Prestaties oud-Ajacieden in het buitenland in beeld: Ligue 1

door Melle Goekoop 2

Prestaties oud-Ajacieden in het buitenland in beeld: Ligue 1

door Melle Goekoop 2

Laatst geüpdatet

Bij Ajax Showtime worden dagelijks de prestaties van oud-Ajacieden uitgelicht in het 'Buitenland'-topic. Inmiddels zijn alle grote competities afgelopen en zijn de prijzen verdeeld. Nu is het tijd om terug te kijken naar hoe de oud-Ajacieden in de vijf grote competities gepresteerd hebben over het gehele seizoen. Dinsdag is het de beurt aan de opvallende oud-Ajacieden uit de Franse Ligue 1.

Sven Botman 

Wedstrijden: 37/38

Basisplaatsen: 37

Speelminuten: 3311

Doelpunten: 0

Assists: 0

Sven Botman kan terugkijken op een uitstekend debuutseizoen in Frankrijk. De mandekker kwam afgelopen zomer over van Ajax nadat hij vorig seizoen was uitgeleend aan SC Heerenveen. Bij Lille LOSC had hij de taak om de naar Arsenal vertrokken Gabriel te vervangen en dwong hij direct een basisplaats af. Hij stond in slechts één wedstrijd niet in de basis in de Ligue 1 en werd ook maar tweemaal gewisseld.

Met de Noord-Franse club werd de mandekker tevens kampioen en dat had onder meer te maken met de uitstekende optredens van de oud-Ajacied. Met Botman in de basis werd maar liefst twintig keer de nul gehouden en dit levert hem een Sofascore van 7,08 op.

De persoonlijke verdedigende statistieken van Botman zijn daardoor ook erg goed. Per wedstrijd onscherpte hij 1,5 keer de bal en werkte de bal 3,2 keer weg uit de eigen zestien. Opvallend is dat Botman amper voorbij gedribbeld wordt: slechts 0,3 keer per wedstrijd. De Badhoevedorper maakte dit seizoen twee fouten die leidde tot een schot, maar die eindigden niet in een tegendoelpunt.

Arek Milik 

Wedstrijden: 15/19

Basisplaatsen: 14

Speelminuten: 1225

Doelpunten: 9

Assists: 1

Milik kwam afgelopen winter over van Napoli. Hij wordt voor anderhalf jaar gehuurd met een optie tot koop. De Pool liep al vroeg na zijn overstap een blessure op aan zijn bovenbeen. Hierdoor miste hij vier wedstrijden, maar dwong daarna al snel een basisplaats af en scoorde regelmatig. In de voorlaatste wedstrijd van het seizoen tegen Angers wist Milik zelfs driemaal te scoren.

Hiermee schroefde hij zijn gemiddelde op naar 0,6 doelpunten per wedstrijd. Hiervoor had hij wel 3,1 schoten per wedstrijd nodig, waardoor zijn afrondingspercentage op twintig procent uitkomt. Bij het nemen van penalty's was Milik wel erg effectief. Alledrie zijn pogingen van elf meter waren raak.

Dat de spits bekendstaat als een linksbenige afmaker in het zestienmetergebied is terug te zien. Van zijn negen doelpunten maakte hij er zeven met zijn linker, één met zijn rechter en één met het hoofd. Van deze doelpunten was er maar één geschoten van buiten het zestienmetergebied.

In zijn dribbels en duelkracht kan de oud-Ajacied nog progressie maken. Zijn dribbels slaagde voor maar vijftig procent en hij verloor iets meer dan de helft van zijn duels (48% gewonnen). Olympique Marseille eindigde als vijfde en plaatste zich daarmee voor de play-offs voor het Europa League-toernooi.

Kasper Dolberg 

Wedstrijden: 25/38

Basisplaatsen: 21

Speelminuten: 1931

Doelpunten: 6

Assists: 2

Kasper Dolberg kende een lastig bij seizoen OGC Nice. De Deense aanvaller kwakkelde met ziektes en blessures. Hij had in september het corona-virus onder de leden, kampte vervolgens met een enkelblessure en had in februari een blindedarmontsteking. Hierdoor had de aanvaller moeite om zijn vorm te vinden in Zuid-Frankrijk.

Dat Dolberg zijn draai niet kon vinden, is te zien aan het aantal grote kansen dat hij miste: zes stuks. Hij zette slechts zestien procent van zijn kansen om in doelpunten, wat zijn lage aantal doelpunten verklaart.

Verder had de spits moeite met de bal vasthouden. Gemiddeld per wedstrijd verloor hij 7.4 keer de bal, terwijl hij deze gemiddeld 24 keer had gekregen. Ook slaagde slechts 34 procent van zijn dribbels. In de luchtduels heeft de Deen wel progressie geboekt: vorig seizoen won hij 49 procent, maar dit seizoen is dat percentage gestegen naar 55 procent.

Mitchel Bakker 

Wedstrijden: 26/38

Basisplaatsen: 18

Speelminuten: 1691

Doelpunten: 0

Assists: 2

Mitchel Bakker kan terugkijken op een goed seizoen waarin hij zijn grote doorbraak beleefde. Hij schommelde tussen basis en bank, maar speelde verdienstelijk als hij het veld op kwam bij Paris Saint-Germain. De Parijzenaren werden net achter Lille OSC tweede en werden voor het eerst sinds drie jaar niet kampioen.

Bakker stoomde veel op dit seizoen en was daarbij vaak uitstekend in de passing. Hij leverde een passingsnauwkeurigheid van negentig procent, waarbij rekening gehouden moet worden dat slechts twintig procent van zijn voorzetten aankwam. Met zijn passing stelde hij dit seizoen twee teamgenoten in stelling om te scoren en creëerde hij drie grote kansen voor zijn team.

Verdedigend stond Bakker ook zijn mannetje. Hij maakte gemiddeld 1,5 tackle per wedstrijd en werd net als Botman slechts 0,3 keer per wedstrijd voorbij gedribbeld. Daarnaast maakte hij geen fouten die een doelpunt of een schot op doel als gevolg hadden.

Kaj Sierhuis 

Wedstrijden: 24/38

Basisplaatsen: 6

Speelminuten: 639

Doelpunten: 0

Assists: 1

Kaj Sierhuis had gehoopt op een beter seizoen. De spits stond slechts zes keer in de basis bij Stade Reims en eindigde op de veertiende plek in de Ligue 1. Daarbij wist de oud-Ajacied geen enkele keer het net te vinden in de competitie dit seizoen, alhoewel hij wel één assist af wist te leveren. Gemiddeld speelde hij 28 minuten per wedstrijd en zal de jongeling hopen op meer minuten volgend seizoen.

Melle Goekoop (e-mail: m.goekoop@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties