Ajax O17 verslaat Heerenveen, O15 boekt ruime zege op AZ

door Bart Veenstra 62

Ajax O15 en Ajax O17 hebben zaterdagmiddag hun wedstrijden gewonnen. Ajax O15 was met 4-1 te sterk voor AZ O15, terwijl Ajax O17 met 2-1 wist te winnen van de leeftijdsgenoten van sc Heerenveen. Ajax O18 speelt om 14.30 uur op bezoek bij PEC Zwolle.

FT | Ajax O15 - AZ O15 (4-1)

Ajax O15 heeft zaterdagmiddag een zeer verdiende 4-1 zege geboekt op de leeftijdsgenoten van AZ O15. De Amsterdammers waren de gehele wedstrijd de betere partij en dat drukte zich uiteindelijk uit in een ruime score.

Al in het eerste kwartier was Ajax drie keer dichtbij de openingstreffer. Rick Luijer, Jonas Veltman en Haniël Pereira da Gama waagden een poging, maar de 1-0 bleef nog even uit. Na een klein halfuur spelen kwam Ajax alsnog op 1-0. De kleine nummer tien Veltman wist raak te koppen.

Enkele minuten later was het opnieuw raak voor de Amsterdammers. Lyfe Oldenstein kopte in eerste instantie nog op de keeper, waarna Pereira da Gama trefzeker kon zijn in de rebound. AZ deed vervolgens direct na de aftrap wat terug en maakte de aansluitingstreffer.

Waar AZ hoopte op de gelijkmaker, was het Ajax dat met een uitstekend gevoel de rust inging. Vlak voor de theepauze was het namelijk Maarten IJsselstein die raak wist te koppen en Ajax op 3-1 kon brengen.

Na rust kregen beide ploegen kansen om te scoren. Zo waren Oldenstam, IJsselstein, Pereira da Gama en Mylo van der Lans dichtbij een vierde Ajax-treffer, terwijl ook AZ een grote mogelijkheid op de 3-2 liet liggen. Uiteindelijk was het invaller Luca Scorsolini die de 4-1 binnen wist te koppen. Hij reageerde alert nadat Jinairo Johnson, een andere invaller, uit een vrije trap de lat raakte. IJsselstein dacht Ajax in de slotfase nog een vijfde treffer te bezorgen, maar dit doelpunt werd afgekeurd vanwege een vermeende overtreding.

Opstelling Ajax O15:

Aymen El Hani; Sven Scheringa (Luuk Beekman 56'), Aaron Bouwman, Lucas Jetten, Jahyendrow Amour (Jinairo Johnson 69'); Mylo van der Lans, Rick Luijer, Jonas Veltman (Luca Scorsolini 56'); Lyfe Oldenstam (Sanyika Puljhun 63'), Maarten IJsselstein, Haniël Pereira da Gama.

1-0 Jonas Veltman (28')
2-0 Haniël Pereira da Gama (35')
2-1 AZ O15 (36')
3-1 Maarten Ijsselstein (40')
4-1 Luca Scorsolini (69')

FT | Ajax O17 - sc Heerenveen O17 (2-1)

Ajax O17 heeft zaterdagmiddag een kleine zege geboekt op de leeftijdsgenoten van sc Heerenveen. De bezoekers kwamen al snel op voorsprong, maar dankzij treffers van Stanis Idumbo Muzambo en Yoram Boerhout won Ajax O17 met 2-1.

Al binnen tien minuten wist sc Heerenveen de score te openen. Oud-Ajacied Xavi Woudstra waagde een poging, zag zijn schot van richting veranderen, waardoor doelman Tommy Setford kansloos bleek. Na kansen voor Rico Speksnijder en Idumbo Muzambo op de gelijkmaker, was het vlak voor rust toch raak voor de Amsterdammers. Hij miste enkele pogingen, maar dit keer zag Idumbo Muzambo zijn schot vanaf de rand van het zestienmetergebied de rechterhoek in verdwijnen.

Na rust was Jorrel Hato met een kopbal dichtbij de 2-1, al ging zijn inzet net naast. Ook Skye Vink was dichtbij een treffer. De aanvaller kwam één-op-één met de keeper van Heerenveen, maar schoot van dichtbij naast. Even later was het toch raak voor Ajax. Goed drukzetten op de verdediging van Heerenveen leverde balbezit, waarna Boerhout - die eerder nog voor sc Heerenveen speelde - via de rand van het strafschopgebied uithaalde en scoorde.

Ajax kreeg vervolgens via Boerhout, Darcy Turner en Idumbo Muzambo kansen op meer, maar een derde treffer bleef uit. Even was er nog een schrikmomentje toen Setford ver uitkwam en de bal miste, al wist hij dit te herstellen door de rebound op te pakken.

T. Setford; Van Driel (Turner 46'), Henry, Agougil, Hato; Verkuijl, Gorter (Jansen 73'), Idumbo Muzambo (Voute 83'); Speksnijder (Rijssel 54'), Vink (Hamouchi 73'), Boerhout (Kalokoh 83').

Alegoz, Jansen, Rijssel, Turner, Voute, Kalokoh, Hamouchi.

Doelpunten

0-1 Xavi Woudstra (9')
1-1 Stanis Idumbo Muzambo (40')
2-1 Yoram Boerhout (51')

Overige wedstrijd

FT | PEC Zwolle O18 - Ajax O18 (0-3)

Ajax O18 heeft de tweede competitiezege van het seizoen geboekt. Uit in Zwolle won de ploeg van Dave Vos met 0-3 van PEC Zwolle. Raphaël Sarfo was de grote man met twee goals, terwijl ook Eskild Dall raak prikte. Door de zege heeft Ajax O18 nu zes punten uit drie wedstrijden.