NB: 'Ten Hag heeft het qua basisopstelling en wisselbeleid perfect gedaan'

door BadembaBarrie 60

Bron Ajax Showtime

NB: 'Ten Hag heeft het qua basisopstelling en wisselbeleid perfect gedaan'

door BadembaBarrie 60

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Ajax doorbreekt negatieve sleur met ruime uitzege op RKC Waalwijk. Ditmaal met redacteur Thijs Zwagerman. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee!

Stelling: Remko Pasveer toont vooralsnog aan terecht de voorkeur te krijgen boven André Onana.

‘Daar kan ik het eigenlijk alleen maar mee eens zijn, zeker als je kijkt naar het aantal clean sheets. Vandaag is hij bovendien weer belangrijk met een redding, dus er is wat dat betreft eigenlijk weinig reden tot wisselen. Hij is ook stabiel in het meevoetballen, hij brengt best veel versnelling van achteruit.

‘Nu klemt hij niet veel en is wat hij doet technisch niet allemaal even hoogstaand. Dingen als Pasveer houdt Ajax op de been, wat je in de media nog wel eens hoorde de afgelopen weken, zijn dan ook wel wat overdreven. Hij krijgt een deel van de ballen recht op zich af geschoten en het is soms met meer geluk dan wijsheid. Zolang hij die ballen echter tegenhoudt, is er geen reden tot wisselen.

‘Dat gaat Ten Hag ook niet doen, dat heeft hij al aangegeven. Ik denk echter wel dat áls Pasveer een fout maakt er nog wel eens iets zou kunnen gaan schuiven. Dat is nog wel van meer factoren afhankelijk, want hoe langer Pasveer foutloos blijft, hoe meer krediet hij opbouwt. En met de afgelopen wedstrijden in het achterhoofd, denk ik niet dat Ten Hag meteen was gaan wisselen als Pasveer vandaag bijvoorbeeld in de laatste minuut nog een fout had gemaakt. Als het in een grotere wedstrijd, bijvoorbeeld in de Champions League, zou gebeuren, komt er natuurlijk wel gelijk meer druk op te staan.’

Wie was tegen RKC jouw Ajacied van de wedstrijd?

‘Ik heb het meest genoten van Antony. Die heeft wel eens het verwijt gekregen dat hij in de Eredivisie te weinig opstaat en alleen in de Champions League uitblinkt. Vandaag kwam er echter veel dreiging van hem af, gekoppeld aan rendement. Dat is hoe Antony op zijn best kan zijn en dat maakt zo’n wedstrijd ook een stuk leuker om naar te kijken. Verder heb ik ook van Berghuis en Blind genoten, maar Antony was vandaag de absolute uitblinker.’

Erik ten Hag koos er tegen RKC voor om met zijn sterkste elf te beginnen. Vond je dat logisch of had jij spelers gespaard met het oog op de wedstrijd tegen Besiktas?

‘Ik vond deze beslissing zeker logisch. Je komt uit een interlandperiode waardoor je er als team even uit bent geweest, daarnaast heb je de afgelopen twee speelronden mindere resultaten geboekt. Dan wil je zo snel mogelijk weer ritme op doen. Ik vind ook dat Ten Hag het wat dat betreft echt perfect heeft gedaan. Hij wisselde ook op de goede momenten en je ziet dat doordat je dat zo doet, je negentig minuten als ploeg op jacht bent naar goals. Dat komt ook doordat je jongens als Neres en Daramy erbij brengt. Als je dat niet had gedaan, had het ook zomaar 0-3 kunnen blijven. Het was dus een logische basisopstelling, aangevuld met een perfect wisselbeleid.’

Ajax leek aanvankelijk een zelfde soort wedstrijd tegemoet te gaan als tegen Go Ahead Eagles en Heracles Almelo. Wat was naar jouw idee het fundamentele verschil?

‘Het heeft denk ik deels te maken met de verdedigende kwaliteiten van RKC, die naar mijn idee minder zijn dan die van Go Ahead of Hercales. Dat zag je ook wel tegen het einde van de wedstrijd, toen de ruimtes steeds groter werden, terwijl Go Ahead en Heracles dat negentig minuten lang heel gedisciplineerd volhielden. Daarnaast zag je ook dat een aantal spelers bij Ajax echt opstonden. Dan denk ik aan een Antony die heel veel creëerde, Berghuis die in de wedstrijd groeide en hem steeds meer naar zich toe trok, Blind die veel openingen creëerde en ook in het opkomen dreigend was.

'Haller was als aanspeelpunt heel vast, dat was in de laatste wedstrijden ook wat minder. Het was natuurlijk ook lastig, gezien de as in die wedstrijden ook helemaal vaststond. Vandaag hield hij echter wel beter ballen bij zich en zag je hem ook beter meevoetballen. Doordat dat soort jongens opstonden, konden ze Ajax ook over een dood punt heen helpen. Daardoor kun je als ploeg beter in zo’n wedstrijd groeien en een dergelijke uitslag neerzetten.’

Ten Hag zei voorafgaand aan het duel dat hij meer beweging bij Ajax wil zien. In hoeverre is het gebrek daaraan te wijten aan het type spelers dat in de as staat?

‘Jongens als Álvarez en Haller zijn niet de meest beweeglijke spelers, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Dat zag je bijvoorbeeld in de eerste wedstrijd tegen Besiktas, die speelden ook met een hele compacte verdediging. Je zag in die wedstrijd echter dat Berghuis en Gravenberch regelmatig in de ruimte achter Haller opdoken, evenals de backs en de vleugelaanvallers. Het probleem zat hem de afgelopen weken vaak ook in de uitvoering, bijvoorbeeld een pass die net een seconde te laat wordt gegeven, waardoor de ruimte alweer dichtgelopen is.

‘Zeker wat betreft de basisopstelling, hoef je in eerste instantie dan ook niet te kijken naar de spelers die er staan. Wat natuurlijk wel kan is wisselen tijdens de wedstrijd, als je merkt dat het niet loopt. In zo’n geval is een Álvarez wel een speler die je naar de kant kunt halen voor een type als Kudus. Je ziet vaak ook dat Eredivisieclubs na een uur tegen Ajax wel praktisch op hun laatste benen lopen. Het gebrek aan beweging van de laatste weken ligt wat mij betreft dus echter meer aan de uitvoering, dan aan welke spelers er staan.’

Ajax speelt de laatste wedstrijden steeds vaker met de punt naar achter op het middenveld. Hoe bevalt dat systeem je ten opzichte van de punt naar voren?

‘Ik denk dat de punt naar achter zeker in balbezit, de beste formatie is voor Ajax. Berghuis is geen échte nummer tien zoals Klaassen dat is, meer een speler die het vanuit de beweging moet hebben. Ik denk daarom dat je zowel hem, Gravenberch als Haller meer in hun kracht laat spelen door met de punt naar achter te gaan staan. Gravenberch en Berghuis voelen van elkaar wanneer zij achter Haller moeten opduiken en wanneer ze juist wat meer moeten uitzakken naar de zijkant van het middenveld.

‘Daarbij bouw je met Klaassen, die vaak al tegen Haller aanstaat, je as best wel dicht. Dit systeem laat, met Gravenberch en Berghuis die er meer komen, wat dat betreft meer ruimte in dat gebied. Het nadeel is misschien dat Álvarez de enige zes is, wat opbouwend niet ideaal is. Hijzelf maakt daar echter al grote stappen in en Timber, Martínez en Blind zijn jongens die in die eerste fase van achteruit ook veel van de opbouw voor hun rekening nemen.’

Sébastien Haller scoorde vandaag tweemaal, maar miste niet voor het eerst dit seizoen ook enkele honderd procent kansen. Hoe keek je daarnaar?

‘Het is inderdaad dubbel, want twee goals maken is prima, maar zeker die laatste kans die móet er gewoon in. Het zou toch lekker zijn als een spits van Ajax topscorer van de Eredivisie wordt met een stuk of dertig goals. Zijn statistieken zijn goed en wat dat betreft is er niet zo heel veel te klagen, er zijn spitsen bij Ajax geweest die er veel minder hebben gemaakt. Toch lijkt het ook wel aan Haller zelf te knagen, dat merk je ook wel een beetje in interviews. Hij is wel blij met bijvoorbeeld die goals in de Champions League, maar hij blijft ook achter met het idee dat hij er nog meer had kunnen en moeten maken.

‘Daarmee zal hij aan de slag moeten, want nu mist hij hem bij 0-5 en dan maakt het niet uit en is iedereen het de volgende dag bij wijze van spreken vergeten. Maar hij heeft, ook vorig seizoen al, ook een op een aantal belangrijke momenten grote kansen gekregen en gemist. Nu kan een spits natuurlijk kansen missen, maar het aantal grote kansen wat Haller mist begint wat mij betreft wel een beetje te hoog op te lopen.’

De focus kan nu op Besiktas, waar de eerste plaats in de Champions League-groep officieel veilig kan worden gesteld. Is dat reden genoeg om ook daar met de sterkste elf aan te treden?

‘Dat zou ik zeker doen ja, ook omdat je na de interlandbreak weer in het ritme wil komen. Ik denk ook wel dat Ten Hag dat gaat doen. Je kunt het natuurlijk wel iets eerder op safe spelen. Dus stel dat iemand kleine pijntjes heeft, hoef je nu dat risico niet te nemen, dus zou ik diegene gewoon aan de kant houden. Je kunt ook, net als vandaag, bijvoorbeeld na een uur al gaan wisselen. Aan de aftrap zou ik echter gewoon met het sterkste elftal beginnen. Als alles in die laatste groepswedstrijd dan vast staat, kun je eventueel wel wat meer jongens als Neres en Tagliafico in de basis zetten. Die spelen weinig, maar lijken verder gewoon heel goed te trainen, dus die kun je dan mooi belonen met zo’n Champions League-wedstrijd.’

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties