Ajax O15 onderuit tegen Sparta Rotterdam, Ajax O16 wint van Feyenoord

door Terrence Riepma 9

Ajax O15 heeft verloren van de leeftijdsgenoten van Sparta Rotterdam. De ploeg van trainer Mischa Salden gingen met 3-4 onderuit tegen de Rotterdammers. Namens Ajax O15 waren Emre Ünüvar en Maarten IJsselstein trefzeker. Ajax O16 won zaterdagmiddag met 2-1 van de leeftijdsgenoten van Feyenoord.

De wedstrijd kwam in de zevende minuut een beetje op gang. Sanyika Puljhun kreeg namens Ajax O15 de eerste kans, maar schoot deze recht op de doelman af. Een minuut later al kreeg Sparta O15 zijn eerste kans na een fraai lobballetje. Goalie Valentijn van der Velde kon echter eenvoudig redden en zo bleef de brilstand op het scorebord staan.

Ajax O15 kreeg pas in minuut twintig weer een echte kans. De ploeg van trainer Salden speelde daarvoor op een te laag tempo om iets te kunnen bewerkstelligen. Zo was er wel veel balbezit, maar kon er geen serieus gevaar worden gesticht. Ihab Guermat bracht daar verandering in met een stijlvolle poging van afstand, maar de bal krulde net naast. Ünüvar brak uiteindelijk de ban in de 27e minuut. De spits schoot raak met een halve volley. Ajax O15 had daarvoor maar weinig kansen, maar het was desondanks een terechte voorsprong.

Twee minuten later werd geprobeerd om de voorsprong te vergroten, maar Levi Acheampongs geplaatste inzet met een gevoelige boogbal vanaf randje strafschopgebied ging net naast. In minuut 34 kon Jinairo Johnson schieten na goed terugleggen van Puljhun, maar zijn inzet miste kracht. Een minuut later schoot diezelfde Johnson een vrije trap over het doel van Sparta O15. Het was de laatste grote kans voor zowel Ajax O15, dat in de wedstrijd groeide, als voor Sparta O15, waardoor de Amsterdammers met een verdiende voorsprong van 1-0 de kleedkamers opzochten.

Vier treffers in tien minuten tijd

Na rust sloeg Sparta O15 meteen toe en werd het ook al snel 1-1. In minuut 42 kregen de Spartanen een hoekschop. Deze werd in eerste instantie afgeslagen, maar in de nastoot viel de bal alsnog goed voor de bezoekers. Van der Velde was van dichtbij kansloos. Vier minuten later nam Sparta O15 zelfs de leiding over, al was de pret van korte duur: Ajax O15 sloeg twee minuten later namelijk alweer terug. Wederom was het Ünüvar, die profiteerde van een foute pass, die trefzeker was: 2-2.

Sparta O15 sloeg daarna op zijn beurt snel terug door in minuut 50 alweer het derde doelpunt van de dag te maken voor 2-3. De linksbuiten van de Rotterdamse club werd vrijgespeeld en versloeg doelman Van der Velde met een schuiver. Twee minuten daarna probeert Puljhun iets terug te doen, maar zijn schot ging in het zijnet. Lyfe Oldenstam brak in de 57e minuut goed door, maar de Sparta-doelman bracht ternauwernood redding. Een schot van Acheampong ging twee minuten na die redding net naast.

Ajax O15 voerde duidelijk het tempo op nu, met de twee aanvallen van Oldenstam en Acheampong. Met vlotte combinaties en een hoog baltempo werd Sparta O15 teruggedrongen. Een vrije trap van Acheampong werd in minuut 62 uit de hoek getikt door de doelman van de tegenstander. Even later zeilde een schot van invaller Jonas Veltman naast. De beslissing viel uiteindelijk in de 78e minuut aan de kant van Sparta O15. De Rotterdammers kregen een strafschop na een overtreding van Oldenstam en vanaf de stip werd het 2-4. Invaller IJsselstein maakte er in de laatste minuut nog 3-4 van en dat bleek ook de eindstand te zijn.

Opstelling Ajax O15:

Van der Velde; Oldenstam, Bouwman, Jetten (Veltman 41'), Amour; Steur, Acheampong, Johnson (Puljhun 75'); Puljhun (IJsselstein 52'), Ünüvar, Guermat (Concincion 41').

Wissels Ajax O15:

El Hani, Luijer, Concincion, IJsselstein, Veltman.

1-0 Emre Ünüvar (27')
1-1 Sparta Rotterdam O15 (42')
1-2 Sparta Rotterdam O15 (46')
2-2 Emre Ünüvar (48')
2-3 Sparta Rotterdam O15 (50')
2-4 Sparta Rotterdam O15 (78', strafschop)
3-4 Maarten IJsselstein (80+1')

Overige wedstrijd:
FT | Ajax O16 - Feyenoord O16 (2-1)

Ajax O16 speelde zaterdagmiddag om 15.00 uur tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord. De Amsterdammers wonnen met 2-1. Na 29 minuten opende Kayden Wolff de score namens Ajax. Negen minuten later verdubbelde Jorrel Hato de score namens de Amsterdammers. Zo ging Ajax O16 met een 2-0 voorsprong de rust in.

Na 75 minuten deed Feyenoord O16 nog iets terug. Shaqueel van Persie scoorde de aansluitingstreffer: 2-1. Daarna gebeurde er niks meer en dus wint Ajax O16 met 2-1 van Feyenoord O16. De Amsterdammers staan nu derde in de competitie, met zestien punten uit tien wedstrijden. PSV O16 staat eerste met 24 punten na negen duels.

1-0 Kayden Wolff (29')
2-0 Jorrel Hato (38')
2-1 Shaqueel van Persie (75')