O19 en O16 mogelijk prijsloos; O17 in beker | Ajax Showtime

O19 en O16 mogelijk prijsloos; O17 in beker

door BvdPloeg 19

O19 en O16 mogelijk prijsloos; O17 in beker

door BvdPloeg 19

Laatst geüpdatet

De competitie zit er voor het eerste van Ajax bijna op en dat is voor de verschillende jeugdelftallen niet anders. Ajax Showtime volgt het hele seizoen lang Ajax O15, O16, O17 en O19 op de voet en kan zodoende al wat conclusies trekken als het gaat om de prijzenkast. Die dreigt aardig leeg te blijven dit seizoen.

Ajax O19:
De ploeg van John Heitinga werd voor de winterstop ongeslagen nummer één in de najaarscompetitie met een gigantisch gat van tien punten op nummer twee PSV. Na de winterstop was en is het vooral heel wisselvallig. Met nog drie wedstrijden te spelen is de achterstand op koploper PSV twee punten, maar de Eindhovenaren hebben nog wel een duel te goed. Het ziet er zodoende slecht uit voor Ajax, dat zo graag weer Youth League wil spelen. Als het geen kampioen wordt, is het daarvoor afhankelijk van het feit of het eerste de groepsfase van de Champions League haalt.

De doelstellingen zijn zodoende niet gehaald, want Heitinga zei vlak na de winterstop nog vol bravoure dat zijn ploeg voor drie prijzen ging dit seizoen. In de Youth League volgde echter al snel uitschakeling tegen Paris Saint Germain en in de beker werd er een beschamende 2-4 nederlaag geleden tegen FC Emmen. Met wedstrijden tegen AZ (thuis), Feyenoord (uit) en Utrecht (thuis) krijgt het elftal nog wel de kans om in drie lastige duels te laten zien wat het kan. En het zal vervolgens hopen op een wonder.

O19 en O16 mogelijk prijsloos; O17 in beker

Ajax O17:
De winnaar van de Future Cup ging als een raket, maar kwam na het Paasweekend rap tot stilstand. In de laatste vijf wedstrijden werd er maar liefst drie keer verloren, waardoor een mooie voorsprong en de koppositie als sneeuw voor de zon verdwenen. Dinsdagavond kon Ajax zijn laatste strohalm pakken, maar verloor het van PSV, dat daarmee kampioen werd. Die wedstrijd toonde ook in één beeld aan waarom Ajax O17 na de winterstop een stuk wisselvalliger was. Er werd veel doorgeschoven, veel jong talent kreeg de kans, het was vaak frivool, maar niet degelijk genoeg.

De laatste strohalm voor Ajax om een voetbaltechnisch toch goed seizoen goed af te sluiten is (naast de eerdere winst van de supercup) de beker. In de halve finale treft het wederom PSV, waarmee het dus nog wel een appeltje te schillen heeft. Daarbij zal het wel hopen op de inbreng van Brian Brobbey. Sinds de spits na de Future Cup zijn wedstrijden speelt voor Ajax O19 liet Ajax O17 negen punten liggen. Dat kan haast geen toeval meer zijn.

Ajax O16:
Dan Ajax O16, zoals wel vaker de afgelopen jaren het elftal dat het meest wordt getroffen door spelers die zich snel ontwikkelen. Voor de winterbreak was het 'dreamteam' nog bij elkaar, maar na de winter werden enkele sterkhouders doorgeschoven. Naci Unuvar, Dillon Hoogewerf en Ki-Jana Hoever lieten een leegte achter, waardoor het allemaal een stuk minder swingend werd.

Dat wil niet zeggen dat de ploeg het seizoen niet kan afsluiten met een prijs, al leed het op 21 april wel een pijnlijke 3-1 nederlaag op bezoek bij de nieuwe koploper AZ. Met nog drie wedstrijden te gaan bedraagt de achterstand op de Alkmaarders twee punten, dus dat belooft nog spannend te worden. Het programma van Ajax is echter wel loodzwaar met wedstrijden tegen PSV (thuis), Feyenoord (uit) en nummer drie Vitesse (thuis).

Ajax O15:
Tot slot Ajax O15, dat als enige elftal van de vier geen voorjaarscompetitie speelt, maar doorging met de najaarscompetitie. Daarin zijn de kaarten wel zo'n beetje geschud. Ajax staat zeven punten achter op koploper AZ, al heeft het nog wel een wedstrijd tegoed. Er volgt echter geen directe confrontatie meer met de Alkmaarders, waardoor vier punten een zware kluif worden.

Ajax speelt nog vier duels, met Volendam (uit), SC Heerenveen (thuis), Utrecht (uit) en Sparta (thuis). In de beker werd het net als Ajax O19 al jammerlijk uitgeschakeld door Emmen, al waren er bij O15 wel penalty's voor nodig. De supercup lijkt zo de enige prijs van het jaar te worden. Ook bij O15 geldt verder: Door het doorschuiven vanuit O16 moet de ploeg ook regelmatig wat spelers afstaan aan een lichting hoger.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties