Ajax O18 met harde cijfers onderuit tegen leeftijdsgenoten Borussia Dortmund

door Bart Veenstra 126

Ajax O18 heeft op Sportpark de Toekomst een kansloze nederlaag geleden tegen de leeftijdsgenoten van Borussia Dortmund. De UEFA Youth League-wedstrijd tegen de Duitse talenten eindigde in een 1-5 nederlaag.

In de eerste helft waren beide ploegen op voetballend vlak nog redelijk aan elkaar gewaagd, al moet daar wel direct aan toegevoegd worden dat Borussia Dortmund de spelers van Ajax een lesje gaf in effectiviteit. Na achttien minuten spelen werd het via de kluts uit een corner 0-1 voor de Duitsers. Enkele minuten later deed zich een soortgelijke situatie voor, al liep het dit keer wel goed af voor Ajax O18.

Het elftal van trainer Dave Vos en diens assistent Steven Pienaar, die een verleden kent bij Borussia Dortmund, kwam enkele minuten na de 0-1 zelfs op gelijke hoogte. Jaydon Banel wist een voorzet van de goed spelende Prince Aning binnen te tikken. Ajax O18 kwam vervolgens alweer snel op achterstand. Uit een corner - na een gemiste kans door oud-Ajacied Julian Rijkhoff - was het Albin Thaqi die van dichtbij kon binnen koppen.

Niet veel later werd het ook 1-3. De bezoekers uit Dortmund speelden een counter goed uit en opnieuw was het Bradley Flink, die ook al de openingstreffer van het duel maakte, die kon scoren. Voor rust kreeg Ajax via Banel - hij raakte de paal - en Gabriël Misehouy nog kansen op de 2-3, maar de bal wilde er niet in.

Na rust bleek Borussia Dortmund écht een maatje te groot voor Ajax. De Duitsers dachten via Rijkhoff al snel op 1-4 te komen, maar Ajax-keeper Tom de Graaff wist dat op dat moment nog te voorkomen. Uiteindelijk wisten de Duitsers halverwege de tweede helft via Dennis Lutke-Frie nog wel twee keer te scoren. De 1-4 bleek een simpele intikker na een goed uitgespeelde counter, de 1-5 was een knap raak geschoten vrije trap. De score had nog hoger uit kunnen vallen. Zo kopte Fink van dichtbij op de kruising, terwijl Ajax-doelman De Graaff in de blessuretijd nog een knappe redding wist te verrichten.

Sporting Portugal wist dinsdag overigens met 1-3 te winnen van Besiktas en zodoende klimmen de Portugezen naar plek twee in de groep. Sporting staat nu op vijf punten, terwijl Ajax op vier punten blijft staan. Borussia Dortmund is met zeven punten koploper, terwijl Besiktas op nul punten blijft staan.

De Graaff; Gooijer, Aertssen, Milovanovic (Jermoumi 60'), Aning; Vos (Brandes 83'), Agougil (Kjaer Jensen 71'), Hlynsson; Banel (Sarfo 60'), Rasmussen, Misehouy (Dall 83').

Kremers, Jermoumi, Hato, Kjaer Jensen, Brandes, Dall, Sarfo.