Ajax eenvoudig langs Sparta Rotterdam bij basisrentree Kudus

door Jesse ter Haar 931

Ajax heeft zondagavond vrij eenvoudig weten te winnen van Sparta Rotterdam. Al voor rust werd het verschil gemaakt, waarna na de Amsterdammers na rust gas terug namen. Het werd de avond van de basisrentree van Mohammed Kudus, die ook nog eens scoorde.

De eerste twee minuten van de wedstrijd liet Sparta Rotterdam zien er zin in te hebben. De Rotterdammers zetten Ajax vast en de Amsterdammers kwamen er niet uit. Hierna meldde Ajax zich weer meer op de helft van de tegenstander, maar nog zonder tot echte kansen te komen. Combinaties door het midden liepen stuk door de drukte aldaar. Zodoende bleef de wedstrijd tijdens de eerste tien minuten zonder doelpogingen.

Hierna kwam het iets meer los. Eerst was het Bryan Smeets die namens Sparta Rotterdam een aardige kans kreeg op de 0-1, maar hij raakte de bal niet vol genoeg. Aan de andere kant was het Sébastien Haller vervolgens die het wél deed. Lisandro Martínez stuurde. Dusan Tadic de diepte in, waarna de vrijstaande Serviër de bal voorlegde op Haller. De spits faalde niet en liep van dichtbij binnen voor de 1-0. Hierna leek Kudus een aardige kans te krijgen na slecht wegwerken voor de Sparta-defensie, maar zijn timing bij de volley was niet voldoende.

Na twintig minuten kreeg Ajax een kans uit een spelhervatting. Tadic legde een vrije trap keurig voor het doel, waarna Martínez kon koppen. Zijn poging miste echter richting, maar het was Edson Álvarez die bij de tweede paal bijna alsnog binnen kon koppen met een zweefduik. Enkele minuten later leek de 2-0 er alsnog te komen, maar niets bleek minder waar. Tadic wist af te werken na een knap omschakelmoment van Ajax, maar Antony – de man van de assists – stond eerder al buitenspel bij een pass van Daley Blind.

Na ruim een halfuur probeerde Sparta het eens met een schot van afstand. Abdou Harroui waagde de poging, maar Maarten Stekelenburg kon het strakke schot klemmen. Aan de andere kant was het even daarna wel raak. Blind bracht de bal het strafschopgebied in, waarna Álvarez de bal door kon koppen. Hij bereikte Haller, die met een kopbal van dichtbij zijn tweede van de avond maakte. Voor rust was het Blind nog die een poging waagde middels een schot van afstand, maar zijn poging was niet hard genoeg om de keeper te verrassen. Het leek bij een 2-0 ruststand te blijven, totdat Perr Schuurs uithaalde van afstand. Tadic legde een vrije trap breed, waarna de verdediger hard en laag raak schoot en voor de 3-0 ruststand zorgde.

Na rust gebeurde er, met David Neres als invaller, meteen genoeg. De Braziliaan stond aan de basis van de 4-0, die vijf minuten na rust viel. Hij opende op Tadic, die vrijstaand controleerde en terug kon leggen op Kudus. De man van de rentree in de basis kon eenvoudig raak schieten. Drie minuten later viel echter ook de 4-1. Het was Danzell Gravenberch, broer van, die eenvoudig door kon breken door het centrum en bekeken raak schoof. Na een uur wisselde Ajax nog twee keer. Oussama Idrissi en Davy Klaassen kwamen erin en Tadic en Kudus mochten gaan rusten. Laatstgenoemde overigens, zat even later met een dik pak ijs op zijn knie op de bank.

De ingevallen Klaassen kreeg na een minuut of 64 spelen zijn eerste kans. Hij werd vrijgespeeld op de rand van de zestien en schoot vrij hard, maar de keeper kwam niet echt in de problemen. Een kwartier voor tijd moest Ajax via Haller op 5-1 komen, maar de spits faalde. Hij kapte zich knap vrij in het strafschopgebied, maar schoot vervolgens hoog over. De aanvaller had ook een vrijstaande Klaassen kunnen bedienen. Een minuut later zat de wedstrijd er meteen op voor Haller, net als voor Álvarez. Brian Brobbey en Zakaria Labyad kwamen er voor hen in.

Tien minuten voor tijd was het invaller Idrissi die voor zijn kans ging. Vanaf de linkerflank kwam hij met ruimte naar binnen, maar zijn stuiterende schot was niet precies genoeg om de doelman te verschalken. Iets later was het de Gravenberch van Sparta Rotterdam die nog een poging op doel waagde, maar zijn harde schot verdween naast. In de laatste fase van de wedstrijd ging het nog enigszins op en neer, maar echt noemenswaardige momenten ontstonden er lange tijd niet meer. De Gravenberch van Sparta Rotterdam kon vlak voor tijd echter nog scoren. Schuurs stond te slapen en liet zijn directie tegenstander makkelijk voor zich kruipen voor de 4-2. Daarmee was het gedaan en werd de eindstand bepaald.