Overzicht: Eerste duel nieuwe seizoen geen garantie voor zege

door Thijs Zwagerman 6

Ajax begon het nieuwe seizoen dinsdagavond met een ruime overwinning op de amateurs van Quick’20. De afgelopen jaren ging het de Amsterdammers echter niet altijd zo gemakkelijk af in de eerste wedstrijd van het seizoen. Ajax Showtime zet de eerste duels van de afgelopen vijf seizoenen voor je op een rijtje.

2014/2015: SDC Putten - Ajax 1-13 (28 juni 2014)

Ajax trapt het seizoen in 2014 af met een hele ruime zege op de amateurs van SDC Putten. Nog zonder WK-gangers Jasper Cillessen, Joël Veltman en Daley Blind blijken de Amsterdammers ook in de eerste wedstrijd van het seizoen een maatje te groot voor Putten. Nick Viergever maakt na tien minuten het eerste doelpunt van het seizoen, terwijl Anwar El Ghazi met een hattrick ook direct van zich doet spreken.

De aanvaller, die dat seizoen aanvankelijk bij Jong Ajax zou beginnen, blijft ook in het vervolg van de voorbereiding veel scoren en speelt zich op die manier in de A-selectie van Ajax. Bij de start van de competitie maakt El Ghazi als invaller vervolgens zelfs zijn Eredivisie-debuut, waarna hij gedurende het seizoen 2014/2015 zijn definitieve doorbraak kent. De basis voor die doorbraak wordt op 28 juni 2014 dus gelegd in Putten.

Opstelling eerste helft: Vermeer; Van Rhijn, Tete, Viergever, Boilesen; Siem de Jong, Bazoer, Andersen; Becker, Milik, Kishna.

Opstelling tweede helft: Leeuwenburgh; Ligeon, Mirani, Riedewald, Dijks; Sana, Sporkslede, El Hasnaoui; El Ghazi, Zivkovic, Sigthórsson.

1-13 Sana (87’)

2015/2016: Ajax - Dinamo Moskou 2-2 (4 juli 2015)

In het seizoen 2015/2016, het laatste jaar onder trainer Frank de Boer, begint Ajax het seizoen met een gelijkspel tegen Dinamo Moskou. Tot twee keer aan toe komen de Amsterdammers op voorsprong, maar een gelukkige treffer van Kuzmin en een werelddoelpunt van M’Villa poetsen die voorsprong tot twee keer aan toe weg.

Bij Ajax maakt John Heitinga zijn officieuze rentree, nadat hij in de zomer van 2015 transfervrij terugkeert in Amsterdam. De routinier speelt net als alle andere veldspelers 45 minuten en wordt in de rust vervangen door Mike van der Hoorn. Lasse Schöne staat bij afwezigheid van Arek Milik in de spits, terwijl Queensy Menig als linksbuiten een basisplaats heeft. Ajax wordt enkele weken na het gelijkspel tegen Dinamo Moskou door Rapid Wien uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League en stelt vervolgens op bezoek bij FK Jablonec ternauwernood nog Europa League-voetbal veilig.

Opstelling eerste helft: Boer; Tete, Heitinga, Riedewald, Dijks; Gudelj, Sinkgraven, Klaassen; El Ghazi, Schöne, Menig.

Opstelling tweede helft: Onana; Van Rhijn, Van der Hoorn, Viergever, Savastano; Bazoer, Serero, Van de Beek; Muric, Hendriks, Cerny.

1-0 Kuzmin (18’, eigen doelpunt)1-1 Sosnin (30’)2-1 Bazoer (58’)2-2 M’Vila (83’)

2016/2017: FC Liefering - Ajax 4-3 (9 juli 2016)

Het officieuze debuut van Peter Bosz als trainer van Ajax is er niet eentje om over naar huis te schrijven. Tegen het Oostenrijkse FC Liefering lukt het Ajax namelijk niet om het seizoen 2016/2017 met een overwinning te beginnen. Bosz kiest in zijn eerste wedstrijd als trainer van Ajax voor Richaïro Zivkovic in de punt van de aanval. De jonge spits wordt enkele weken later verhuurd aan FC Utrecht.

Doordat er vervolgens niet tijdig een nieuwe aanvalsleider wordt aangetrokken, speelt Ajax in de Champions League-voorronde tegen PAOK Saloniki met de dan 18-jarige Kasper Dolberg in de spits. PAOK wordt, mede dankzij de scorende Dolberg uitgeschakeld, maar in de finaleronde tegen FK Rostov gaat het alsnog mis. Ajax verliest in Rusland op pijnlijke wijze met 1-4 en stroomt zo in in de groepsfase van de Europa League. In dat toernooi wordt dat seizoen echter wel de finale gehaald, iets waar het na afloop van het duel tegen FC Liefering nog absoluut niet naar uitziet.

Opstelling eerste helft: Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald, Dijks; Gudelj, Bazoer, Schöne; Cerny, Zivkovic en Younes.

Opstelling tweede helft: Onana; De Ligt, Viergever, Warmerdam; Frenkie de Jong, Clement, Sinkgraven, Van de Beek; Muric, Dolberg, El Ghazi;

1-0 Hwang (15')2-0 Oberlin (23')2-1 Anwar El Ghazi (67')2-2 Anwar El Ghazi (69')3-2 Grabovac (74')3-3 Donny van de Beek (79')4-3 Berisha (90’)

2017/2018: Ajax - Werder Bremen 1-2 (8 juli 2017)

Het oefenduel tussen Ajax en Werder Bremen in de zomer van 2017 zal voor altijd de boeken ingaan als de wedstrijd waarin Abdelhak Nouri blijvende hersenschade oploopt. Het grote Ajax-talent zakt in de tweede helft ineen en wordt met een traumahelikopter afgevoerd. Het debuut van Marcel Keizer als Ajax 1-trainer mondt uit in een groot drama en het gemis van Nouri laat zich sindsdien nog bijna dagelijks voelen rondom Ajax.

Opstelling eerste helft: Alblas; Veltman, Sánchez (Bergsma 38'), De Ligt, Viergever; Schöne, Van de Beek, Ziyech; Kluivert, Dolberg, Cassierra;

Opstelling tweede helft: Alblas; Zeefuik, Dankerlui, Bergsma, Sinkgraven; Eiting, De Jong, Nouri; Neres, Huntelaar, Mazraoui;

1-0 Cassierra (21')
1-1 Werder Bremen (46')
1-2 Werder Bremen (81' pen.)

2018/2019: VVSB - Ajax 0-7 (23 juni 2018)

Afgelopen zomer speelt Ajax zijn eerste wedstrijd twee dagen eerder dan dat dit jaar het geval is. De Amsterdammers verslaan de amateurs van VVSB met 0-7, mede dankzij twee doelpunten van Teun Bijleveld en Kaj Sierhuis. De mooiste treffer komt die middag echter op de naam van Klaas-Jan Huntelaar.

Nieuweling Hassane Bandé luistert zijn officieuze debuut op met een doelpunt. De Burkinees raakt even later in de voorbereiding echter geblesseerd tegen Anderlecht en komt sindsdien niet meer in actie voor Ajax. Zodoende wacht de buitenspeler nog altijd op zijn officiële debuut in Ajax 1. Momenteel verblijft Bandé ook nog niet met de Ajax-selectie op het trainingskamp in De Lutte. De linkspoot is nog altijd herstellende van de zware enkelblessure die hij een jaar geleden opliep.

Opstelling eerste helft: Lamprou; Kristensen, Schuurs, Botman, Bakker; De Wit, Matusiwa, Bijleveld; Neres, Sierhuis, Labyad.

Opstelling tweede helft: Van Leer; Orejuela, Bakboord, Wöber, Kemper; Eiting, Gravenberch, Ekkelenkamp; Bandé, Huntelaar, Johnsen.

0-1 Bijleveld (15')0-2 Bijleveld (21')0-3 Sierhuis (25')0-4 De Wit (26')0-5 Sierhuis (43')0-6 Huntelaar (53')0-7 Bandé (88’)

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)