Ajax O18 geeft voorsprong weg en lijdt nederlaag in topper tegen PSV O18

door Terrence Riepma 40

Ajax O18 heeft een 3-2 nederlaag moeten lijden tijdens het inhaalduel met de leeftijdsgenoten van PSV. De Amsterdammers kwamen in de eerste helft op voorsprong en scoorden in totaal twee maal dankzij Amourricho van Axel Dongen, maar deze treffers bleken niet genoeg te zijn om een overwinning binnen te slepen.

Van Axel Dongen maakte de 0-1 na een assist van Mateja Milovanovic. De verdediger gaf een lage voorzet vanaf de linkerflank en Van Axel Dongen tikte de bal in het strafschopgebied binnen. Het was een doelpunt dat volgde na verschillende kansen voor de ploeg van inval-trainer John Heitinga. Doelpunten bleven echter uit door enkele verkeerde keuzes van de aanval van dienst.

Het bleef bij 0-1 als ruststand in de jeugdtopper en na een kwartier pauze ging de wedstrijd weer verder in de stromende regen. Ajax O18 zette een paar keer aan middels Van Axel Dongen en Gabriël Misehouy, maar tot écht grote kansen kwam het niet. PSV O18 kwam echter dik een kwartier na rust op gelijke hoogte. Christian Rasmussen verloor de bal na een hakje rond het strafschopgebied van PSV, waarna de Eindhovenaren konden aanvallen. Een zwakke wegwerkbal van Olivier Aertssen belandde voor de voeten van PSV-aanvaller Iggy Houben en tikte vervolgens rustig binnen.

PSV O18 kwam vlak daarna ook op voorsprong nadat er slecht werd verdedigd door Ajax O18. Het was opnieuw Houben die na een voorzet vanaf het randje van het strafschopgebied binnenkopte. Zo werd een 0-1 voorsprong binnen enkele minuten omgebogen tot een 2-1 achterstand. Tristan Gooijer probeerde vijf minuten na de 2-1 van PSV O18 iets terug te doen, maar zijn schot ging naast het doel.

Ajax O18 slaat terug, maar het is niet genoeg

Gooijer was later wel mede verantwoordelijk voor de gelijkmaker van Ajax O18. Nadat de rechtsback de bal zelf herovert, zet hij aan en geeft hij een voorzet op Van Axel Dongen, die op zijn beurt de bal strak binnen werkt in het strafschopgebied: 2-2. Ajax O18 bleef hierna aanzetten en Kristian Hlynsson had een uitgelezen kans op de 2-3 na een strakke pass van de sterk spelende Julian Brandes, maar het schot van de IJslander ging net langs de linkerpaal. Het paste in het wedstrijdbeeld, waarin de ploeg van Heitinga meerdere grote kansen miste.

Ondanks dat Ajax O18 nog meerdere kansen wist te creëren na de gelijkmaker van Van Axel Dongen, kwam er geen winnende treffer van de Amsterdammers. Deze viel vervolgens wel aan Eindhovense kant in de slotfase van de wedstrijd. De linksback van PSV O18 viel aan over de linkerflank en gaf daarna een voorzet. Deze kwam aan bij een PSV’er, die geheel vrij stond en zo binnen kon werken voor 3-2. Ajax O18 zette nog een paar keer aan en wist een paar hoekschoppen te krijgen, maar tot goals kwam het niet en zo bleef het bij 3-2.