Oranje O19 naar de halve finale op het EK

door Jesse ter Haar 8

Oranje Onder 19 heeft zich zondagavond geplaatst voor de halve finales van het EK onder de 19. Zelf speelde de Nederlanders met 1-1 gelijk tegen de leeftijdsgenoten van Bulgarije, maar dankzij een 4-1 overwinning van Engeland op Duitsland, was de halve finale voor Oranje een feit. Woensdag wordt er gespeeld tegen Portugal, de winnaar van Poule A.

Oranje Onder 19 begon de wedstrijd op een tweede plaats in poule B, met alleen Engeland voor zich en zowel Duitsland als Bulgarije achter zich. In de eerste helft van de wedstrijd waren er weinig hoogtepunten te benoemen. Nederland wist aanvallend gezien hun stempel iets meer op de wedstrijd te drukken, maar wist dit niet om te zetten in grote kansen. Ook bij Engeland – Duitsland werd er niet gescoord en zo stond Nederland met één been in de halve finale.

In de tweede helft ging het er anders aan toe. Zowel bij Nederland - Bulgarije als bij Engeland - Duitsland werd er door beide ploegen gescoord. Bij Nederland was het al na vijf minuten raak. Het was Rodney Kongolo die wist te scoren en zijn team op een 1-0 voorsprong wist te zetten. Vijf minuten daarna was het echter weer raak. Het was de Bulgaar Georgi Rusev die de 1-1 wist te maken. Daarna werd er niet meer gescoord en omdat Engeland - Duitsland in 4-1 eindigde, gaat Nederland Onder 19 door naar de halve finales van het EK.

Opstelling Oranje O19: Bijlow, Bakboord, Dekker, Obispo, Carolina; De Wit, Kongolo, Koopmeiners; Kadioglu (Lonwijk 76'), Grot (Nunnely 66'), Dilrosun.
Wissels Oranje O19: Paes, Zwartjens, Piroe, Lonwijk, Kemper, Nunnely, Lang.

Opstelling Bulgarije O19: Naumov, Dobrev, Lyaskov, Genchez, Naydenov (Klimentov 46'), Yanev, Rusev, P. Hristov, Krastev, S. Ivanov (Yordanov 57'), Tilev.
Wissels Bulgarije O19: Sheytanov, Klimentov, Yordanov, Kovachev, Dimitrov, Stamatov.

1-0 Rodney Kongolo (50')
1-1 Georgi Rusev (55')

- Vijf Ajacieden zijn opgeroepen. Dat zijn Dani de Wit, Boy Kemper, Noa Lang, Ché Nunnely en Navajo Bakboord.