Prestaties oud-Ajacieden in het buitenland in beeld: Serie A

door Melle Goekoop 2

Prestaties oud-Ajacieden in het buitenland in beeld: Serie A

door Melle Goekoop 2

Laatst geüpdatet

Bij Ajax Showtime worden dagelijks de prestaties van oud-Ajacieden uitgelicht in het 'Buitenland'-topic. Inmiddels zijn alle grote competities afgelopen en zijn de prijzen verdeeld. Nu is het tijd om op basis van statistieken terug te kijken naar hoe de oud-Ajacieden in de vijf grote competities gepresteerd hebben over het gehele seizoen. Ditmaal kijken we naar de opvallende oud-Ajacieden die in de Italiaanse Serie A spelen.

Matthijs de Ligt 

Wedstrijden: 27/38

Basisplaatsen: 25

Speelminuten: 2221

Doelpunten: 1

Assists: 1

Matthijs de Ligt begon het seizoen met herstellen van zijn schouderoperatie en kon pas halverwege november weer in actie komen voor Juventus. Bij zijn rentree kreeg de ex-Golden Boy direct een basisplaats en werd er met 2-0 van Cagliari gewonnen.

Opvallend is dat Juventus slechts drie keer de nul hield in 27 wedstrijden dat De Ligt speelde. De mandekker heeft zelf goede verdedigende statistieken, maar blonk vooral uit in de passing. 92 procent van zijn passes kwam aan bij een ploeggenoot en van zijn lange ballen was 67 procent accuraat.

Ook wist De Ligt dit seizoen te scoren door een corner binnen te koppen en bewees hij zijn aanvallende kwaliteiten door ook een assist te leveren.

Stanislav Lobotka

Wedstrijden: 15/38

Basisplaatsen: 0

Speelminuten: 139

Doelpunten: 0

Assists: 0

Het was voor Stanislav Labotka een treurig seizoen. De middenvelder van Napoli speelde geen enkele wedstrijd in de basis en moest het hebben van korte invalbeurten. Hierdoor speelde hij slecht 139 minuten voor de club uit Napels en is het moeilijk om hem daarop te beoordelen.

Christian Eriksen 

Wedstrijden: 26/38

Basisplaatsen: 17

Speelminuten: 1389

Doelpunten: 3

Assists: 0

Christan Eriksen werd dit jaar met Internazionale kampioen van de Serie A. De middenvelder begon het seizoen op de bank, maar kreeg langzaamaan een basisplaats als verdedigende middenvelder van zijn coach Antonio Conte.

De creatieveling speelde een stuk verder naar achteren en dat is terug te zien in zijn statistieken. Eriksen gaf dit seizoen geen enkele assist in de Serie A, terwijl hij de afgelopen jaren in de Premier League structureel meer dan tien assists per seizoen gaf. Hij creëerde maar twee grote kansen voor zijn ploeg, maar gaf wel 1,2 keypasses per negentig minuten.

Zijn wat meer teruggezakte rol is ook te zien aan de doelpunten die hij maakte voor Inter. Deze waren allemaal van buiten het zestienmeter gebied, waaronder een vrije trap. Binnen het strafschopgebied trof hij geen doel.

Mitchel Dijks

Wedstrijden: 20/38

Basisplaatsen: 18

Speelminuten: 1491

Doelpunten: 0

Assists: 0

Mitchell Dijks had dit seizoen met veel blessures te maken, maar stond wel in de basis bij Bologna wanneer hij fit was. De linksachter werd twaalfde met zijn club, maar kende op persoonlijk gebied geen bijzonder sterk seizoen, wat werd beoordeeld met een gemiddelde beoordeling van 6,41.

In de twintig wedstrijden dat Dijks speelde werd er door Bologna slechts drie keer de nul gehouden. De Purmerender had erg veel moeite om de bal af te pakken van de tegenstander en veroverde gemiddeld per wedstrijd slechts 0,1 keer de bal. Ook werd er met zijn voorzetten weinig gevaar gecreëerd. Slechts acht procent daarvan kwam aan.

Zlatan Ibrahimović 

Wedstrijden: 19/38

Basisplaatsen: 18

Speelminuten: 1497

Doelpunten: 15

Assists: 2

Zlatan Ibrahimović kende met AC Milan een uitstekend seizoen. De veteraan deed met zijn club lang mee in de titelstrijd, maar eindigde uiteindelijk als tweede en dwong daarmee Champions League-voetbal af voor volgend seizoen. De Zweed had met zijn vijftien doelpunten een belangrijk aandeel in de behaalde tweede plek.

Voor elk doelpunt had de oud-Ajacied slechts honderd minuten nodig en per wedstrijd loste hij gemiddeld 4,3 schoten. Hierdoor komt zijn afrondingspercentage te staan op negentien procent. Wel miste Ibrahimović veertien grote kansen en hij had dus op een hoger doelpuntenaantal kunnen eindigen.

Opvallend is dat de Zweed in de lucht ijzersterk was. Hij won 66 procent van zijn kopduels, terwijl zijn grondduels met 44 procent minder succesvol waren. Ook creëerde Ibrahimović twee grote kansen voor zijn ploeg en leverde hij twee assists af.

Razvan Marin

Wedstrijden: 37/38

Basisplaatsen: 35

Speelminuten: 1389

Doelpunten: 3

Assists: 6

Razvan Marin lukte het om bij Cagliari, in tegenstelling tot bij Ajax, wel een basisplaats af te dwingen. De Roemeen ontsnapte met zijn ploeg aan degradatie en eindigde op de zestiende plaats. Marin was belangrijk voor zijn ploeg met zes assists en drie doelpunten.

Vooral in de passing blonk Marin uit. Hij scoorde met 88 procent hoog in de passzuiverheid en gaf per wedstrijd 2,4 accurate lange ballen. Door het spel te verdelen creëerde hij twee grote kansen voor zijn team en per wedstrijd gaf hij gemiddeld 1,9 keypasses.

Melle Goekoop (e-mail: m.goekoop@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties