.

Hoewel Ajax het grootste gedeelte van de eerste helft de bovenliggende ploeg met de meeste kansen was, trok Bayern München gedurende de laatste tien minuten wat meer het initiatief naar zich toe. De Duitsers deelden een aantal speldenprikjes uit, maar daar was de uitstekend keepende Remko Pasveer niet van onder de indruk. Toch moest hij in minuut 40 vissen na een flitsende aanval van Bayern München die verzilverd werd door aanvaller Eric Maxim Choupo-Moting.

Beide ploegen doken met een 1-1 tussenstand de kleedkamers in, al had het zomaar 2-1 voor Bayern München kunnen staan. Joshua Zirkzee kon namelijk voor open doel scoren, maar hij was te gemakzuchtig, treuzelde en daardoor kon Perr Schuurs op het allerlaatste moment de bal wegwerken middels een tackle.

Drukke minuten vlak na rust

Ajax kwam niet scherp uit de kleedkamers, ondanks een aantal wissels van trainer Erik ten Hag. Sterker nog: na drie minuten kwam Bayern München op voorsprong. Pasveers doel werd al enkele keren onder vuur genomen en die druk kon de Ajax-verdediger op een gegeven moment niet meer aan. Tanguy Nianzou kopte raak.

Lang kon de thuisploeg niet genieten van zijn voorsprong, want invaller Jensen maakte anderhalve minuut later al gelijk. Een vrije trap van Tadic werd matig weggewerkt, waardoor de Deen vanaf een meter of achttien kon uithalen. Dat deed hij dan ook met een droge, lage knal in de hoek: 2-2.

Berghuis maakt eerste minuten als Ajacied

In minuut 64 was het zover: het officieuze debuut van Berghuis in het shirt van Ajax. Begin deze week maakte de aanvaller nog de gevoelige overstap van Feyenoord naar Ajax, een paar dagen later staat hij met zijn nieuwe teamgenoten in de Allianz Arena. Ondanks dat hij het wel probeerde, kwam de nieuwbakken Ajacied zaterdag niet tot scoren.

Dat lukte overigens niemand meer na de hectische eerste vijf minuten van de tweede helft. Zodoende houden Bayern München en Ajax elkaar in evenwicht. Nadat de Duitsers rond de zestigste minuut het volledige B-elftal inwisselde voor een aantal jeugdspelers, kwam de ploeg er niet meer aan te pas. Ajax daarentegen stichtte ook weinig gevaar.