Ten Hag moet puzzelen richting uitduel met sc Heerenveen

door BartVeenstra 116

Bron Ajax Showtime

Ten Hag moet puzzelen richting uitduel met sc Heerenveen

door BartVeenstra 116

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Erik ten Hag zal richting de competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen moeten puzzelen met zijn opstelling. Antony, Lisandro Martínez, Nicolás Tagliafico en Edson Álvarez zijn niet beschikbaar in Friesland en dat betekent dat Ten Hag flink zal moeten schuiven met zijn spelers.

Met Martínez en Tagliafico als afwezigen zal Ten Hag tot een oplossing moeten komen in zijn achterhoede. Afgaande op de eerdere uitwedstrijd tegen PEC Zwolle - toen beide Argentijnen ook afwezig waren - lijkt de verdediging wel met potlood ingevuld te kunnen worden.

Noussair Mazraoui zal zijn plek op rechtsachter 'gewoon' behouden, terwijl het centrum vermoedelijk zal worden gevormd door Jurriën Timber en Daley Blind. Op linksback zou Devyne Rensch zijn opwachting kunnen maken. Laatstgenoemde maakte in de interlandperiode minuten voor Jong Oranje, terwijl hij voor de interlandperiode enkele keren meedeed bij Jong Ajax. Rensch viel dinsdagavond wel uit met hamstringklachten, al gaf Jong Oranje-coach Erwin van de Looi aan dat het met de blessure wel meeviel. De kans dat Rensch zaterdag 'gewoon' in actie kan komen, lijkt zodoende best groot.

Ook Perr Schuurs zal hopen op minuten, al lijkt de kans klein dat Ten Hag hem zal gebruiken als basisspeler als Rensch 'gewoon' fit is. De Limburger zou, als hij wordt opgesteld, als rechter centrale verdediger spelen, waardoor Timber mogelijk uitwijkt naar de linksbackpositie. Aangezien Ten Hag al de nodige verschuivingen moet doen, lijkt de kans klein dat hij nog meer verschuivingen zal willen doorvoeren. Een andere optie is dat Timber doorschuift naar het middenveld. De verdediger zou in dat geval de controleurspositie van Álvarez kunnen overnemen, al is het de vraag hoe groot de kans is dat Ten Hag voor deze optie gaat.

Wat zijn de opties op het middenveld en in de aanval?

Dankzij de afwezigheid van Álvarez en Antony zullen enkele spelers hun kans ruiken. Davy Klaassen, Mohammed Kudus en David Neres, spelers die de laatste tijd bankzitters bleken, zullen hopen op een basisplek. Er is echter niet voor iedereen plek en dus moet Ten Hag keuzes maken.

In het laatste duel voor de interlandbreak gaf Ten Hag de kans aan Neres op rechtsbuiten. De Braziliaan speelde niet zijn beste wedstrijd en werd vroegtijdig naar de kant gehaald. Gunt Ten Hag Neres het vertrouwen en krijgt hij een nieuwe kans of gaat de trainer voor andere opties?

Zo zou Ten Hag kunnen kiezen voor een middenveld met Klaassen, Kudus en Gravenberch. In dat geval verhuist Steven Berghuis, die de laatste weken vaak uitblonk op de tien-positie, naar de rechtsbuitenpositie. De aanval wordt dan gecompleteerd door Sébastien Haller en Dusan Tadić.

Mocht Ten Hag er wel voor kiezen om Neres op te stellen, is de kans groot dat de trainer vasthoudt aan Berghuis op 'tien'. In dat geval zal Ten Hag moeten kiezen tussen Klaassen en Kudus, waarbij Klaassen wellicht nog een streepje voor zal hebben.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties