Ajax-jeugd heeft na dit weekend winterstop: KNVB schrapt competitieduels voor A-categorie

door Thijs Zwagerman 5

Bron KNVB

Ajax-jeugd heeft na dit weekend winterstop: KNVB schrapt competitieduels voor A-categorie

door Thijs Zwagerman 5

Bron KNVB

Laatst geüpdatet

Ajax-jeugdteams zullen na dit weekend in competitieverband niet meer in actie komen dit kalenderjaar. De KNVB heeft naar aanleiding van de overheidsmaatregelen besloten om alle competitieduels in de A-categorie te schrappen. Hier vallen ook de wedstrijden van de Ajax-jeugd onder.

Het besluit diende zich afgelopen maandag al aan. De KNVB communiceerde toen dat de competities in de A-categorie voor tenminste één weekend werden stilgelegd, maar deze maatregel is nu dus verlengd tot aan de winterstop. Door de nieuwe corona-regels mag er na 17.00 uur niet meer getraind worden. Deze beperking heeft geleid tot de uiteindelijke besluitvorming van de KNVB.

In een statement laat de voetbalbond middels de officiële kanalen weten waarom er is besloten om het competitievoetbal in de A-categorie stil te leggen, terwijl competities op lagere niveaus nog wel doorgang vinden. ‘Bij de eerste categorie is de intensiteit bij wedstrijden hoog en dient de training als tactische maar ook fysieke voorbereiding. Niet trainen bij deze groep zou voor een langere periode zeer onlogisch en onverantwoord zijn. Bij het recreatieve voetbal ligt de intensiteit bij wedstrijden aanmerkelijk lager. Trainen gebeurt minder frequent en minder intens. Als je voor deze categorie niet alleen de trainingen maar ook nog de wedstrijden schrapt, dan loop je het risico op bewegingsarmoede.’

In hetzelfde statement kondigt de KNVB aan dat er nog wel op vriendschappelijke basis tegen elkaar gespeeld mag worden in wedstrijdverband. ‘Mochten teams toch tussen 05.00 en 17.00 uur kunnen trainen en het hierdoor verantwoord vinden om op vrijwillige basis wedstrijden te spelen, dan kan dit in onderling overleg worden geregeld. In de B-categorie blijft het programma voor 11, 12, 18 en 19 december staan, zodat circa 85% van de amateurvoetballers in elk geval eenmaal per week kan sporten’, aldus de voetbalbond.

Programma Ajax-jeugd

Ajax O17 is dit weekend voorlopig de laatste Ajax-jeugdploeg die in competitieverband in actie komt. Op De Toekomst neemt het team van trainer Yuri Rose het zaterdagmiddag op tegen Willem II. Ajax O18 zal enkele uren daarvoor eveneens op De Toekomst oefenen tegen AZ, waarna voor die ploeg dinsdag een cruciale kraker in de Youth League op het programma staat. Deze wedstrijd zal dinsdagmiddag ‘gewoon’ doorgang vinden, maar daarna zit ook voor Ajax O18 het spelen van officiële wedstrijden er dit kalenderjaar niet meer in. Logischerwijs geldt dit ook voor de O15 en O16 van Ajax, de overige jeugdteams waarvan Ajax Showtime wekelijks verslag doet.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties