VVV - Ajax in cijfers: Drie Ajacieden passen foutloos bij dominant Ajax | Ajax Showtime

VVV - Ajax in cijfers: Drie Ajacieden passen foutloos bij dominant Ajax

door Jesse ter Haar 11

VVV - Ajax in cijfers: Drie Ajacieden passen foutloos bij dominant Ajax

door Jesse ter Haar 11

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen echter tal van statistieken, die vaak meer zeggen over individuele prestaties dan over het geheel. De 0-13 zege op VVV-Venlo vond plaats zonder al te veel weerstand, maar toch sprongen er enkele cijfers uit. Hierbij nemen wij alleen spelers mee die minstens een helft speelden.

Waar het balbezit afgelopen woensdag tussen Ajax en Liverpool nog aardig verdeeld was, was dat zaterdag tegen VVV-Venlo als vanzelfsprekend niet het geval. De Amsterdammers hadden 76 procent balbezit, het hoogste percentage van dit seizoen. In de wedstrijden tegen FC Groningen en sc Heerenveen kwam de ploeg van Erik ten Hag er het dichtstbij. Toen had Ajax in beide gevallen zeventig procent balbezit.

Zoals verwacht is dat niet de enige statistiek die eruit springt ten opzichte van de rest van het seizoen. Zo was er een totaal van 45 schoten te noteren, waarvan er 23 op doel gingen. Tien pogingen gingen naast of over het doel, terwijl de bal in twaalf gevallen werd geblokkeerd voor deze het doel kon bereiken. Van de 23 schoten op doel gingen er dus dertien in en ondanks het feit dat doelman Delano van Crooy de bal zó vaak uit het netje moest halen, was hij toch in staat om tien reddingen te verrichten. Was de doelman minder scherp geweest, had de score dus nog zomaar hoger uit kunnen vallen. Denk bijvoorbeeld aan de pogingen die Quincy Promes waagde vanaf de linkerkant.

Wisselende precisie in de passing

Waar het percentage aangekomen passes tegen Liverpool erg te wensen over liet - slechts 75 procent van de passes kwam de aan - was dit tegen VVV-Venlo een onderdeel van het succes. Maar liefst 88 procent van de passes bereikten de juiste kleur en daardoor kon de druk op het doel van de Limburgers behouden blijven. Toch waren er negatieve uitzonderingen in de nauwkeurigheid van de passing. Jurgen Ekkelenkamp, opererend vanuit de tien-positie, behaalde slechts een percentage van 56 procent. Bij acht van de achttien gegeven passes kwam de bal niet bij een medespeler. Wel waren de tien succesvolle passes dus genoeg om een assist te leveren. Kijken we naar de beste passers bij Ajax, dan zijn er drie namen te noteren. Bij Nicolás Tagliafico, Quincy Promes en Lisandro Martínez kwamen alle passes aan.

Volop key passes van Ajax

Ajax kreeg van de thuisploeg uit Venlo vaak ruim de tijd om haar aanvallen tot succes uit te voeren, maar wie stichtte nu echt het meeste gevaar? Tegen Liverpool was het gezien de tegenstand vaak lastig om een zogeheten key pass te geven, maar tegen VVV-Venlo was dat totaal anders. Zo waren er drie Ajacieden die vijfmaal een dergelijke pass wisten te geven. De naam van Lassina Traoré is, gezien zijn drie assists, simpel in te vullen en die van Dusan Tadić ook, maar de derde viel wellicht minder op in dat opzicht. Het was Ryan Gravenberch die zich meer dwingend liet zien in balbezit en eveneens vijf keer een belangrijke pass wist te geven. De diepte werd door Ajax dus volop gezocht met verticale passes om gevaar te stichten in de zestien van VVV-Venlo.

De uitgevochten duels maakten het verschil niet

Vaak spreekt men over het winnen van duels om als ploeg in een wedstrijd te komen, maar zaterdag blijkt het daar voor VVV niet in het bijzonder aan gelegen te hebben. Weliswaar won Ajax meer duels dan de Limburgers, maar het verschil was niet dusdanig om te zeggen dat de Amsterdammers hun 0-13 zege daar vooral aan te danken hadden. Op de grond werden er 49 duels gewonnen door Ajax tegenover 39 door VVV-Venlo, terwijl de thuisploeg in de lucht zelfs meer duels won: zeventien voor VVV tegenover veertien voor Ajax. Ondanks dat bleek de weerstand van VVV-Venlo niet voldoende om de Ajax-storm tegen te houden.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties