NB: 'In de achtste finales met Brobbey in de basis spelen' | Ajax Showtime

NB: 'In de achtste finales met Brobbey in de basis spelen'

door BadembaBarrie 58

NB: 'In de achtste finales met Brobbey in de basis spelen'

door BadembaBarrie 58

Laatst geüpdatet

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Slordig Ajax na zenuwslopende slotfase door in Europa League. Ditmaal met hoofdredacteur Bart Veenstra. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee!

Stelling: Erik ten Hag had na het brengen van Brian Brobbey eerder andere spelers moeten brengen.

'Laat ik vooropstellen dat ik de wissel van Brobbey voor Antony een goede vond. Antony heeft het goed gedaan in de tijd dat hij nu bij Ajax speelt, maar soms zit er weleens een mindere wedstrijd tussen en dat was vandaag wel het geval. Maar bij de stelling ga ik vooral denken aan wie Ten Hag er nog meer af had moeten halen. Gravenberch speelde ook niet zijn beste wedstrijd, dus dan had je misschien Kudus kunnen brengen. Als ik verder echter nadenk, kom ik zo snel niet op een andere speler die je erin had moeten brengen.'

Welke Ajacied vond je vanavond het beste voor de dag komen?

'In de eerste helft vond ik eigenlijk niemand de man of the match, dus dan ga je eerder denken aan de minst slechte speler bij Ajax. Maar op een gegeven moment begon het me op te vallen dat bepaalde spelers vooral in verdedigend opzicht erg belangrijk waren. Dan heb ik het vooral over Davy Klaassen en Edson Álvarez. Als je ziet hoeveel ballen zij hebben afgepakt en onderschept, dan twijfel ik tussen die twee. Maar als ik puur kijk naar de tweede helft vind ik Klaassen van de basisspelers de man of the match. Hij was overal op het veld te vinden en scoorde natuurlijk. Bovendien mag zijn werklust ook weleens beloond worden met zo’n titel.

'Wie ik ook heel sterk vond spelen, is Brian Brobbey. Nadat hij erin kwam, heeft hij drie opgelegde kansen gecreëerd, waarvan er eentje in gaat. Als je dat doet in 35 minuten tijd, dan doe je het hartstikke goed.'

Ajax speelde zeker in de eerste helft niet geweldig en mocht niet klagen dat het zonder tegentreffer de kleedkamer opzocht. Wat zag jij op het veld misgaan?

'Wat mij opviel is dat Ajax in balbezit heel slordig was, terwijl ze daar vorige week juist heel goed in waren. Ze lieten de bal toen geconcentreerd rondgaan, ze raakten niet in paniek en positioneel stond het ook goed en dat miste ik vandaag. Ze waren vandaag sowieso erg slordig in balbezit, maar in balverlies vond ik het vaak ook niet goed staan, waardoor Lille er veel gevaarlijker uit kon komen. Dat liep elke keer dan net goed af, omdat er net op tijd genoeg mensen terug waren.

'Een verschil ten opzichte van vorige week is dat Blind toen op het middenveld stond. Die stond nu op linksback en vanaf daar heeft hij net wat minder invloed op het spel van Ajax. Maar ook als team leek Ajax een soort offday hebben. Wellicht dat ze te graag in de aanval wilden, terwijl je juist zou zeggen zak wat in. Ten Hag zei ook van tevoren dat ze de bal in de ploeg moesten houden, want als je de bal in de ploeg houdt, dan heeft Lille hem niet en kunnen zij niet gevaarlijk worden. Dat gebeurde nu niet, terwijl dat vorige week wél goed ging.

'Ik moet ook wel zeggen dat het door Lille komt, want vorige week zakte Lille natuurlijk heel erg in en vandaag moesten ze twee keer scoren. Dan gaan zij automatisch meer druk zetten, waardoor Ajax ook minder tijd heeft om de bal rustig rond te laten gaan.'

Daley Blind stond weer op linksback, maar zag er minder overtuigend uit dan in zijn voorgaande optredens op die positie. Waar lag dat aan?

'De wedstrijden die Blind goed heeft gespeeld als linksback waren vooral wedstrijden waarin hij links in de zone een vrije rol had. Dan had hij de ruimte voor zich, waardoor hij vanaf de linksback positie het middenveld in kon lopen en van daar een pass kon geven. Nu stond hij direct op een tegenspeler en stond hij meer onder druk, waar hij veel moeite mee had. Vorige week op het middenveld speelde hij wel goed, dus dan is het toch jammer dat hij daar vandaag niet speelde. Blind zijn beste positie is denk ik heel erg afhankelijk van de tegenstander, dus je moet goed kijken waar je hem neerzet, want hij is gewoon één van je beste spelers. Alleen als je hem neerzet op een positie die hem – voor dat type wedstrijd – net niet ligt, dan kan hij het heel moeilijk hebben. En dat gebeurde vandaag.'

Ajax speelde minder, maar Lille speelde ook significant beter dan tijdens de heenwedstrijd. Denk je dat er bij Ajax sprake was van onderschatting?

'Lille is natuurlijk koploper in Frankrijk en in Nederland kennen we hen als ploeg niet zo goed, dus weten we ook niet echt hoe goed ze nu eigenlijk zijn. Maar als je in een competitie met Paris Saint-Germain, AS Monaco en Olympique Lyon bovenaan kunt staan, betekent het wel dat je iets kan. Alleen hebben ze wel een specifiek type voetbal dat ze spelen en heel veel anders kunnen ze ook niet. Vorige week vond ik het juist de kracht van Ajax dat ze Lille niet in dat voetbal lieten komen, terwijl ze dat vandaag toch een beetje toelieten.

'Nu had Ajax een 1-2 voorsprong, dus als je daar uit wint zou het kunnen dat je een beetje te hoogmoedig wordt. Wellicht dat je daardoor Lille in de kaart speelt en de ruimte geeft die ze verlangen. Of het onderschatting is, weet ik niet, maar misschien dat ze onbewust toch denken we staan op voorsprong, we kunnen best de aanval opzoeken, want we willen winnen. En als je scoort, maak je het Lille natuurlijk ook steeds moeilijker. Aan de andere kant had je wel iets zorgvuldiger en behoudender moeten zijn. Want Lille weet ook dat ze moeten scoren, dus die gaan volle bak aanvallen en dan krijg je zo’n wedstrijd.'

Maarten Stekelenburg moest tegen Lille vaker aan de bak dan hij zou willen. Hoe vond je hem keepen?

'In de eerste helft had hij een paar reddingen waarvan ik dacht het is een prima redding, maar je had hem ook best mogen klemmen. Omdat hij die ballen dan bijvoorbeeld weg stompte, bleef het gevaarlijk. Maar in de tweede helft hebben die spelers van Lille ook een paar schoten op hem afgevuurd en die had hij wel klem. Al met al heeft hij volgens mij wel een stuk of drie à vier en misschien wel vijf belangrijke reddingen verricht.

'Ik vind Stekelenburg bovendien een enorm rustpunt. Hij raakt niet in de war als hij de bal heeft en er een spits druk op hem zet; dan speelt hij hem gewoon naar een teamgenoot. Ik denk dat het voor Ajax lekker is dat je een keeper hebt staan met een beetje zelfvertrouwen. Voor hoe je speelt als team, is het belangrijk dat je weet wat voor keeper je achter je hebt. Als je een keeper hebt staan waarvan je weet dat hij een bal tegen kan houden, speelt dat veel lekkerder dan wanneer er een onzekere doelman staat.'

Het aanvalsspel van Ajax liep met Antony in de ploeg erg stroef, maar toen Brian Brobbey in de ploeg kwam, werd het een stuk dreigender. Waar zat dat verschil hem in?

'Vorige week speelde Lille met Fonte en Botman centraal achterin en dat zijn twee vrij trage, statische en slecht wendbare verdedigers. Vandaag stond Djaló naast Botman en die was een stuk sneller en een stuk wendbaarder dan Fonte. Hij kan wel met ruimte in zijn rug spelen en heeft wel snelheid en dan heb je denk ik automatisch al een stuk minder aan Tadić. Vorige week was de kracht van Tadić juist dat hij kon zwerven en daar konden die verdedigers van Lille niet goed tegen. Maar als je dan een verdediger hebt die wel die wendbaarheid heeft, dan valt het ook een beetje weg.

'Ik vond Tadić als spits vandaag dan ook niet heel sterk. Als er een lange bal gespeeld werd, won hij de duels vaak ook niet en die won Brobbey wel. Brobbey is denk ik ook wel iets sterker dan Tadić en Tadić is ook niet echt een spits. Ik vond hem op links wel een stuk beter spelen, met Brobbey in de spits. Brobbey is denk ik net als Haller ook iets meer een kapstok en ik denk dat Ajax heel veel behoefte heeft aan zo’n spits, waardoor ze als elftal beter gaan voetballen.

'Met Tadić in de spits, ga je heel anders voetballen dan met Haller, terwijl Brobbey en Haller toch meer dezelfde type spitsen zijn. En gezien je in de Eredivisie met Haller speelt, moet je in de Europa League dan misschien wel met Brobbey spelen. Dan kan je verder de poppetjes op dezelfde plek laten staan. Als je elke keer moet switchen tussen Tadić en Haller als spits, moet je tussen de Europa League en Eredivisie ook telkens omschakelen in hoe je speelt en ik denk dat dat voor de prestaties van Ajax ook niet bevorderlijk is. Dus dan moet je er misschien toch aan denken om in de achtste finales met Brobbey in de basis te gaan spelen; dan wissel je alleen een spits voor een spits.'

Met veel moeite is Ajax door naar de laatste zestien van de Europa League. Hoe ver vind je dat Ajax moet komen en hoe ver verwacht je dat Ajax gaat komen?  

'Dat hangt allemaal af van wie je loot. Als je kijkt naar de ploegen die er nu nog inzitten, dan zitten daar een aantal mindere goden tussen, zoals Molde FK. Je hebt echter ook een stuk sterkere tegenstanders tussen zitten. Zo zijn er bijvoorbeeld nog een aantal Engelse topploegen over, zoals Tottenham Hotspur, Manchester United en Arsenal. Van een Molde moet Ajax makkelijk winnen, maar als je tegen zo’n Engelse ploeg komt of een Villareal, met Europa League-expert Unai Emery, dan kun je niet per se eisen dat Ajax daarvan wint.

'Qua kwaliteit zou Ajax nog wel een aantal rondes verder moeten komen. Als je een ranglijst zou maken van de zestien ploegen die over zijn in de Europa League, staat Ajax denk ik in de top vijf of misschien wel de top drie. Maar als je net de verkeerde ploeg loot, dan kan je er ook zomaar al uitvliegen. Ajax heeft echter wel de kwaliteiten om het iedere ploeg lastig te maken, ook die Engelse topploegen. De Europa League is voor Ajax vooral belangrijk voor het Europese aanzien. Financieel ga je er qua premies niet zo heel erg op vooruit, maar Ajax wil bij de Europese top horen, dus dan moet je nu in de Europa League ook wel ver komen. Hoe ver je dan precies gaat komen, durf ik niet te zeggen, maar een halve finale zou al heel mooi zijn.'

Bademba Barrie (E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com; Twitter: @Bademba_AFCA)
Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Bron Ajax Showtime

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties