Ajax O18 en O15 winnen competitieduels, O17 gaat onderuit

door Thijs Zwagerman 77

Dit was het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd van zaterdag 20 november. Ajax O17 nam het op De Toekomst op tegen de leeftijdsgenoten van FC Utrecht en verloor met 2-4, terwijl Ajax O15 de topper tegen PSV O15 met maar liefst 5-0 wist te winnen. Ajax O18 wint op bezoek bij FC Utrecht eenvoudig met 0-2.

FT | Ajax O17 - FC Utrecht O17 (2-4)

Ajax O17 is zaterdagmiddag op Sportpark de Toekomst onderuit gegaan tegen de leeftijdsgenoten van FC Utrecht. De gehavende O17-ploeg was verdedigend opzicht kwetsbaar en gaf in de tweede helft twee tegentreffers gemakkelijk weg. De ploeg van trainer Yuri Rose ging zodoende terecht met 2-4 onderuit.

Ajax O17 moest het tegen FC Utrecht stellen zonder een aantal geblesseerde sterkhouders. Alvaro Henry ligt al langere tijd uit de roulatie, maar tegen FC Utrecht ontbraken ook Stanis Idumbo Muzambo, Skye Vink en Nick Verschuren. Door de personele problemen was trainer Rose genoodzaakt om consessies te doen in zijn opstelling en dit liet zich zaterdagmiddag voelen.

Vanaf het eerste moment werd het Ajax erg moeilijk gemaakt door FC Utrecht. Na een prachtige steekbal van Rico Speksnijder op Yoram Boerhout kreeg Ajax nog wel een gigantische kans op de openingstreffer, maar oog in oog met de FC Utrecht-goalie schoot Boerhout naast. Vervolgens was het initiatief volledig aan FC Utrecht, dat na enkele speldenprikjes uiteindelijk nog net binnen het kwartier op voorsprong kwam. Na een voorzet vanaf de rechterkant mislukte er eerst nog een spectaculaire omhaal, maar de bal kwam vervolgens wel panklaar voor de voeten van FC Utrecht-middenvelder Tiago Codinha. Van dichtbij zette hij de bezoekers op voorsprong.

Het bleek het startschot voor een ijzersterke fase van de Utrechtse talenten. Middels een goede verdedigende organisatie en snel aanvalsspel creëerde FC Utrecht de ene na de andere kans. Het was in deze fase aan doelman Mert Alegoz te danken dat Ajax niet al heel vroeg in de wedstrijd tegen een ruimere achterstand aanliep. Alegoz hield met drie goede reddingen zijn ploeg op de been, waarna Gabriël Reiziger Ajax vanuit het niets aan de andere kant van het veld een uitstekende dienst bewees.

Uit een voorzet van David Kalokoh tekende Reiziger namelijk op fabuleuze wijze voor de gelijkmaker. De zoon van Michael Reiziger raakte de bal vanuit een omhaal werkelijk waar perfect en schoot Ajax zodoende op knappe wijze naast FC Utrecht. Het antwoord van de bezoekers volgde echter snel, want uit een perfecte counter schoot Selim Sunmez met een harde uithaal in de diagonale bovenhoek zijn ploeg alweer op voorsprong. Het doelpunt was tekenend voor het ondermaatse niveau dat Ajax zowel aan de bal als in verdedigend opzicht haalde.

In de rust probeerde Rose Ajax verdedigend meer zekerheid te geven door de ongelukkig spelende David Easmon te vervangen door Dies Janse. Aanvoerder Jorrel Hato verhuisde door deze wissel van het centrum van de verdediging naar de linksbackpositie. De wissel leek enig effect te sorteren, want in de openingsfase van de tweede helft wist Ajax FC Utrecht terug te dringen. Lange fases van balbezit en geduldig positiespel braken aan, iets wat Ajax nog niet eerder in de wedstrijd was gelukt.

Juist vanwege dit betere spel was het extra teleurstellend dat de Amsterdammers uit een spaarzame tegenaanval na de pauze direct de deksel op de neus kregen. De tot dan toe uitstekend keepende Alegoz schatte een lange bal van FC Utrecht totaal verkeerd in, waarna Sunmez een uitgelezen kans op de 1-2 kreeg. De FC Utrecht-aanvaller faalde niet en schoof de bal door de benen van Olaf Gorter in het verder lege Ajax-doel.

Ajax slaagde er vervolgens pas in de slotfase weer in om terug te komen in de wedstrijd. Het doorschuiven van Gorter naar het middenveld en Agougil vanaf het middenveld juist meer uit te laten zakken, maakte dat Ajax aan de bal sterker werd. Ruim tien minuten voor tijd betaalde zich dit terug met de aansluitingstreffer van Gorter. Op knap aangeven van Speksnijder prikte Gorter de 2-3 binnen, waarna Ajax in de laatste minuten van de wedstrijd op zoek ging naar meer. Na een scrimmage voor het FC Utrecht-doel kreeg Boerhout de bal voor zijn voeten, maar de spits schoot deze lastige kans naast.

Een kans op de gelijkmaker kwam er hierna niet meer, maar in extremis prikte FC Utrecht er nog wel een doelpunt bij. Een merkwaardig misverstand tussen Alegoz en Verkuijl zorgde ervoor dat Sunmez een niet te missen kans op zijn hattrick kreeg. De aanvaller maakte hier dankbaar gebruik van en bepaalde de eindstand op 2-4.

Alegoz; Alders, Gorter, Hato (78' Van Driel), Easmon (46' Janse); Verkuijl, Agougil, Reiziger (61' Reiziger); Speksnijder, Boerhout, Kalokoh.

Setford, Jansen, Voute, Van Driel, Janse, Rijssel, Turner.

FT | FC Utrecht O18 - Ajax O18 (0-2)

Ajax O18 heeft zaterdagmiddag een zorgeloze overwinning geboekt op bezoek bij FC Utrecht. De ploeg van trainer Dave Vos kwam geen moment in de problemen en won door doelpunten van Gabriël Misehouy en Jeppe Kjaer solide met 0-2.

Bij Ajax O18 maakte Julius Dirksen voor het eerst dit seizoen speelminuten. De centrumverdediger kampte met blessureleed en behoort normaliter tot de selectie van Jong Ajax, maar keerde op bezoek bij FC Utrecht dus terug bij Ajax O18. Ook Misehouy, voor de interlandperiode nog geblesseerd, maakte zijn rentree. Daarentegen ontbraken Tristan Gooijer en Mateja Milovanovic.

Ajax O18 kwam zodoende in een gewijzigde opstelling voor de dag. Naast Dirksen was Raphaël Sarfo daarin de opvallendste naam. De van origine aanvaller speelde tegen FC Utrecht als rechtsback. Na een aftastende eerste helft - waarin Ajax wel de controle had, maar weinig creëerde - brak Misehouy op slag van rust de ban. De creatieveling sloeg toe in de rebound van een schot van Eskild Dall, dat door de doelman van FC Utrecht onvoldoende naar de zijkant kon worden verwerkt.

In de tweede helft zorgde een bevlieging van Kjaer voor het hoogtepunt van de wedstrijd. De Deense aanvaller dribbelde vanaf de rand van het strafschopgebied naar binnen, passeerde twee directe tegenstanders en tikte de bal vervolgens met een subtiele voetbeweging in de verre hoek binnen. Het was een erg knap doelpunt van Kjaer, die sinds zijn komst naar Ajax slechts sporadisch flitsen van zijn gigantische potentieel toont.

Na de treffer van Kjaer zat de wedstrijd in het slot en speelde Ajax het competitieduel zakelijk uit. De blik kon al voorzichtig worden verlegd naar het Youth League-duel dat komende woensdag met Besiktas op het programma staat. Sterkhouders Misehouy en Silvano Vos werden met het oog op die wedstrijd al in de rust vervangen, iets wat na ruim een uur spelen ook gold voor Julian Brandes en Dall.

Opstelling Ajax O18:

Kremers; Sarfo, Aertssen, Dirksen, Aning; Brandes (Klaasen 66'), Vos, Misehouy; Kjaer, Dall (Enem 66'), Banel (80' Bobson).

0-1 Gabriël Misehouy (42')
0-2 Jeppe Kjaer (56')

Overige wedstrijden:
FT | Ajax O15 - PSV O15 (5-0)

Ajax O15 heeft met ruime cijfers gewonnen van de leeftijdsgenoten van PSV. Op De Toekomst werd er met maar liefst 5-0 gewonnen van de Eindhovenaren. Emre Ünüvar was de grote man met vier doelpunten, terwijl Lyfe Oldenstam ook raak schoot

1-0 Lyfe Oldenstam
2-0 Emre Ünüvar
3-0 Emre Ünüvar
4-0 Emre Ünüvar
5-0 Emre Ünüvar