Ajax O18 ook tegen Besiktas met Van Axel Dongen en Hlynsson

door Thijs Zwagerman 23

Bron Ajax Showtime

Ajax O18 ook tegen Besiktas met Van Axel Dongen en Hlynsson

door Thijs Zwagerman 23

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax O18 neemt het dinsdagmiddag op Sportpark de Toekomst in de tweede groepswedstrijd van de Youth League op tegen Besiktas. Wat kunnen we tegen de Turkse topclub verwachten van het Ajax O18 van trainer Dave Vos?

Terugblik op eerste groepsduel

Ajax O18 begon twee weken geleden met een gelijkspel tegen Sporting Portugal aan de Youth League. De remise in Lissabon kwam tot stand in een wedstrijd met twee gezichten. Voor de rust was het spel van Ajax matig en was Sporting Portugal de betere ploeg, maar na de pauze ontvouwde zich een ander spelbeeld en nam Ajax het heft in handen.

Ondanks het forse leeftijdsverschil drukte Ajax tegenstander Sporting Portugal achteruit en creëerde het voornamelijk aan de hand van Amourricho van Axel Dongen en Gabriël Misehouy meerdere grote kansen. In de slotfase had Ajax de wedstrijd vervolgens moeten beslissen, maar doordat het vizier bij de Amsterdamse talenten niet op scherp stond eindigde het duel in 1-1. Over de gehele wedstrijd gezien terecht, maar op basis van de sterke tweede helft had Ajax er in Lissabon een overwinning uit kunnen slepen.

Azen op eerste zege

Tegen Besiktas zal Ajax dinsdagmiddag alsnog azen op de eerste zege van dit Youth League-seizoen. Voor tegenstander Besiktas geldt overigens hetzelfde. De Turken verloren in eigen huis het eerste groepsduel met 2-3 van Borussia Dortmund. Voormalig Ajax-spits Julian Rijkhoff maakte vijf minuten voor tijd het winnende doelpunt voor de Duitse topclub. Door deze overwinning gaat Borussia Dortmund momenteel aan kop in Groep C. Ajax en Sporting Portugal volgen met beide een punt en Besiktas is de puntloze hekkensluiter. Voor het realiseren van de aspiraties in dit Europese jeugdtoernooi, waarin Ajax natuurlijk graag zal willen overwinteren, is een zege op Besiktas dinsdagmiddag dus een pré.

Versterking vanuit Jong Ajax

Net als tegen Sporting Portugal zullen Amourricho van Axel Dongen en Kristian Hlynsson dinsdag tegen Besiktas terugkeren in de selectie van Ajax O18. Het duo behoort normaliter tot de selectie van Jong Ajax-trainer John Heitinga, maar moet in de Youth League dienen als steunpilaren bij Ajax O18. Van Axel Dongen verging dit in de eerste wedstrijd tegen Sporting Portugal uitstekend, maar Hlynsson had in Lissabon duidelijk nog wat meer moeite om zijn stempel te drukken. De talentvolle IJslander vond in balbezit niet de juiste oplossingen en speelde zeker voor zijn doen een erg slordige wedstrijd. Tegen Besiktas zal Hlynsson, die beschikt over een goed overzicht en veel loopvermogen, hopen meer zijn stempel te kunnen drukken.

Verschuivingen onder de lat

Charlie Setford zal dinsdagmiddag op De Toekomst - in tegenstelling tot in de eerste Youth League-wedstrijd - niet het doel van Ajax O18 verdedigen. De meervoudig Engels jeugdinternational behoort de laatste weken steevast tot de wedstrijdselectie van Ajax 1 en zal dinsdagavond opnieuw op de bank plaatsnemen bij de Ajax-hoofdmacht. Maandagavond stond Setford bovendien nog onder de lat bij Jong Ajax, waardoor een wedstrijd in de Youth League ditmaal niet voor hem is weggelegd.

Doordat Setford ontbreekt bij Ajax O18, zullen Sten Kremers en Tom de Graaff gaan uitmaken wie er tegen Besiktas het doel verdedigt. Tommy Setford, het jongere broertje van Charlie, zal als extra reservedoelman aan de selectie van Ajax O18 worden toegevoegd.

Huidige status

Na het gelijkspel tegen Sporting Portugal verloor Ajax O18 in eigen huis met ruime cijfers van FC Utrecht (1-4), maar afgelopen weekend wonnen de Amsterdamse jongelingen op bezoek bij PEC Zwolle wel op overtuigende wijze (0-3). Centrumverdediger Olivier Aertssen keerde tegen PEC Zwolle terug in de basis en speelde de hele wedstrijd. Tegen FC Utrecht ontbrak hij eerder nog door de hoofdwond die hij tegen Sporting Portugal opliep.

Ook Julian Brandes speelde afgelopen weekend voor het eerst sinds zijn blessure weer negentig minuten. De controleur viel de laatste weken ook al regelmatig in bij Ajax O18 en deed dit bijvoorbeeld op sterke wijze tegen Sporting Portugal. Inmiddels is hij dus ook weer fit genoeg om in de basis te starten, maar gezien zijn beperkte wedstrijdritme en de aanwezige concurrentie lijkt dit er tegen Besiktas nog niet van te gaan komen. Silvano Vos zal tegen Besiktas bijvoorbeeld ook ‘gewoon’ van de partij zijn. Het talent, evenals Brandes een controlerende middenvelder, ontbrak tegen PEC Zwolle omdat hij meetrainde met Jong Ajax, maar Vos zal dinsdag weer terugkeren bij Ajax O18. Met verdere versterking van de eerder genoemde Van Axel Dongen en Hlynsson heeft trainer Dave Vos dus weer de nodige keuzemogelijkheden.

Vermoedelijke opstelling Ajax O18:

De Graaff; Jermoumi, Aertssen, Milovanovic, Aning; Vos, Hlynsson, Misehouy; Kjaer, Dall, Van Axel Dongen.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties