Young Boys - Ajax in cijfers: Wisselvallige Tadić wederom belangrijk | Ajax Showtime

Young Boys - Ajax in cijfers: Wisselvallige Tadić wederom belangrijk

door NickOoms 5

Young Boys - Ajax in cijfers: Wisselvallige Tadić wederom belangrijk

door NickOoms 5

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax wist donderdagavond met 0-2 te winnen bij Young Boys. Mede door het goede spel van David Neres en Ryan Gravenberch.

Ajax wist weliswaar met twee doelpunten verschil te winnen van de Zwitserse club, maar de uitslag had nog veel hoger kunnen uitvallen. Van de zestien schoten kwamen er negen op het doel van Young Boys terecht. Ajax creëerde zes grote kansen, waarvan er vier werden gemist. De Zwitsers creëerden slechts één grote kans, die ook werd gemist.

Buiten de vele kansen in het voordeel van de Amsterdammers, gingen de wedstrijd op basis van de statistieken vooral gelijk op. 51 procent balbezit voor Ajax tegenover 49 procent voor Young Boys. De nauwkeurigheid in passing kwam bij beide teams op 81 procent uit. Ook in balverlies ontlopen de clubs elkaar niet: 147 keer voor Young Boys tegenover 142 keer voor Ajax.

Ook in verdedigend opzicht ging het gelijk op. Zo wisten beide teams 48 duels te winnen. Daarentegen won Young Boys net iets meer luchtduels (elf tegenover negen), maar zette Ajax weer meer tackles in (negentien tegenover achttien).

Neres is back!

Neres lijkt sinds een aantal weken weer helemaal te zijn opgeleefd. Net als tegen PEC Zwolle was de buitenspeler donderdagavond goed voor de 1-0. Neres liet zich in het gewonnen duel met Young Boys (0-2) aanvallend goed zien. 91 procent van zijn passes (30 van de 33) kwamen aan. Hiervan waren er twee key passes, die ook direct in twee grote kansen resulteerden voor Ajax. Ook verdedigend droeg hij zijn steentje bij door twee keer een bal te onderscheppen.

Wisselvallige Tadić wederom belangrijk voor Ajax

Dusan Tadić is na donderdagavond in 138 duels voor Ajax bij evenveel doelpunten betrokken. Ook donderdagavond was de Serviër belangrijk door een assist te geven op Neres bij de 0-1 en zelf de 0-2 vanaf de penaltystip binnen te schieten. Echter veranderde niet alles in goud voor Tadić.

Van de twee schoten op goal, mistte de aanvoerder van Ajax één grote kans. Ook in balbezit was Tadić wisselvallig. Slechts 34 van zijn 51 passes (67 procent) kwamen aan bij een teamgenoot. Hieronder vallen wel drie key passes. In verdedigend opzicht won Tadić geen van zijn drie luchtduels. Wel won hij drie van de vijf grondduels.

Gravenberch regisseur op het middenveld

Gravenberch speelde donderdagavond een uitstekende wedstrijd. Met een passzuiverheid van 91 procent kwamen 50 van zijn 55 passes aan bij een teamgenoot. Ook gaf Gravenberch één key pass. Niet alleen zijn passing over de grond was formidabel. Ook de passes door de lucht kwamen veelal aan. Twee van zijn drie voorzetten en één lange bal belandden bij een teamgenoot.

Niet alleen in balbezit was de middenvelder van Ajax overtuigend. Ook verdedigend speelde Gravenberch een cruciale rol. De achttienjarige middenvelder zette in de wedstrijd tegen Young Boys twee tackles. Eén tackle leidde de 0-1 in toen hij de bal veroverde en het via Tadić en Neres goal werd. Drie keer moest Gravenberch de bal op een belangrijk moment opruimen. Ook heeft hij vijf keer de bal onderschept. Met zijn 1 meter 90 won Gravenberch ook nog al zijn luchtduels (twee van de twee).

Nick Ooms (Twitter: NOoms97 | e-mail: n.ooms@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties