RKC - Ajax in cijfers: Zit Ryan Gravenberch wel in een dipje? | Ajax Showtime

RKC - Ajax in cijfers: Zit Ryan Gravenberch wel in een dipje?

door BartVeenstra 64

Bron Ajax Showtime

RKC - Ajax in cijfers: Zit Ryan Gravenberch wel in een dipje?

door BartVeenstra 64

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax won met 0-1 bij RKC Waalwijk, maar speelde niet zijn beste wedstrijd. Welke spelers vielen er wel in positieve zin op en wie vielen er tegen?

Voordat we ingaan op de individuele prestaties van enkele spelers van Ajax kijken we eerst naar de verhoudingen tussen RKC Waalwijk en de Amsterdamse club. Ajax kwam tot een totaal van dertien schoten, waarvan vier op doel. RKC moest het doen met drie schoten, waarvan er één op de lat belandde. Overigens creëerde Ajax tegen AS Roma meer kansen. Toen schoten de Amsterdammers vijftien keer, waarvan liefst negen op doel.

Ajax had in Waalwijk verder 64 procent balbezit, terwijl de Amsterdammers tot een aantal passes van 597 kwamen. Daarbij had Ajax een passzuiverheid van 83 procent. Tegen AS Roma was dat percentage nog 85. RKC Waalwijk kwam zondag tot 345 passes, iets meer dan AS Roma (320) afgelopen donderdag. Wel waren de Brabanders niet zo zuiver in de passing. Slechts 68 procent van de passes kwamen aan.

Zit Ryan Gravenberch wel in een dipje?

Tijdens en na afloop van het duel met RKC Waalwijk werd gezegd en geschreven dat Ryan Gravenberch niet zo sterk speelt als eerder dit seizoen. Dat zou gezien zijn leeftijd eigenlijk niet meer dan logisch zijn, maar klopt het statistisch gezien wel? Tegen RKC Waalwijk had Gravenberch 84 balcontacten, waarvan hij er zestien verloor. Hij kwam verder tot een totaal aantal passes van 69, waarvan 84 procent aankwam.

De vraag is echter: drukte Gravenberch aanvallend zijn stempel? Het antwoord op basis van het duel met RKC Waalwijk is eigenlijk: nee. Gravenberch creëerde tegen RKC Waalwijk geen enkele kans en bovendien leverde hij geen enkele keypass in het duel met de Brabanders. Wel deed de middenvelder verdedigend zijn werk. Hij won vijf van de tien duels die hij aanging en daarnaast zorgde hij voor twee onderscheppingen en drie goed uitgevoerde tackles.

De vraag is: was het een mindere wedstrijd van de kant van Gravenberch of zit hij echt in een dipje? Tegen AS Roma was Gravenberch nog goed voor het leveren van twee keypasses en in dat duel had hij bovendien een assist op Antony kunnen hebben. Voor de interlandbreak was hij tegen onder meer PEC Zwolle (2) en Young Boys (3, in twee duels) goed voor meerdere keypasses. Tegen AS Roma kan Gravenberch donderdag het tegendeel bewijzen, maar om nu al te spreken van een dipje lijkt nog ietwat te vroeg.

Tadić blijft zijn ding doen

Dusan Tadić verdiende zijn plekje in het Elftal van de Week van De Telegraaf en dat zal vooral te maken hebben met het hoge rendement dat de aanvoerder van Ajax haast ieder duel weer haalt. Ja, van de tachtig keer dat hij de bal had, verloor hij 'm 33 keer. En 'slechts' 74 procent van zijn passes kwamen aan. En toch kan Tadić terugkijken op een voor hem prima wedstrijd als je kijkt naar de positieve statistieken.

Hij leverde de assist op het winnende doelpunt van Sébastien Haller en bovendien leverde Tadić liefst vijf (!) key passes. Daarbij komen we weer uit op de anekdote rondom voormalig basketballer Michael Jordan. Hij miste heel vaak, in zijn carrière waren 9000 schoten mis, maar het gaat erom hoeveel je er wél maakt. 'De beste spelers durven risico's te nemen', schreef voormalig topvoetballer Robin van Persie onlangs in een column in De Telegraaf.

Tagliafico heeft aanvallend een toegevoegde waarde

Nicolás Tagliafico speelt als linksback bij Ajax, maar de Argentijn dook tegen RKC Waalwijk regelmatig op als linksbuiten. Of beter gezegd: non-stop als we naar zijn heatmap kijken. Het zorgde ervoor dat Tagliafico liefst acht keer een voorzet kon leveren, waarvan er twee succesvol waren. Daarnaast kwam de linksback van Ajax tot twee keypasses.

Ook in balbezit was Tagliafico sterk. Van de 99 keer dat hij de bal had, verloor hij de bal 'slechts' zestien keer. Bovendien had Tagliafico, hij kwam tot 64 passes, een passzuiverheid van 88 procent. Ook verdedigend deed de Argentijn zijn ding met twee keer een cruciale ingreep, twee onderscheppingen en één goed uitgevoerde tackle.

Edson Álvarez, de ballenveroveraar van Ajax

Dat Edson Álvarez een belangrijke schakel op het middenveld van Ajax is bewees hij zondag andermaal. De Mexicaan wist tegen RKC Waalwijk liefst veertien keer de bal te veroveren. Dat is het hoogste aantal in de Eredivisie van dit seizoen.

Álvarez had verder een passzuiverheid van 82 procent. Zes keer verlegde de middenvelder het spel met een lange bal en zes keer kwam die lange bal ook aan bij een teamgenoot. Verder toonde Álvarez ook zijn aanvallende kwaliteiten door één hele grote kans te creëren.

Martínez en Timber zijn succesvol met lange ballen van achteruit

Bij afwezigheid van Daley Blind moet de opbouw bij Ajax van achteruit komen van Lisandro Martínez en Jurriën Timber. Zij kwamen in het uitduel met RKC Waalwijk tot respectievelijk 73 en 72 passes. Martínez was iets zuiverder in zijn passing dan zijn kompaan in het centrum: 92 om 86 procent. Beide spelers leden ook ongeveer evenveel balverlies: Martínez negen keer, Timber tien keer.

Verder valt op dat beide verdedigers ook vaak de lange bal gebruikte om het spel te verdelen. Martínez verstuurde liefst tien keer een lange bal en daarvan kwamen er acht aan. Timber verstuurde drie keer de lange bal en daarvan zag hij er twee aankomen. Tegen AS Roma verstuurde het tweetal gezamenlijk veertien keer de lange bal en toen kwamen er slechts vier aan.

Antony en Klaassen brengen aanvallend te weinig, Kudus geeft keypasses

Antony kan terugkijken op een wat mindere wedstrijd van zijn kant. De Braziliaan verrichte als buitenspeler slechts één goede dribbel en kwam verder in het duel met RKC Waalwijk niet tot goede voorzetten of het geven van keypasses. Wel had hij een passzuiverheid van 83 procent (24 passes in totaal), maar tot het creëren van kansen kwam hij als aanvaller niet.

Ook Davy Klaassen, de meest aanvallende middenvelder, kwam niet tot het creëren van kansen. De middenvelder gaf na afloop aan last te hebben gehad van een verstopte neus en om die reden werd hij vlak na rust gewisseld. In de minuten (53) die hij speelde had Klaassen 23 keer de bal, waarvan hij er vier verloor. Verder kwam Klaassen tot slechts veertien passes, waarvan er wel 86 procent aankwam bij een teamgenoot.

Mohammed Kudus viel in voor Klaassen en de Ghanees toonde met het leveren van twee keypasses zijn aanvallende inbreng. Hij waagde ook vier keer een dribbel, waarvan er één slaagde. Verder had Kudus 28 keer de bal, waarvan hij er 8 verloor. Van zijn 17 passes kwam 76 procent aan. Daarnaast waagde hij twee keer een schot, maar twee keer werd zijn inzet geblokkeerd.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties