Verhuurd: Verdient de blessuregevoelige Eiting nog een kans in Ajax 1?

door NickOoms 94

Bron AS

Verhuurd: Verdient de blessuregevoelige Eiting nog een kans in Ajax 1?

door NickOoms 94

Bron AS

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Verhuurd’ richt Ajax Showtime zich op de Ajacieden die dit seizoen elders op huurbasis hun minuten maken. In het laatste deel van dit seizoen aandacht voor de voortgang van de Ajax-huurlingen bij hun tijdelijke werkgevers.

Ajax heeft in de zomerse transferperiode acht spelers verhuurd aan diverse clubs. Voor twee van hen, Noa Lang en Razvan Marin, is Ajax een afgesloten hoofdstuk. Club Brugge en Cagliari - de clubs van respectievelijk Lang en Marin - moeten de spelers aan het einde van dit seizoen namelijk verplicht overnemen. De overige verhuurde Ajacieden mogen nog wel hopen op een comeback in de Ajax-hoofdmacht. In Verhuurd daarom aandacht voor Victor Jensen, Hassane Bandé, Danilo Pereira, Kik Pierie, Carel Eiting en Lisandro Magallán.

Victor Jensen

Wedstrijden: 17/18
Basisplaatsen: 11
Speelminuten: 1.006
Doelpunten: 3
Assists: 3

Vanaf de winterstop wordt Victor Jensen aan FC Nordsjaelland uitgeleend. In de afgelopen anderhalve maand speelde hij als valse spits in een 3-4-3-formatie. Van de laatste acht wedstrijden begon Jensen slechts vier keer aan de aftrap. Vanaf de maand april is Flemming Pedersen, de coach van FC Nordsjaelland, per week gaan rouleren met zijn voorhoede. Ajax-target Kamaldeen Sulemana is de enige speler die verzekerd is van een basisplaats.

Jensen en FC Nordsjaelland spelen sinds begin april in een kampioenspoule, waarbij de nummer één en twee zich kwalificeren voor de voorrondes van de Champions League. De huurling van Ajax staat met zijn club – met nog twee duels te gaan – maar liefst vijftien (!) punten achter op Europees voetbal. Jensen wist in zijn eerste negen duels één keer te scoren en drie assists te geven op een teamgenoot. In de kampioenspoule was de 21-jarige Deen goed voor twee doelpunten. Deze kwamen tot stand in het uitduel met Randers FC (3-4 winst).

Met nog twee duels te gaan - tegen Randers FC en Brondby IF - in de kampioenspoule zit het seizoen van Jensen er bijna op. In de zomer keert de Deen terug in Amsterdam, waar hij nog tot medio 2023 onder contract staat. De vraag is in hoeverre Jensen met zijn uitleenbeurt indruk heeft kunnen maken op Erik ten Hag en zijn technische staf. Wel heeft de Deen in ieder geval vlieguren op het hoogste niveau gemaakt. Gezien de concurrentie van Mohammed Kudus en Davy Klaassen op de nummer tien-positie lijkt Jensen ook komend seizoen op weinig speelminuten te hoeven rekenen.

Hassane Bandé

Wedstrijden: 18/20
Basisplaatsen: 11
Speelminuten: 1.086
Doelpunten: 1
Assists: 0

Hassane Bandé komt sinds februari 2021 op huurbasis uit voor NK Istra. Bij de Kroatische club begon de Burkinees voortvarend door in zijn eerste vijf duels één doelpunt te scoren. In de dertien daaropvolgende duels kende Bandé geen vaste basisplaats. Ook wist de 22-jarige aanvaller in de dertien duels niet meer te scoren.

Indien de Burkinees minuten krijgt bij NK Istra, staat de aanvaller op diverse posities in de voorhoede. Zo speelde Bandé al als spits, linksbuiten en rechtsbuiten. Ook heeft de huurling van Ajax als aanvallende middenvelder gespeeld. De vraag is in hoeverre de wisselende posities goed zijn voor de ontwikkeling van Bandé, daar hij geen vaste plek in de formatie van NK Istra heeft.

Opmerkelijk te noemen is dat de Kroatische club zaterdag naar het tweede niveau in Kroatië kan degraderen. NK Istra staat op dit moment op de negende plek met 29 punten uit 35 duels met slechts één punt boven nummer tien NK Varazdin. Indien Bandé zaterdag punten verspeelt en de nummer laatst wint, komt de huurling van Ajax komend seizoen uit op het tweede niveau in Kroatië. Zodoende lijkt het erop dat Bandé steeds verder uit zicht raakt. De Burkinees zal tot het einde van volgend seizoen namens NK Istra in actie komen.

Danilo Pereira

Wedstrijden: 34/35
Basisplaatsen: 33
Speelminuten: 2.740
Doelpunten: 17
Assists: 5
Rode kaart: 1

Danilo Pereira kan op een uitstekende uitleenbeurt terugkijken. De Braziliaanse spits werd in het afgelopen seizoen door Ajax aan FC Twente uitgeleend en wist maar liefst zeventien doelpunten te scoren en vijf assists te geven. Met deze statistieken eindigde Danilo als vierde op de topscorerslijst van de Eredivisie achter Steven Berghuis (18), Donyell Malen (19) en Giorgos Giakoumakis (26).

In zijn laatste zes duels voor FC Twente wist de Braziliaan vier keer het net te vinden. Hierdoor is Danilo’s totaal aantal doelpunten op zeventien treffers geëindigd. Ondanks de goals van de huurling van Ajax wist FC Twente in de laatste speelrondes van de Eredivisie slechts één keer te winnen.

Dat was notabene zonder de afwezige Danilo. De Braziliaan pakte in speelronde 33 in het duel met RKC Waalwijk (2-1 verlies) twee minuten voor tijd een rode kaart, waardoor hij het duel met ADO Den Haag (3-2 winst) aan zich voorbij moest laten gaan. FC Twente eindigde uiteindelijk op de tiende plaats.

Danilo sluit na de zomerstop weer aan bij Ajax, maar de vraag is in hoeverre de Braziliaan minuten zal maken in het rood en wit. 'Danilo sluit bij de A-selectie aan en dan zien we in de eerste trainingsmaanden en oefenwedstrijden wel of hij bij ons blijft of dat hij elders aan de slag gaat’, zei Ten Hag onlangs. De Amsterdammers hebben met Sébastien Haller al een vaste spits in de gelederen, waardoor het erop lijkt dat de kans op speeltijd voor Danilo ook komend seizoen gering zal blijven. De vraag is of de 22-jarige aanvaller genoegen zal nemen met een plek op de bank of toch liever elders wil spelen.

Kik Pierie

Wedstrijden: 24/34
Basisplaatsen: 24
Speelminuten: 2.113

Naast Danilo speelde ook Kik Pierie afgelopen seizoen op huurbasis bij FC Twente. In de laatste zeven duels voor De Tukkers speelde de centrale verdediger slechts drie wedstrijden mee. Alle drie de confrontaties met Vitesse (1-2), PEC Zwolle (1-0) en FC Utrecht (1-2) gingen verloren. De laatste vier duels tegen Fortuna Sittard (3-0 verlies), Heracles Almelo (1-1), RKC Waalwijk (2-1 verlies) en ADO Den Haag (3-2 winst) miste Pierie wegens een hamstringblessure.

Aan het begin van het seizoen moest de huurling van Ajax wegens een knieblessure al een aantal duels van FC Twente missen. Ondanks divers blessureleed kwam Pierie in 24 Eredivisieduels in actie namens De Tukkers. In alle wedstrijden kende de twintigjarige verdediger een vaste basisplaats. Hierdoor heeft Pierie dit seizoen genoeg ervaring in de Eredivisie op kunnen doen.

De vraag is in hoeverre de blessures van de verdediger effect zullen hebben op speelminuten in Ajax 1. Recentelijk gaf Ten Hag al aan dat het perspectief voor Pierie niet positief is. ‘In Amsterdam is er op dit moment heel veel concurrentie met heel veel goede spelers. Op dit moment is het perspectief bij ons niet zo goed, maar mochten er spelers gaan vertrekken, dan kan dat gaan veranderen.’

Zelf gooit Pierie de handdoek nog altijd niet in de ring. 'Ik wil volgend jaar veel spelen en het kan razendsnel gaan in je ontwikkeling. Daarna kijk ik wel verder. Ik geef Ajax sowieso niet op, dat heb ik ook nooit gedaan. Verdedigend moeten er nog wel ontzettend veel stappen gemaakt worden om op dat niveau te komen. Zoals het er nu naar uitziet, word je daar (bij Ajax, red.) de derde linker centrale verdediger. Dan staan je niet veel speelminuten te wachten. Ik denk dat het voor mij heel goed is om elders spelervaring op te doen door in spelsituaties terecht te komen.'

Carel Eiting

Wedstrijden: 23/45
Basisplaatsen: 15
Speelminuten: 1.560
Doelpunten: 3
Assists: 3

Carel Eiting werd vanaf de zomer van 2020 door Ajax aan Huddersfield Town uitgeleend. De start van de 23-jarige middenvelder in de Engelse Championship was veelbelovend, maar door een knieblessure kon Eiting achttien (!) speelronden niet in actie komen. Zodoende kende de huurling van Ajax een wisselvallig seizoen.

Onlangs maakte de middenvelder tegen Barsnley (0-1 verlies) zijn rentree voor Huddersfield Town. Hierdoor kwam Eiting namens de nummer twintig van de Championship in de laatste vier duels nog in actie. Na het duel met Barnsley speelde Eiting nog mee tegen Blackburn Rovers (5-2 verlies), Coventry City (1-1) en Reading (2-2).

Carlos Corberán, de trainer van Huddersfield Town, gaf onlangs aan dat hij ook komend seizoen over Eiting wil beschikken. 'Hij is natuurlijk een speler die de club een zeer goed gevoel geeft. Als club gaan we alle opties bekijken om hem te houden voor het nieuwe seizoen. Na zijn blessure – het ging om een probleem dat hij eerder had en misschien niet helemaal goed was behandeld – heeft hij nog wat tijd nodig. Ik zie nog niet hetzelfde tempo en dezelfde intensiteit als ervoor.'

Het is onbekend wat de plannen van Ajax zijn met Eiting, maar het lijkt erop dat de Amsterdammers – mede door aanhoudend blessureleed bij de 23-jarige middenvelder – open zullen staan voor een tijdelijk al dan niet definitief vertrek. De middenvelder heeft in Amsterdam nog een verbintenis tot en met de zomer van 2022.

Lisandro Magallán

Wedstrijden: 28/37
Basisplaatsen: 26
Speelminuten: 2.183
Doelpunten: 1
Assists: 2

Lisandro Magallán kwam dit seizoen op huurbasis uit voor FC Crotone. In de laatste negen duels kwam de Argentijn namens de Italiaanse club zeven keer in actie. Twee keer zat Magallán wel bij selectie, maar kreeg de centrale verdediger geen speelminuten. De 27-jarige Argentijn was één keer aangever bij de 0-1 van Koffi Djidji in het duel met Spezia (3-2 verlies). Ook wist Magallán zijn eerste doelpunt namens FC Crotone te scoren. In het duel met Parma (3-4 winst) opende de centrale verdediger in de veertiende minuut de score.

Magallán speelt zaterdag met FC Crotone de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen. Een duel om des keizers baard, daar zowel Crotone als tegenstander Fiorentina nergens meer om spelen. Magallán kon dit seizoen een degradatie naar de Serie B niet vermijden. Hierdoor bestaat de kans dat de Argentijn na de zomerstop terugkeert bij Ajax.

De Amsterdammers hadden in de huurdeal opgenomen dat FC Crotone Magallán definitief zou overnemen, mits de Italianen zich zouden handhaven in de Serie A. Dit is echter niet het geval, want de nummer negentien is inmiddels dus al gedegradeerd. Toch is het onduidelijk of FC Crotone de mandekker niet alsnog wil overnemen. De Argentijn heeft in Amsterdam nog een contract tot medio 2023, maar het lijkt er – gezien de stormachtige ontwikkeling van Jurriën Timber en de aanwezigheid van Perr Schuurs – op dat een definitief vertrek van Magallán bij Ajax onvermijdelijk is.

Nick Ooms (Twitter: NOoms97 | e-mail: n.ooms@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties